Paolo Genovese: Depresszióról, öngyilkosságról mesélni eléggé rizikós vállalkozás

Mikrofilm

Komor, nyomasztó képi világú, élet és halál értelmén rugózó új filmjét a megjelenésünk idején mutatják be a magyarországi mozik. Depresszióról és mentőangyalokról beszélgettünk vele, s a Golden Gate és a víz közötti hét másodpercről.

 

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2023. december 21-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

Magyar Narancs: 2018-ban jelent meg a Hátralévő életem első napja című regénye. Milyen igényből született a könyv, majd öt évvel később a belőle készült film?

Paolo Genovese: Depresszióról, öngyilkosságról, az életről a halálon keresztül mesélni eléggé rizikós vállalkozás, minthogy sajnálatos módon a mai napig tabutémának számítanak. A Hátralevő életem első napja az eddigi legkockázatosabb filmem. A regényen teszteltem, hogy mennyire élet­képes, amit elképzeltem. Persze nem érdemes összehasonlítani, vannak egyezések a figurákban, a helyszínekben, de nagyon más a kettő. A pandémiával járó bezártságban sokunk élete blokkolódott egzisztenciálisan, pszichésen, betegség, félelem formájában. A járványidők tapasztalatai is rárakódtak a történetre, a hangulatunkra, a hangvételre, de igyekeztem humort, életigenlést csempészni a sorok, a képek közé.

MN: Van személyes érintettsége a történetben?

PG: Előbb-utóbb mindannyian megküzdünk az életünkben sötét, depresszív pillanatokkal. Mindenkinek lehetnek olyan életszakaszai, kilátástalan élethelyzetei, amikor nem talál ki­utat, sőt az is megfordul a fejében, hogy véget vet az egésznek. Ehhez a filmhez sokat kutattam, pszichológusokkal beszélgettem, tanulmányokat olvastam. Az életörömmel együtt az életfájdalom is örök emberi tapasztalás, a legmélyebb életfájdalom egyike a depresszió. Az, hogy kiben milyen trauma, érzelmi sokk vagy egyéb hatás mi felé dönti a mérleg nyelvét, sokszor kiszámíthatatlan. Nincs két egyforma fájdalom, és nincs olyan ember, akiben ne vetődött volna fel legalább a gondolat szintjén az öngyilkosság.

MN: Frank Capra Az élet csodaszépben hasonló témát feszeget, de ott az öngyilkosjelöltek múltja van felkínálva visszatartó erőnek, míg az ön filmje a jövőbe is tekint.

PG: Paolo Costella társ-forgatókönyvíróval láttunk egy amerikai dokumentumfilmet. Arról szólt, hogy a Golden Gate Bridge-en követik el a legtöbb öngyilkosságot. A rendező interjút készített túlélőkkel, megkérdezve tőlük, hogy mit gondoltak abban a hét másodpercben, amely elválasztotta őket a vízbe ütközéstől. Szinte mindegyikük azt válaszolta, hogy megbánta a döntését. Innen jött az ötlet, hogy hét másodperc helyett hét napot adtunk a szereplőknek, hogy lássák, hogyan zajlik az élet nélkülük, s némi ízelítőt abból, hogy milyen találkozások várnának rájuk a jövőben. Az életben szerintem mindenki kap egy második esélyt az újrakezdésre. Az már más kérdés, hogy vajon észreveszi-e, vagy elmegy mellette. Mi abból indultunk ki, hogy az újrakezdés nem megy egyedül. Nem hiszek az önmegmentésben.

 
Fotó: Németh Dániel

MN: A Toni Servillo megformálta élőhalott férfi idegenvezetőként viszi az öngyilkosjelölteket a haláluk utáni állapotba, láthatatlanná téve őket megmutatja nekik, hogyan élik meg az elvesztésüket a szeretteik. Ki ez a titokzatos ember?

PG: Mentőangyal. Ki-ki behelyettesítheti a figurát a saját hitrendszere, élményei alapján. Soha nem lehet tudni, hogy ki vagy mi az a valaki, vagy valami, aki megmenthet téged. Nem tagadom, hogy ez a filmem nem nélkülözi a spiritualitást sem, ám csak egy laikus, vallástalan emberét, amilyen én magam vagyok. Szerettem volna megadni az esélyt ebben a filmben az élet folytatására úgy is, hogy valaki már más formában él tovább.

MN: Mennyire játszott rá az emberek primer halálfélelmére?

PG: A saját félelmeimről tudok szólni, és ezek olyankor törnek rám, amikor egy helyzetet kezelhetetlennek látok, amikor elvesztem a kontrollt a történések felett. A cselekvőképesség mindig reményt ad a folytatásra. Egy ponton azt mondja Servillo a filmben, hogy fájdalmas látni, hogy az élet nélkülünk megy tovább. És ez nagyon igaz. De úgy is felfogható, hogy még sok meglepetést tartogat számunkra, értelmet találhatunk benne, ezért hülyeség eldobni, lemondani a ránk váró élményekről.

MN: Rómát és környékét még nem láthattuk olyan szürkének, esősnek, mint amilyennek ábrázolja.

PG: Nem akartam egy bizonyos városhoz kötni a cselekményt. Játszódhatna akár Londonban, Párizsban vagy Budapesten, bármely nagy világvárosban. Az ismert díszletek, a Colosseum, a Piazza Navona, a Spanyol lépcső helyett ingerszegény, jellegtelen helyekre akartam vinni a nézőket.

MN: Az olasz Disney-nek készített sorozata, a Szicília oroszlánjai nagy sikerrel fut a streamingen.

PG: Először foglalkoztam régi jelmezek, díszletek között játszódó nagyszabású, kosztümös történettel. Új tapasztalat nekem az időutazás, pláne abba a korba, amelyik oly sorsdöntő volt Itália jövője szempontjából. A 19. század forrongó évtizedeiben, társadalmi változásaiban az ország egyesítése volt a tét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?