Videó: Ezek a világ legfejlettebb épületei

  • narancs.hu
  • 2017. március 24.

Lokál

Van olyan irodaház, amelyik felismeri az autódat, és pontosan tudja, mikor kezdődnek a meetingjeid.

A World Economic Forum és a Boston Consulting Group közös jelentést készített az építőipar jövőjéről. A részletesebb ismertetőt itt találják, érdemes elolvasni; a lenti kedvcsináló videóban pedig három épület és egy innovatív technika szerepel a jelentés 10 kiemelt projektje közül.

Az első egy amszterdami irodaház, amelyik tudja, mikor érkezel meg, milyen autót vezetsz és mi az időbeosztásod – és ezeket az adatokat összeegyezteti a ház rendszerével.

A második egy stockholmi kórház, amelyik számos egyéb hasznos tulajdonsága mellett, úgymond, „klímasemleges”, vagyis egyáltalán nem használ üvegházhatású gázokat (ezeket geotermikus energiával és biogázokkal helyettesíti).

A harmadik a dubaji Burdzs Kalifa, a világ legmagasabb épülete, a napelemek felhasználásának messzire ellátszó példája.

A negyedik a Moladi építési rendszer, amelynek a fröccsöntés az alapja, és amelyik gyorsabb és olcsóbb a hagyományos technikáknál.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?