Gyurcsány Ferenc, a radikális filmkészítő

  • narancsblog
  • 2013. szeptember 9.

Narancsblog

A közismert médiaszemélyiség két műalkotást is közzétett a napokban. Filmkritika a kétrészes felcsúti kampányvideóról.

Ha valakinek bármi kétsége volna afelől, hogy Gyurcsány Ferenc és stábjának munkája műalkotás, tehát fikciós mű-e vagy sem, gyorsan tekintse meg a második videó elejét. Gyurcsány Facebook-bejegyzése szerint itt az történt, hogy „Amikor elhagytuk a falut és miután leráztuk kísérőinket az országúton, megállított bennünket egy ember. Durva történetbe kezdett. Ezek után visszafordultunk, és nekiálltunk még egy film forgatásának”. Mivel épeszű ember el nem hiszi, hogy a volt miniszterelnökkel éppen véletlenül szembejön az országúton „Alcsútdoboz-Göböljárásról a juhász”, persze a legjobb fehér ingében, és nekifutásból kezdi el szidni Orbánt – így akkor járunk el méltányosan, ha a filmes eszközök használata felől elemezzük a két videót.

false

 

Fotó: MTI/Balázs Attila

A Felcsúti látogatás a keresztapánál című film a – Gyurcsány Ferenc nevű – főszereplő köré épül. Az ő jelenléte az, amely a sokszor látott, a médiában elhasznált helyszíneket élettel tölti meg. Az ő narrációja vezet végig minket a településen, és zaklatott dikciója, szeszélyes hanglejtése végig fenntartja a figyelmet. A film másik főszereplője „Orbán Viktor, a keresztapa”, aki nemhogy sokára, de egyáltalán nem jelenik meg. A suspense ilyetén végletekig fokozása kiváló eszköznek bizonyul a vészjósló hangulat megteremtéséhez – az ellenség, a veszély nincs sehol, tehát mindenhol ott van.

Megjelennek viszont az ellenség, a keresztapa szolgái és követei: a narráció szerint helyi fideszesek követik és videózzák hősünket. Ők jelenítik meg kézzelfogható, látható formában azt a világot, amelyet a narráció megrajzol: a keresztapa és csatlósai által megszállt békés községre leselkedő fenyegetést.

A narráció széteső és következetlen, de a nevek hangsúlyos ismételgetése, továbbá a meglepően sok szám és adat elhangzása hitelesnek mutatja az állításokat. Ezzel ellentétes, de nem kevésbé hatásos eszköz A keresztapa című film klasszikus esküvőjelenetének többszöri megidézése, amellyel az alkotók nyíltan vállalják az őket ért Scorsese-hatásokat. A humoros vonalat erősíti A rózsaszín párduc közkedvelt dallammotívumának felhasználása a Gyurcsány megfigyelőit mutató vágóképek alatt, miközben azzal, hogy ugyanezen alakokat katonai látcsőt idéző kivágásba helyezik, továbbra is veszélyesnek mutatják őket.

A Gyurcsány Ferenc Felcsúton 2. címe ellenére a főszereplő háttérbe vonulásával lepi meg az első rész nézőit. Valódi hőseink a juhász és Marika néni, mindketten áldozatok: a történet szerint Mészáros Lőrinc, illetve Orbán újdonsült veje, Tiborcz István tette tönkre az életüket. A Gyurcsány Ferencet alakító színész, Gyurcsány Ferenc a megértő hallgatóság szerepében sokkal kevésbé meggyőző. Nem ura arcvonásainak, merev, feszélyezett ember benyomását kelti, ellentétben a szerepe által megkívánt empátiával, megindultsággal. A két főszereplő lejátssza Gyurcsányt a vászonról: Mari néni például úgy is megindító tud lenni, hogy a forgatókönyvírók – érzésünk szerint hibát vétve – a szerencsétlen sorsot bemutató önvallomásba politikai kiszólásokat is kevertek. A juhász az igazságért küzdő, sorstársainak segítő nép gyermekét hozza meggyőzően.

A konkrét történetek nem igazán érthetők, de nem is ez a lényeg. A zaklatottabb vágás és az arcot néha elvétő fókusz fokozott drámaiságot kölcsönöznek a rövidebb második résznek, amely mintegy illusztrációja, megérzékítése az első rész számainak és neveinek, elméleti-politikai fejtegetéseinek. Mari néni és a juhász egész Felcsútot jelképezi, Felcsút pedig az egész országot – állítja a film, gyengéi ellenére is szuggesztíven.

A filmek nagy szerencséje, hogy a valóság kísértetiesen hasonlít rájuk. (Hogy mást ne mondjunk: a juhász, becsületes nevén Váradi András, feltűnik az atlatszo.hu kiváló videóriportjában is.) A valóság pedig valóban dermesztő: a Nagyúr rokonai és üzletfelei, az új földesurak szépen felvásárolják a parasztok földjeit, viszik a támogatásokat, építik a Nagyúrnak a stadion-palotát, és ha a birtokaik érdeke úgy kívánja, házassággal egyesítik a földeket. A hatóságok a markukban, csak akkor intézkednek, ha országos botrány van.

Botrány pedig nem nagyon van – mert az ne tévesszen meg senkit, hogy az ellenzéki és független média sokat cikkezik erről. Ők a lakosság tíz százalékát, ha elérik. Éppen ezért lehet fanyalogni Gyurcsány Ferenc filmkészítői tehetségén, karaktere manírjain, plebejus nekibuzdulásán és demagógiáján – de mutasson már valaki ehhez hasonlóan hatásos kampányakciót ellenzéki oldalról! Tökéletes a témaválasztás, hiszen ebből nem lehet kimosdani, itt hiába elmúltnyolcéveznek, kommunistáznak és bankároznak, hiszen azt mindenki értheti és láthatja, hogy itt a jó magyar földet lopják el a zemberektől meg az állam pénzét, ugyancsak a zemberektől. Továbbá Gyurcsány érthetően és szenvedéllyel beszél, az állítások súlyosak, a kiállás bátornak tűnik.

Most mindezzel vessük össze, mit sikerült összehakniznia a szociknak és Bajnaiéknak Felcsúton. (Némi gúnyos kacajt, ha jól emlékszünk.) Az összevetés végeztével pedig keressünk egy kardot, amibe beledőlhetünk.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.