Világörökségi helyszín lett Verespatak

  • narancs.hu
  • 2021. július 27.

Lokál

Ez úgy tűnik, végképp keresztbe tesz a tervezett aranybányának. 

Kedden felkerült Verespatak az UNESCO világörökségi listájára, amely valószínűleg azt is jelenti, hogy nem lehet itt a jövőben aranybányát nyitni - írja a Transindex.

A döntés többéves huzavona után született meg, az indoklás szerint Verespatakot az "univerzális jelentőségű" kulturális értékei miatt vették fel a védett helyszínek sorába, a "kiterjedt és változatos, technikailag komplex" római kori, föld alatti bányarendszere, valamint a jellegzetes lakóövezetek, temetők miatt.

Ugyanakkor a helyszín egyben felkerült a veszélyeztetett értékek listájára is, amivel elismerték, hogy sürgős védelmi intézkedésekre van szükség a megőrzéséhez.

Verespatakot még 2017-ben, a Cioloș-kormány hivatalának utolsó napján terjesztették elővilágörökségi helyszínnek - emlékeztet a lap. 

A település - ahol már a római korban is működtek aranybányák - a 2000-es évek elején azzal vált ismertté, hogy egy román cég úgynevezett ciános technológiával kívánt aranyat bányászni a területen, amely súlyos környezetszennyezéssel járt volna. A Világörökség Bizottság a 2018-as ülésszakon már tárgyalta volna Verespatak felvételét a világörökségi helyszínek listájára, de a román kormány akkor a tárgyalás elhalasztását kérte a Románia és a Gabriel Resources cég közötti folyamatban levő per miatt. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk