Sztrájkot ígértek a dühös Tesco-dolgozók – videó

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. július 8.

Lokál

Flashmob a Fogarasi úton.

A Fogarasi úti Tesco parkolójában tiltakoztak az alacsony bérek és az igazságtalan bérrendezés ellen az áruház alkalmazottai. Egy petícióban fogalmazták meg követeléseiket, azonban ha a tárgyalások nem vezetnek eredményhez, a sztrájk lehetőségét is kilátásba helyezték.

Flashmobbal tiltakoztak a Tesco-dolgozók

A Fogarasi úti Tesco parkolójában tiltakoztak az alacsony bérek és az igazságtalan bérrendezés ellen az áruház alkalmazottai. Egy petícióban fogalmazták meg követeléseiket, azonban ha a tárgyalások nem vezetnek eredményhez, a sztrájk lehetőségét is kilátásba helyezték. Szerző: Földes Máté

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szervezte a mai demonstrációt, melyen az alacsony bérek mellett szó volt a munkaerőhiányról, az igazságtalan bérrendezésről és a vezetőség gyakran erőszakos, zsaroló magatartásáról. Az esemény egy flashmobbal indult, mellyel szimbolikusan az alkalmazottak végkimerülésig tartó robotolását mutatták be. A szervezőkön túl felszólalt egy baromfipultos, egy pék, egy vevőszolgálatos és egy boltvezető is, valamint többen közleményben fejezték ki szolidaritásukat. A felszólalók végül felolvasták követeléseiket és átadták a petíciót a Tesco képviselőjének.

A szakszervezet követelése, hogy a Tesco tartsa be korábbi ígéretét, miszerint a három legjobban fizető munkáltató közé akar tartozni a szektorban, ehhez azonban idén és 2018. január 1-jétől is biztosítani kell a cégnek a garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalóinak a korábbi 15 ezer forintos bérelőnyt, valamint azt is, hogy ennél a bérnél senki nem kereshet kevesebbet a vállalatnál.

A petícióban kiemelték a munkaerőhiány és a bértorlódás problémáját, a régóta a vállalatnál dolgozó munkavállalók megbecsülését, valamint, hogy a cég szakítson az alkalmi bérrendezésekkel, s térjen vissza az éves bértárgyalásokhoz és béremelésekhez.

Sáling József jelezte, hogy a Tesco jelenlegi 16 500 aktív dolgozója közül 12 500-an kapják a garantált bérminimumot, ami szerinte elfogadhatatlan, mert „a dolgozók nem a minimálbérért, hanem a tisztességes megélhetésért dolgoznak”.

Ha nem lesznek tisztességes bértárgyalások, folytatják a demonstrációkat, és ha kell, létrehozzák a sztrájkbizottságot, s akár sztrájkot is szerveznek.

Figyelmébe ajánljuk