Film

A Fehér Tigris  

  • SzSz
  • 2021. január 27.

Mikrofilm

„A börtön tett bűnözővé” – vallja A remény rabjai főhőse.

Indiában ennél sokkal finomabb, ezeréves bölcseletekkel átszőtt hasonlatokkal élnek, de a tanulság ugyanaz: mindegy, milyen patyolatlelkületű az ember, ha belekeveredik a rosszak – vagy ezúttal a gazdagok – játszmájába, nem tud tiszta maradni.

Balramot éles esze és talpra­esettsége miatt tanára fehér tigrisnek hívja, olyan ritka tüneménynek, amelyből generációnként csak egy születik. A koldusszegény gyereknek azonban nagyon hamar meg kell barátkoznia egy másik metaforával: a csirkeóllal. Az olyanok, mint ő, ugyanis úgy élnek apró házaikban, mint a vágásra váró baromfik – pontosan tudják, mi vár rájuk, mégsem tudnak semmit tenni ellene. Balram azonban nem nyugszik bele: megtanul vezetni, majd sofőrnek áll, hogy a tűzközelben lesse el, mi is kell a gazdagsághoz. Hamarosan gyakorlati tapasztalatokat is szerez a korrupcióról és a pénz jellemformáló erejéről.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.