Schilling Árpád: Kedves Elit, kirekesztő vagy és vak

  • Schilling Árpád
  • 2016. április 25.

Magyar termék

A Szeretem Magyarországot klub hívására összegyűlt a nagy magyar elit. Schilling Árpád nekik írt levelet.

Kedves Összegyűlt Értelmiségi Elit (továbbiakban Elit)!

Összegyűltetek, mert összegyűlni fontos és nemes dolog. Összegyűléseteknek oka van és célja is, ami dicséretes. Az ok az, hogy szarban vagyunk, a cél az, hogy kimásszunk onnan.

Meglátásotok szerint a szar (egyik) oka az, hogy 2010-re lejáratódott az értelmiség, és megbukott a politika. Véleményetek szerint kimászni leginkább úgy fogunk, hogy jön majd egy új generáció, amelyik eleve nem számol az állammal, viszont hatékonyan használja az internetet, óriási eredményeket ér el az informatika területén, tulajdonképpen anyagtalan, de nem szellemtelen lényükről lemállik a szar: okos és boldog felhasználóként veszik birtokukba a jóléti piacot.

Összegezve: a hibát azok követték el, akik szerencsére ma már nem rendelkeznek politikai hatalommal, jóvá pedig majd azok teszik a hibákat, akik még nem rendelkeznek politikai hatalommal. Igen, és akkor még azt érdemes hozzátenni, hogy Ti, kedves Elit, semmiképpen nem szeretnétek politizálni, viszont szeretnétek megmondani, hogy ki politizáljon és hogyan. OK.

Éppen ezekben az időkben tanárok tízezrei harcolnak egzisztenciájuk kockáztatásával azért, hogy kimásszanak abból a közoktatásból, amelyet az éppen regnáló hatalom állított elő, és amely évtizedekre előre pecsételi meg Magyarország és a magyar gyerekek jövőjét. A magyar közoktatás törvényi, strukturális és módszertani elemeiben nincs se ötlet, se pénz, ami van benne, az Hoffmann Rózsa, Balog Zoltán, Palkovics László és néhány hasonlóan korlátolt és erőszakos komisszár rettenetes képzete az emberről és a világról.

Van tehát egy kártékony állam, benne pedig egy szenvedő nép, vannak pénzéhes és elvakult párttagok, vannak borzalmas következményekkel járó szakmai problémák. Elviselhetetlen az állapot, de vannak, akik felismerték, mit tehetnek ellene. A tanárok példát mutattak az egész országnak. Nektek is, kedves Elit!

Ti meg erre mit tesztek? Tojtok a fejükre. Ha már értelmiség, miért nem hívtátok meg a Tanítanék mozgalom képviselőit, hogy mondják el, mire van szükségük? Ők mind tanárok, az értelmiség tagjai. Mi a baj velük?

Talán az, hogy nem az Elit tagjai. Bizony ám! Nem minden értelmiségi része az elitnek, de az elit biztosan része az értelmiségnek. Így van, és akkor itt is vagyunk a lényegnél.

Kedves Elit, összegyűlésed lényege maga az összegyűlés. Semmi mást nem akarunk deklarálni, mint hogy mi mind felelősek és körültekintők vagyunk. Mi nem spórolunk az önkritikával, főleg, ha annak semmi tétje nincsen, hiszen a baj a múltban, a megoldás a jövőben keresendő. A jelen érinthetetlen, mert a jelen maga volna a Tett. A jelenben nincs töprengés, se magyarázkodás. A jelenben egy kérdés létezik csupán: itt vagy?

Az Elit nem hív meg gyakorló pedagógust, nem áll a tanárok mellé azzal, hogy „itt vagyunk”, támogatunk benneteket pénzzel, önkéntes munkával, kapcsolattal, nyilvánossággal. Az Elit nem áll politikus barátai elé azzal, hogy „álljatok meg”, nem vállal nyílt harcot, nem kockáztat, kerüli a kínos helyzeteket, hiszen a piacon sem lehet megélni Orbán Viktor támogatása nélkül.

Ha valaki úgy érzi, hogy ő az értelmiségi elit tagja, minél több olyan helyzetet kell előállítania, amelyben megmutatkozhat a Láthatatlan Ország. Fórumokat a tanároknak, a diákoknak és a szülőknek. Roadshow a 21. századi közoktatásért, nyomtatványok, online felületek. Mindehhez pénz kell és szakmai tudás. Aki az értelmiségi elit tagja, az ezen dolgozik. Vagy éppen azt próbálja kitalálni, hogyan alakítható ki egy szociális önsegítő hálózat; vagy hogyan védhetik meg az elithez nem tartozók az élethez való jogukat: hogyan akadályozható meg, hogy Magyarország egyharmada tartósan kívül érezze magát az államon.

Kedves Elit! Bocsánat a nyers tónusért, de annyit ki kell mondanunk, hogy néha komolyan vehetetlen vagy.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.