Kudarcok és csalódások a magyar sporttörténetben - A remény habjai

Lokál

Olimpiai csapatunk pekingi szereplése elmaradt a várakozásoktól, s bár nemzeti letargiának nincs jele, azért a kudarc és a felelősség magyaros feldolgozása már jó néhány nyilatkozatban megjelent. Az alábbiakban sporttörténetünk nagyobb vereségeit s az azokat követő gyászmunka sajátos jegyeit, figyelemre méltó mozzanatait idézzük. László Ferenc

Olimpiai csapatunk pekingi szereplése elmaradt a várakozásoktól, s bár nemzeti letargiának nincs jele, azért a kudarc és a felelősség magyaros feldolgozása már jó néhány nyilatkozatban megjelent. Az alábbiakban sporttörténetünk nagyobb vereségeit s az azokat követő gyászmunka sajátos jegyeit, figyelemre méltó mozzanatait idézzük.

A magyar sport s egyszersmind a magyar olimpiai mozgalom első össznépi fájdalmat kiváltó veresége az 1924-es párizsi olimpián elszenvedett "egyiptomi csapás", vagyis az egyiptomi "tizenegy bennszülött" ellen pályára lépő labdarúgó-válogatottunk meglepetésszerű veresége (0:3) volt. Az eladdig itthon és külföldön egyaránt esélyesnek tekintett magyar csapat május 29-i legyőzetése a sajtóban, az utcán és a parlamentben is heves indulatokat váltott ki. A csalódott szurkolók hol parázs, hol csöndes tüntetései (emlékezzünk csak a Régi idők focija c. filmre) mellett a magyar labdarúgás első Mohácsa a politikusokat is szólásra késztette. Gömbös Gyula ekképp magyarázta a gyászos eredményt: "[A válogatott tagjai] nem reprezentálnak sem magyar fajt, sem magyar nemzetet, nem reprezentálják a magyar sportot, hanem reprezentálják az internacionális professzionalizmust." (Lásd: Szegedi Péter: Pálya a magasban. A magyarok a spájzban vannak, Magyar Narancs, 2006. november 16.)

Mindazonáltal a vereséget követő perpatvar tekintélyes részben a sportsajtó öldöklő konkurenciaharcának eredménye volt, hiszen az olimpiai csapat szövetségi kapitánya, Kiss Gyula egyúttal a Sporthírlap harcos tollú szerkesztőjeként működött. Felelősségét, hibáit és bűneit ilyesformán a rivális Nemzeti Sport kezdte elsőként hirdetni, fölemlegetve a pénzhajhász túrákat és a játékosok ellátásán spóroló mentalitást. A kufárkodással és bűnös hozzá nem értéssel vádolt Kiss védelmében ekként emelt szót saját lapja: "Nemes vadat hajszolnak a futballrengetegben. Diadalmasan szól a vadászkürt: HalaliÉ A közös konyha kosztján élő gyűlölet-sajtónak, de különösen érdemes főszakácsának elviselhetetlen volt a gondolat, hogy a Sporthírlap szerkesztője áll az élén az olimpiai készülődésnek." A Sporthírlap elsősorban Kiss Gyula védelmére összpontosított, másokra hárította a felelősséget, ám ugyancsak átvette a játékosokon takarékoskodás, a játékosok kizsigerelésének vádját, s a legfőbb felelőst az erőnléti edzéseket vezénylő Holits Ödön személyében lelte fel. "Ma már tudjuk, hogy csakugyan ez a szerencsétlen olimpiai tréning tette tönkre játékosaink testi kondícióját. Egy csapatra való agyonsanyargatott, holtra fárasztott játékos ment ki tehát Párisba és kapott ki egy olyan együttestől, amelyik pattogott a fittmeszségtől (sic!)."

A még Párizsban tartózkodó szövetségi kapitány szintén megfogalmazta értékelését a kudarcról és a felelősségről. "Magyar könynyek hullottak, magyar szívek sóhaja szállott az ég felé, hogy találkozzanak az otthon búsongó magyar lelkeknek nagy fájdalmával... A szállás volt a sírásója olimpiai vállalkozásunknak." Mármint a párizsi Hotel Hausmann, ahol két játékosra egy ágy, valamint

jó pár patkány

jutott, ám ahol még a felettébb szolid, naponkénti és fejenkénti háromdolláros költségkeret sem merült ki egészen. A kölcsönös vádaskodások végül a szövetségi kapitány és az MLSZ vezérkarának testületi lemondásához vezettek, s a magyar futballéletben és egyszersmind a magyar sportban harminc éven át nem akadt hasonló kiterjedésű botrány.

Ám épp harminc évvel 1924 után a magyar labdarúgó-válogatott Bernben elveszített egy világbajnoki döntőt, s ez a vereség újra országos felháborodáshoz, felelőst követelő nemzeti csalódáshoz vezetett. A kis túlzással mindmáig folyamatos gyászmunka tekintélyes irodalommal rendelkezik, így csak röviden utalnánk a következmények különböző szintjeire. A Budapesten és vidéken több napon át ismétlődő tüntetéseket utóbb 1956 közvetlen előzményeként értékelték számosan, az ellenforradalmi és a forradalmi diskurzus résztvevői közül egyaránt. A szurkolói indulatok mértékét és irányát jelzi, hogy a döntő után Piros László belügyminiszter sietett megnyugtatni Sebes Gusztáv szövetségi kapitányt: "Ne félj. Megvédtük és megvédjük a lakásodat." S árulkodó Kellér Dezső 1954-es, a futballőrületet tárgyazó konferansza is, amelyben Puskás Ferencről ekként szólt: "Ugyanennek az Öcsinek, ugyanennek a bálványnakÉ egyetlen vesztett meccs után, amikor hazaérkezett, a kincseket érő világhírű bal lábával nem volt ajánlatos a körúton végigmennie."

A döntő elvesztése körül támadt kósza, ám annál virulensebb szóbeszédeknél (a meglepetésként beállított Tóth Mihály Sebes veje lett volna, a döntőt Mercedesekért adták el, illetve hatalmas csempészés állt az események hátterében stb.) talán érdekesebb a hivatalosság reakciója. Személyi felelős jóformán csak egy akadt: Feleki László, a Népsport főszerkesztője, akit egy a csatársor összeállítását bíráló jegyzet miatt - Rákosi elégületlenségéről értesülve - sietve elbocsátottak lapjától, s aki aztán meg sem állt a Ludas Matyiig és egy háromkötetes Napóleon-életrajz megírásáig. Az MDP Akadémia utcai székházában ugyanakkor született egy titkári határozat, amely megállapította, miszerint a "sportnagyhatalom vagyunk" eszméjének elharapódzásáért s így a közvélemény felzúdulásáért, a tüntetésekért is kizárólag a Népsport vezetése, valamint a rádiókommentátor Szepesi György a felelős. A tüntetésekről amúgy csak egy rövid rendőrségi kommüniké látott napvilágot, s az említett zárt határozat meghozatalánál is különös fontosságot tulajdonítottak annak, hogy a felelősség mérlegelésében nem jutott szerep "az utca hangjának".

A soron következő trauma 1969-ben, Marseille-ben érte hazánkat. A világbajnoki szereplés kérdésében döntő, Csehszlovákia elleni ki-ki mérkőzés elvesztése (december 3.; 1-4) tüntetésekhez már nem, ám végítéleti hangulathoz és magyaros mutogatósdihoz annál inkább vezetett. Mohács, kálvária, dráma, tragédia - sorolta a vereségre aggatott túlzó megjelöléseket a korszak kedvelt kabaréalakja, Abody Béla, majd jeles kalkulussal elvégzett esztétikai tanulmányait felidézve arra utalt, hogy "az intenzív érzelmi átélés lírává nemesíti a dolgokat". Mások azonban nem viselték ily léha könnyedséggel; a szövetségi kapitány (ekkor épp Sós Károly) leváltásán túl a szövetség és a klubok vezetésének felelőssége, a bajnokság lebonyolításának és az edzési metódusok (ebből lett utóbb a Kutas-féle ún. követelményrendszer) megreformálásának, s halványan még egy sportminisztérium felállításának az ötlete is felmerült. A reformhevület hamar elpangott, a felelősség kérdése is lekerült a napirendről, ám annál emlékezetesebb a mérkőzés résztvevőjének, Mészöly Kálmánnak a magyarázata, aki a beígért, túlságosan magas prémium (hatvanezer forint) "bénító hatásával" indokolta a vereséget.

A mindössze négy aranyérmet fialó 1976-os montreali olimpia ugyancsak csalódást keltett a közvéleményben és a sport állami vezetésében egyaránt. "De hát istenem, van az örömnek más forrása is, mint hogy ujjainkon számolgassuk az érmeket!" - nyugtatta az Élet és Irodalom olvasóit az olimpia eredményeit a lap első oldalán sommázó Szász Imre, aki egyúttal a társadalmi magatartás általános problémáit vélte felismerni a gyenge szereplés magyarázataként. Beckl Sándor államtitkár, az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnöke viszont másban látta az okokat: "A szakszövetségek és a kiemelt klubok irányítása nem volt megfelelő. Szigorúbb rendre, határozottabb követelményekre van szükség. Nem liberalizmusra. Az élsportban határozott központi vezetésre van szükség, és a végrehajtást senki sem gátolhatja." Aligha meglepő, hogy e vélemény ismeretében komolyabb vita nem kerekedett a magyar olimpiai csapat teljesítménye körül.

A nyolcvanas évek nagy pofonja, az 1986-os mexikói 0-6 már jóval nagyobb vitát gerjesztett, s a felelősséget kajtató cikk- és könyváradat részint megelőlegezte, részint túlélte a politikai rendszerváltást. S hasonlóan számottevő irodalma van mára a magyar olimpiai mozgalom legnagyobb kudarcának, amelyet nem versenypályán, hanem tanácskozóteremben szenvedett el az 1984-es bojkottal. Igaz, ez a vereség kilóg a sorból, s nemcsak az aktus merőben negatív jellege miatt, hanem mert e kérdésben csak évekkel később indult meg az elmaradhatatlan mutogatósdi. 1984-ben a MOB főtitkára, bizonyos Schmitt Pál nulla aranyérem után is elégedettebbnek mutatkozott, s rendezettebbnek ítélte a sport és az állami vezetés viszonyát, mint az idén.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.