Végre megoldanak egy idegesítő bakit, ami netezők tízezreit bosszantotta

A Google-vezérnek is nyilatkoznia kellett az ügyben, de úgy tűnik, lassan elül a botrány, és a helyére kerül a sajt.

Ma márpedig valami vidámról lesz szó, ha beledöglök is. Ezzel az elhatározással ültem le a gép elé, és még nem is tudtam, milyen nehéz feladatot vállaltam. Az oroszok elrontottak egy rakétafelbocsátást, és 18 nanoműholdat és egy nagyobbacska időjárási szatellitet szórtak szanaszét a fenébe. Az Apple olyan amatőr kiskaput hagyott a legújabb operációs rendszerében, hogy az elsőéves BME-snek is szégyen lenne, de legalább gyorsan javították. Elon Musk szokás szerint gyilkos robotokkal ijesztget mindenkit. Kim Dzsong Un ugyanezt ballisztikus rakétákkal teszi.

Ebből nehéz főzni.

Bajban lettem volna, ha a Google nem teljesíti a közelmúltban tett ígéretét, és nem hozza helyre egy olyan hibáját, ami internetezők tízezreinek okozott kellemetlenséget. Eddig ugyanis a Google-féle sajtburger-emodzsiban rossz sorrendben voltak az összetevők. A húspogácsa alá került a sajt, ahelyett, hogy a pogácsán lett volna, ahogy minden rendes hamburgerezőben felszolgálják.

false

Mikor egy szemfüles netezőnek feltűnt a probléma és megírta Twitteren, tömegek cikizték halálra a Google-t, hogy ennyire amatőr hibát vétett. Még Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója is nyilatkozni kényszerült az ügyben, szintén Twitteren írta meg, hogy elhajítanak mindent, és helyére teszik a sajtot. A decemberben megjelenő 8.1-es verziószámú Androidban pedig ez meg is történik, mindenki megnyugodhat.

Eddig a mese, pimf hülyeség ugye?

Két olyan elágazása van, amiről azonban érdemes beszélni. Ezek sorban a következők: az Android operációs rendszer fragmentációja és az emodzsik megjelenésének esetlegessége.

Az első vicc, hogy nem lehet egyelőre megbecsülni sem, hogy a felhasználók hány százaléka kapja meg decemberben a javított hamburgergrafikát. Az androidos készülékek legendásan esetlegesen frissülnek. Az aktuális Google-statisztika szerint az üzemben lévő készülékek ötöde a rendszer két és fél éves Lollipop nevű verzióját futtatja, további egyharmad a kétéves Marshmallow verzióján van. A maradék ötven százalék viszonylag frissebb. Ez különösen azért érdekes, mert minden androidos bejelentés után úgy lehet olvasni a híreket, hogy „na ezeket látjuk majd két év múlva az elérhető árú telefonokban”.

false


A második, hogy bár az emodzsi egy szabványos kommunikációs forma, mégis eszköztől függ, hogyan jelenik meg. Elég csak egy-egy jelnél megnézni, hogy milyen végletes eltérések vannak például a Firefoxon és az iOS eszközökön megjelenő verziók között. Elég megnézni a fenti képet vagy tallózni egy kicsit az Emojipedián, amely egy-egy emodzsi összes verzióját tartalmazza.

Érdekes, hogy az egyik modern, a nyelvet kiegészítő kommunikációs eszköz nem olvasható pontosan. Mégse mindegy, hogy pirulós szerelmes mosolyt vagy fogvillogtatós vigyort küldünk. Emellett viszont vannak olyan jelekhez kapcsolt jelentések is, amelyeket tudni kell, hogy értsünk üzeneteket: ugye mindenki hallotta már, hogy a padlizsán emodzsi a megfelelő kontextusban péniszt jelent?

Az emodzsik pont az ilyen esetlegességek miatt érdekesek a nyelvészeknek. Már vannak izgalmas kutatások, és várhatóak továbbiak is. Addig pedig egészen meglepő módon működik ez a káosz, ami van.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?