Ki hagyja el utoljára a süllyedő tahót?

  • narancsblog
  • 2014. szeptember 30.

Narancsblog

Kihallgattunk egy beszélgetést az Európai Parlamentben. A német politikus láthatóan nem értette Szanyi kapitányt, meg egyáltalán: a magyar politika sajátos logikáját.

You know, Hans, this is a very funny story, nem nagy ügy actually, de elmesélhetem. Mr. Szanyit ismered, tudod, az MSZP-s delegáció vezetője… Jó, hát kétfős az a delegáció, de a politikai súlyunk jelentős, hiszen mi vagyunk a legnagyobb demokratikus párt Magyarországon.

Szanyi Tibor az Európai Parlamentben

Szanyi Tibor az Európai Parlamentben

Fotó: MTI

Szóval az történt, hogy van ez a Gój Motorosok Egyesülete… Gój, azt úgy értik, hogy nem zsidó, igen, ez a nevük… Hát én személy szerint nem mondanám őket kimondottan neonácinak, bár, mondjuk, a zsidókat meg a buzikat mintha nem szeretnék annyira. Na sag schon, nem először látunk ilyet. Ne érts félre, mi a legélesebben elítéljük a szélsőségeket, és ha szerinted ők azok, akkor legyen, ezen ne akadjunk fenn. No, hát tavaly szeptemberben dumálgatott ez az Imre nevű bohóc a Szanyival egy tévéműsor után, és fogadtak rá, hogy ki nyeri a választásokat.

A német képviselő kezében megremeg a villa, pár szem tagliatelle hullik a brüsszeli büfé padlójára.

Hogy érted azt, hogy miért hívnak meg ilyen embereket a tévébe? Nem, nem hívták meg, épp ellenkezőleg, ennek a motoros csávónak pont volt egy saját beszélgetős műsora a kormánypárt egyik tévéjében, úgyhogy ő hívta meg a Szanyit. A felvétel után pedig fogadtak: Szanyi felajánlotta, hogy ha esetleg a Fidesz megint kétharmadot szerez, megvendégeli a motorosokat, ha viszont a baloldal nyer, akkor a motoros csávó eteti-itatja Szanyi csapatát egy napig.

A német képviselő zavartan gyűrögeti a szalvétát, a csücskét bedugja a tányér alá, kicsit húzogatja előre-hátra, méregeti a megmaradt tejszínes szószt, ötödször is megvizsgálja a festményt a falon, csak a magyar tanácsadó szemébe nem néz egyszer sem.

Te is tudod, mi történt áprilisban. Tibor pedig nem akart megfutamodni. Viszont eszébe jutott egy jó trükk: kihívta a motorosokat Brüsszelbe, és a repülőjegyeket, a szállodai és éttermi fogyasztásukat szépen leszámlázta az EP-nek. Állítólag, ugye. Ne mondd már, hogy ti nem csináltok ilyet! Kész kabaré volt, my dear friend, ahogy a nemzeti érzelmű motorosok a bőrkabátjukban flangáltak itt a parlamentben. Mintha osztálykiránduláson lettek volna, komolyan, úgy vigyorogtak, a metrón meg fekákkal, pardon me, színes bőrűekkel fotózkodtak. Jó, mi?

Gój motorosok az Európai Parlamentben

Gój motorosok az Európai Parlamentben

Fotó: Facebook/Gój Motorosok

Nem hiszed el, olyanokat írogattak a Facebookra, várjál, kikeresem, hogy „Európa fővárosa koszos és mocskos, helyenként pedig bűzös”, ami szerintük, beszarsz, azért van, mert „Brüsszelben tombol a multi-kultúra. Sok ház ablakában ott lobog a színes ratyi zászló…” A ratyi az egy ilyen vicces kifejezés a buzikra. Mi persze az ilyen vicceket határozottan elutasítjuk.

Na mindegy, most jön a legjobb: a motoros csórók berágtak, amiért Szanyi nem nyalta ki eléggé a nemzeti irányultságú hátsójukat, nem szervezett nekik elég kulturális programot vagy mit, meg nem rendelhettek étlapról, csak menüt. Ezért este, piálás közben… Ja, persze, beültek valahova, ez azért természetes, ha már meghívta őket, nem? Meg hát ismered a Tibort. Szóval egy kocsmában elkezdték győzködni, hogy adjon még 600 eurót költőpénznek. Mondjuk ezt az egyet elkúrta a Tibor, mert nem adott, ezek meg berágtak, és telekürtölték az egész internetet.

Azóta lett ebből egy kis botrány nálunk otthon, még az is lehet, hogy fegyelmit kap a Tibor. Dehogy, nem lesz semmi gond, el fog simulni az ügy gyorsan, Szanyi a sajtónak azt mondta, megfogadta, hogy nem kommentálja az ügyet. Ez jó, nem? Érted, megfogadta… Hát igen, a párton belül kiemelkedő a kommunikációs képessége, ez közismert. Hogy mi? Már miért mondatnák le? A vezető ellenzéki párt egyik legnépszerűbb politikusát? Amikor Orbán Viktor illiberális államot épít? Ami egész Európát veszélyezteti? Mr. Szanyi ez ellen harcol, érted is harcol, méghozzá minden erejével, ezt ne felejtsd el, Hansi! Kávét kérsz? Meghívlak.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?