Ő most a francia film sztárja, és a mosolya a védjegye

  • Gera Márton
  • 2017. december 19.

Mikrofilm

Honnan jött és hová tart Omar Sy? Portré.

Ha a nevét nem is tudja pontosan mindenki, a mosolyára biztosan emlékeznek. Nos, valószínűleg ez hosszú évekig így is volt, ám mióta eljátszotta a külvárosból jött, börtönviselt segítőt 2011-ben, ez is megváltozott, és Omar Sy neve hallatán rögtön beugrik a mozibarátnak a folyton nevetgélő francia csávó, aki idiótán táncol, vagy éppen bevándorlóként szaladgál Párizs házainak tetején. Most csütörtöktől egy szélhámos doktort alakít, és jár Louis Jouvet nyomában a Doktor Knockban, ennek apropóján össze is állítottunk egy gyors pályaképet a színészről, aki komikusként kezdte, videojátékban folytatta, és most érte rajong a fél világ.

Nyomta a showdert

Olyan történet Omar Syé, amiből nyugodtan lehetne egy újabb Omar Sy-filmet csinálni. 1979-ben, egy nyolcgyerekes család negyedik gyerekeként született Párizs egyik külvárosában. Szülei bevándorlók voltak, Nyugat-Afrikából jöttek a hatvanas években, amikor könnyű volt papírokat szerezni, és a munkavállalás sem volt lehetetlen Franciaországban. Anyja takarított, apja gyárban dolgozott, Sy pedig gyerekként összehaverkodott a szintén bevándorlócsaládba született Jamel Debbouze-zal, akit Franciaországban elsősorban komikusként ismernek, itthon viszont az ugrik be róla, hogy ő volt a boltos az Amélie-ben.

Best Of – Omar Sy

Best Of de Omar Sy, de ses meilleurs moments au SAV, ses fous rires, avec Fred et dans Intouchable / Partie 1 Sur cette chaîne , retrouvez tous les Best Of des meilleurs humoristes et comédiens français . N'hésitez pas à vous abonner pour plus de Best Of !

Sy először a rádióban kezdett el dolgozni komikusként, majd különböző tévés szerepléseket vállalt, leginkább Fred Testot-val közösen. Omar és Fred szkeccsei – ilyen műsorokkal nyomultak, és aki belenéz ezekbe a YouTube-on, láthatja, hogy Sy már itt is a mosolygós, öniróniára hajló figurát hozta. Ő maga azt mondja, a legnagyszerűbb pillanat 1998-ban jött el, amikor már úgy szerepelt a tévében, hogy pénzt is kapott érte. Sy ekkor még csupán a francia tévécsatornák és rádióműsorok rajongói között volt népszerű, Franciaország határain túl nem is ismerték a nevét. Ezen még az sem változtatott, hogy a kétezer nullás évek közepén Amerikában kezdett el dolgozni: ez még nem a hollywoodi filmezés időszaka volt, csupán a Tomb Raider: Legend nevű videojáték egyik szereplőjének adta a hangját.

Fred Testot és Omar Sy

Fred Testot és Omar Sy

 

Betáncolja magát a nézők szívébe

Bár a komikusból lassan filmszínész lett, de még mindig csak olyan filmekben játszott, amelyek nem törték át a francia határokat. Aligha emlékszik bárki a 2006-os Volt egyszer egy nyár című komédiára, vagy esetleg a Ketten egyedül Párizsbanra.

A 2011-es Életrevalók volt az első átütő siker: a film, amely tényleg igaz történeten alapult, s nem is a francia mozi régi sztárja, François Cluzet (vele készült interjúnk itt olvasható) volt a nagy szám benne, hanem Omar Sy, aki csak úgy lubickolt a lebénult Philippe-et ápoló srác szerepében, és a néző a táncolós jelenet közben még azt is hajlamos volt a kedvéért elfelejteni, hogy az Életrevalók azért egy könnyfacsaróan giccses komédia. A számok őt és alkotótársait igazolták: egyetlen év kellett ahhoz, hogy ez legyen a legtöbb bevételt termelő nem amerikai film (összesen 426 millió dollárt hozott, és kevesebb mint 10 millió euróból készült), Omar Sy pedig megkapta a César-díjat.

via GIPHY

A filmmentő

Ha valakinek kétségei támadnának Omar Sy hirtelen egekbe szökő népszerűségét illetően, azt vélhetőleg meggyőzi az a szavazás, amelyben a harmadik legkedveltebb francia hírességnek választották. Ami viszont számára fontosabb volt, az az, hogy az Életrevalók kitárta előtte Hollywood kapuit, és még az sem számított, hogy az angolt sem nagyon beszélte. Persze, a Los Angelesbe költöző színészt nem főszerepek várták: ott volt ugyan az új X-Menben, vagy a Jurassic Park negyedik részében, ám ezekben a kevéssé sikerült alkotásokban leginkább mellékszereplőként tevékenykedett. De Sy nem a Gérard Depardieu-féle megoldást választotta, vagyis hiába költözött Amerikába, adót továbbra is Franciaországnak fizetett. Azt mondja, azért, mert tudja, hogy az ország befogadta a szüleit, és segített nekik, amikor megérkeztek Afrikából, így szerinte ez kicsit olyan, mintha adósságot törlesztene.

Életrevalók

Életrevalók

 

2014-ben Charlotte Gainsbourggal játszott a Sambában, ami ugyan kissé kiszámítható romantikus dráma volt, ám mégiscsak okosan és humorosan mutatott rá a kultúrák találkozására és a bevándorlók sanyarú helyzetére. Könnyebben fogyasztható darab volt Sy két évvel későbbi bohóckodása, a Csokoládé, ami a francia cirkuszvilág fénykorát idézte meg, és leginkább a cirkuszművész James Thierrée és Omar Sy remekül muzsikáló párosa mentette meg az érdektelenségtől.

Charlotte Gainsbourggal a Sambában

Charlotte Gainsbourggal a Sambában

 

Sy közben szerepelt a legutóbbi Dan Brown-regény adaptációjában, az Infernóban is, ám itt már tényleg nem volt képes arra, hogy megmentse ezt a zavaros világ körüli rohangászást. Ahogy a legutóbbi francia csemege, a Derült égből apu esetében is erősen rezgett a léc: végig érződött rajta, hogy remake, és hogy a rendező rettenetesen meg akar minket bőgetni. Nem csoda, ha a Doktor Knocktól azt várja a Sy-fanok apraja-nagyja, hogy idézze meg a régi szép időket.

Bohócként a Csokoládéban

Bohócként a Csokoládéban

 

Amikor egyszer a jövőjéről kérdezték, Sy azt mondta, továbbra is ingázni szeretne Amerika és Franciaország között, de a világ bármely pontján szívesen forgatna. Ha a készülő produkciókat (francia vígjáték Mathieu Kassovitzcal, francia komédia Rachid Boucharebbel) nézzük, úgy tűnik, egyelőre inkább Franciaországban számítanak rá.

Figyelmébe ajánljuk