PET-palackokkal és elhullott állatokkal fűtenek Észak-Magyarországon

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. dec. 21., 14:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Levágjuk a palack alját, a rongyot felhasogatjuk, majd kis gombócokba gyűrve beletuszkoljuk a palackba.

Nyomtatott kiadásunk karácsonyi dupla száma megrázó írást közöl arról, hogy mivel mérgezi magát és környezetét télen a magyar, ha nem akar megfagyni. Nos, nem válogatunk. Ahol pedig gyerek is él, különösen drámai a helyzet. Részlet a cikkből:

Az észak-magyarországi régió, Borsod, Heves, Szabolcs (és idesorolható még Jász-Nagykun-Szolnok megye is) kályhái mindent elnyelnek: ruhát, PET-palackot, vizes fát, lakkozott parkettát, fűrészport, zöld növényt vagy akár döglött nyulat… bármit, amiből egy kevés kalória kinyerhető. A nagyon szegények – és itt nem csupán a cigányságról beszélünk – egészen speciális technikákat fejlesztettek ki. Ezek egyike a ruhával kitömött PET-palack. Levágjuk a palack alját, a rongyot felhasogatjuk, majd kis gombócokba gyűrve beletuszkoljuk a palackba. Az így kapott, nagyjából 1,5-2 kilós hengeres testből egy átlagos sparhelt tűztere kettőt-hármat is elnyel. A gombóccá gyúrt textília között mindig marad annyi levegő, amennyi az égéshez szükséges.

false

 

Fotó: MTI

A kéménysepréssel foglalkozó cégek szerint a helyzet drámai. Ugyanazt mondja minden szakember: a kémények, de a tüzelőberendezések állapota sem üti meg a közép-európai szintet. Faluhelyen még mindig a sparhelt vezet, vagy a jellemzően kalákában rakott cserépkályha. Modern berendezéseket, olyan cserépkályhát, ami nem a szoba oxigénjét használja elsősorban, csak a gazdagabbak, a városból kiköltözők tudnak beszerezni. Ugyanez érvényes a kiváló hőleadású, a kevés kormot és hamut termelő préselt fa, a pellet befogadására alkalmas kazánokra is.

Az észak-magyarországi tapasztalatok szerint a lakosság 30 százaléka éget kommunális hulladékot; még a városokban is dívik ez, főképp a családi házas övezetekben.

 

A folytatás – vigyázat, felkavaró részletekkel – a Magyar Narancs karácsonyi dupla számában, ami már kapható az újságárusoknál.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. dec. 21., 14:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  Gyula Papp
  2016. december 24., szombat 21:23
  sajnos meg is teszi! Kurvára nem érdekli öket a más nyomorusága! A lényeg hogy ök jol éljenek...............
 2. 5 sínházi
  sínházi
  2016. december 21., szerda 22:08
  Igen, cigány családoknál asztalon volt (van) a sün. Vagy a varjú, bár a magyar parasztcsalád asztalán is gyakran szerepelt a varjúleves. Ezekben a szegregációs zónákban eltűnnek a cigány-magyar ellentétek, a nyomor a közös nevező. Nincs munka, csak a szánalmas segély, a magyar szociális ellátórendszer asszisztálása mellett.
 3. 4 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. december 21., szerda 20:18
  sínházi: A döglött nyulat inkább megeszik

  Jó régen, kb. tizenöt-húsz éve láttam egy magyar dokumentumfilmet, amiben sünt ettek, ma is a fülemben van a karcos-reszelős hang, ahogy a késsel kapirgálják a tüskés bőrét.
 4. 3 sínházi
  sínházi
  2016. december 21., szerda 19:04
  A döglött nyulat inkább megeszik. Lassan már a PET palackot is. Erre a végtelen nyomorúságra, ingerszegény környezetre pedig adekvát válasz a szintetikus kábítószerek válogatás nélküli, lassan korosztálytól független használata. Az állati életmódot folytató emberek-magyar polgárok-lakta senkiföldjén valós drogkatasztrófa fenyeget. Senki nem tesz semmit.
  Viszont vigasztaló, hogy eredményeink minden szinten javulnak.

 5. 2
  Szabó Attila
  2016. december 21., szerda 16:14
  Főleg, hogy az "előző kormány" az ugyan ez volt.
 6. 1
  Balázs Süveges
  2016. december 21., szerda 15:50
  A mindenkori kormánynak nem az a feladata, hogy az előző kormányok szar színvonalát hozza hanem, hogy javítson az emberek életkörülményein. Kit érdekel-h az előzőkormány mit csinált ha az emberek megfagynak? Ha az előző kormány hagyta őket megfagyni akkor a mostani is megteheti?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...