Patkánypara Budapesten – 47 év után új cég végzi az irtást, de mintha hónap eleje óta nem történne semmi rágcsálómentesítés címen

  • narancs.hu
  • 2018. július 21.

Lokál

Míg a közbeszerzési pályázat nyertese ráérősen kezd hozzá a feladatvégzéshez, addig „a helyzet kezd tarthatatlanná válni”.

Negyvenhét évig a Bábolna Bio végezte a fővárosban a patkányirtást, ám a legutóbbi közbeszerzési eljárást egy kisebb cégekből álló konzorcium nyerte el. Bár a Bábolna a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely viszont az eljárás lezárulta előtt is engedélyezte a szerződéskötést a főváros és az új szereplő között, nehogy veszélyesen elszaporodjanak a rágcsálók – írja a Magyar Idők. Az RNBH Konzorciumot alkotó négy társaság 2022-ig végezheti a patkánymentesítést Budapest területén.

A Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. 1971 óta irtotta a patkányokat a fővároshoz tartozó 525 négyzetkilométeren, azon belül több mint 220 ezer objektumban, valamint az azokhoz tartozó csatornahálózatban. Míg a 1960-as évek végén legalább kétmillió patkány volt Budapest területén, a főváros hosszú évek óta patkánymentes övezetnek számít.

A Bábolna Bio szerződése június végén járt le. A cégnél viszont nem tudnak arról, hogy július elseje óta bárki is végzett volna ingyenes patkánymentesítést a fővárosban, a rágcsálókkal kapcsolatos bejelentések továbbra is hozzájuk érkeznek, ám ezekre érdemben nem reagálhatnak.

A szolgáltatás ellátatlansága miatt több mint 430 bejelentés érkezett a Fővárosi Önkormányzathoz; ez másfélszerese a korábbi irtási időszakban beérkezett panaszok számának. A főváros járványügyi osztályának tájékoztatása szerint „az elmúlt napokban a helyzet kezd tarthatatlanná válni”.

Figyelmébe ajánljuk