Korántsem egyértelmű a jó király, rossz szolga trükkje: Orbán először még poénkodott a kihajított újságírónő rovására

  • narancsblog
  • 2016. december 17.

Narancsblog

Csak később jött valakinek a nagy ötlet: előre a mátyáskirályosodás útján!

Az igazságos Orbán Viktor nem sólyom, csak ólommadár. Havasi Bertalan brüsszeli műsora után már senkit nem lepne meg, ha bejelentenék, valójában láncon és csirkefarháton tartja őt gazdája, és úgy hívja: Bodri.

Havasi Bodri.

Ha így van – miért ne lehetne így? – a táskahordozás-ügyi helyettes államtitkár akár büszke is lehetne, gondoljunk bele, milyen mélyről indult! 2012-ben szemétszedőként kezdte, hiszen országos hírnévre akkor tett szert, amikor elbüszkélkedett vele, hogy műtárgyként őrizgeti Orbán Viktor kólásdobozát... Akkor a fél ország ezen röhögött, így már nem veri nagydobra, mi mindent mentett ki még a főnök kukájából, inkább őrkutyaként értelmezi a sajtófőnöki teendőket, testalkatát és frizuráját leszámítva mindössze az különbözteti meg a testőröktől, hogy olykor-olykor elereszt valami vicceset. Szerinte vicceset.

Nem tudom, megjelenik még Brüsszelben a Népszabadság, ön így tudja?”

Tegnap például ezt találta mondani, miután kidobta Orbán sajtótájékoztatójáról az érvényes akkreditációval rendelkező egykori Népszabadság-újságírót, jelenlegi bloggert, Halmai Katalint, és ezt egy kollégája, a klubrádiós Nemes Gábor számon kérte. De minden bizonnyal azt is valamiféle humorbonbonnak szánta, hogy Halmai kirúgását ekképp indokolta: „Elég kicsi lenne a terem, hogyha minden blogírót meghívnánk és beengednénk.”

false

 

Fotó: MTI/EPA

Miután a félig üres teremben ücsörgő pár újságíró nem kapott szúrást a röhögőgörcstől, maga

Orbán Viktor lépett közbe,

a sajttáj után visszahívták Halmait, és „egy udvarias párbeszéd zajlott le köztük, Orbán Viktor barátságos hangot ütött meg. Érdeklődött, hogy mivel foglalkozik most, és beszélgettek a magyar sajtóról. Orbán sajnálatát fejezte ki, hogy így alakult a sajtótájékoztató, különösen, hogy egy hölgyet küldtek el róla”.

Eddig a dajkamese.

Arról nem írnak, hogy a miniszterelnök – ha már hölgyről van szó – kezet fogott vagy kezet csókolt, az meg csak később derült ki, hogy amikor a sajtótájékoztatón Soros Györgyről kérdezték, elsütött egy jóízű sutkát. „Általában jó ízlésű ember nem szeret beszélni olyanokról, akik nincsenek jelen. Különösen, ha már az őket képviselő újságíró sincs jelen. Majd jóízűen nevetett” – idézi az Index.  Tehát először nagyon is ínyére volt, hogy kihajították „Soros emberét”, csak aztán gyúlt ki valakinek az agyában – korántsem bizonyított, hogy pont Orbánéban – az isteni idea: legyél már egy kicsit megint Mátyás király, Főni! Jó.

Egyelőre tehát teljesen egyértelműnek tűnik mindaz, amit itt jeleztünk, hogy Orbán immár izomból megy rá erre Mátyás-bulira. Ami Brüsszelben történt, ugyanis egyértelműen azt jelzi, hogy lassan, de biztosan formálódik a bölcs és igazságos Orbán Viktor imázsa, a mindenki fölött álló uralkodóé, a tévedhetetlen vezéré. Noha a tegnapi eset a rutinszerűnek induló sorosozás miatt inkább az

ólommadár szárnypróbálgatása volt,

mint a sólyom röpte, vélhetően csak improvizált a miniszterelnök.

De miért ne volna lehetséges, hogy hamarosan profik vegyék kézbe ezt  fonalat, s olyan híreket gyártson a Tények, az Origó, a Ripost meg a többi agitprop felület, hogy Orbán álruhában járja az országot, leckéztet és igazságot tesz, és ha rajta múlna, csak a vadászatok alkalmából engedné szabadjára Havasi Bertalant.

Figyelmébe ajánljuk