Olvasói levelek

"Hányingerem van a képmutatástól"

Magyar Narancs, 2008. január 10.

  • 2008. február 28.

Olvasói levelek

Tisztelt Szerkesztőség!
Zsigó Jenővel, a Roma Parlament elnökével folytatott beszélgetésüket olvasva azon töprengtem, vajon tényleg ennyire kevéssé érzékelhető-e ma Magyarországon, hogy a fejlesztéspolitika legfontosabb feladatainak egyikeként tartja számon a romák felemelkedésének támogatását.

Végtére is arra jutottam, hogy feltétlenül hasznos volna bizonyos tényeket megosztanom Önökkel, már csak azért is, hogy ne csak álláspontok és meggyőződések kerüljenek be a köztudatba, hanem a tények is.

A hazai és az uniós fejlesztéspolitika ugyanis egyaránt elkötelezett a romaintegráció mellett. Szó sincs arról, hogy "ne látná a romákat". A fejlesztési irányok kijelölésekor a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok közé sorolja a roma kisebbséget is, de ez nem jelenti azt, hogy ne venné figyelembe helyzetük sajátosságait. Ennek megfelelően az elmúlt években és az elkövetkezőkben is számos projekt, illetve pályázati lehetőség biztosította és biztosítja továbbra is a romák esélyeinek növelését az oktatásban, a munkaerőpiacon, a szociális és közszolgáltatások terén. Ennek alátámasztására az alábbi információkat szeretném figyelmükbe ajánlani.

A PHARE program keretében 2003 óta összesen 8 romaprojekt valósult meg. Ezek összesen 32,1 millió euró, azaz 8,2 milliárd forint állami és uniós támogatást kaptak.

Az NFT Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Programja (HEFOP) és EQUAL Közösségi Kezdeményezés 2004 és 2006 között összesen 225 olyan projekthez biztosított forrásokat, amelyek kedvezményezettjei nevesítetten romák vagy roma szociális és civil szervezetek voltak. Ezek a pályázatok közel 7,5 milliárd forint támogatáshoz jutottak (7408421 581 Ft). A foglalkoztatási programokba becslések szerint mintegy 36 000 romát sikerült bevonni.

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok program keretén belül egy olyan projektet jegyzünk, amelyet már a donor államok is jóváhagytak. (Aba Nagyközség Önkormányzatának "Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek integrációja" című projektje a hátrányos helyzetű gyerekek művészeti oktatását célozza. Az 1 755223 eurós projekt egyik legérintettebb célcsoportját a roma gyerekek jelentik.) További négy projekt a hazai támogatást már elnyerte, a donor államok jóváhagyó nyilatkozatára vár.

Az Átmeneti Támogatás program keretében olyan antidiszkriminációs projekteket finanszírozunk, amelyek a magyar civil társadalom megerősítését szolgálják, különös tekintettel a megkülönböztetés elleni jogszabályok érvényesülésére. A program uniós költségvetése 3 évre összesen 3,17 millió euró, azaz 808 millió forint. (Jelenleg 17 civil szervezet projektjének végrehajtása folyik.)

2008 első felében várhatóan megnyílnak a Svájci Hozzájárulás elnevezésű program első pályázati lehetőségei is. Pillanatnyilag a pályázati kiírások tartalmi egyeztetése zajlik.

Az ÚMFT Társadalmi Megújulás Operatív Programjának támogatásait a Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Program és EQUAL Közösségi Kezdeményezés (2004-2006) alapozták meg. Arra számítunk, hogy az előzőekhez hasonlóan a TÁMOP végrehajtásában is sok roma szervezet vállal szerepet. Ugyanakkor a hátrányos helyzetűekre vonatkozó programokban figyelnünk kell a romák tájékoztatására is. A projektek korrekt végrehajtását segíti a Roma Programtámogatási Hálózat. Fontosnak tartom megjegyezni még, hogy - a HEFOP központi programok keretében - valamennyi megyei munkaügyi központ képez és foglalkoztat roma pályakezdő diplomás fiatalokat foglalkoztatási menedzserként. 'k alkotják a Roma Foglalkoztatás-szervező Hálózatot.

Lantos Gabriella

Kommunikációs Főigazgató

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

A szerk.: Oszolj!

Magyar Narancs, 2007. december 30.

Olvasói levelek

Magyar Narancs, 2008. január 17.

A frappáns jogvédő olvasói levél kifogásolja, hogy miért is nevezi az egyik előző számban egy cikkben a szerző a cigányokat cigányoknak, a magyarokat magyaroknak, bezzeg Amerikában ugye az afroamerikai szóhasználat miatt máris fekete elnökjelölt van. Ennek megfelelően javasolnám az indomagyar kifejezés használatát, persze csak ha az említett r. nemzetiségű alanyokról van szó. A többiekre szlovomagyar, szerbomagyar, horvomagyar, sémimagyar stb. Természetesen ezek után elvárható lenne, hogy az amerikai feketék (vagy az indomagyarok), amikor magyar fehérekről ejtenek szót, akkor az euromagyar vagy ugormagyar szóhasználatot alkalmazzák, fehér honfitársaikra pedig az euroamerikait. (Exportképes változatok turkogermán, afro-svájci, magyoszlovák, svédofinn stb.)

Lendvai László

Váltózár

Magyar Narancs, 2008. február 14.

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Munkatársuk, Szabó M. István úr a MÁV CSR tenderéről írt cikkével kapcsolatban engedjen meg néhány gondolatot.

A legfontosabb: a MÁV pályázatával kapcsolatban lelkiismeretünk tiszta. Mi szakmailag és pénzügyileg is korrekt ajánlatot tettünk, amennyiben pedig a MÁV által bonyolított pályáztatás nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, azt az illetékes szervezet fogja kimondani.

Munkatársuk láthatóan otthonosan mozog a CSR piacon, hiszen a Kreatívban Braun úrral készített interjút. A cikkük konkrét - tudatlanságból vagy rosszindulatból adódó - téves állításaival, sugalmazásaival ezért nem is látjuk értelmét foglalkozni. Egy dologgal viszont igen: azzal, ami kimaradt a cikkből.

Ha tetszik, ha nem, ezen a tanácsadói piacon is versenyhelyzet alakult ki az elmúlt egy évben - összhangban a piac fejlődésével. A versenynek pedig szabályai vannak. Mi hiszünk abban, hogy a verseny az ár és a minőség versenye, nem pedig a befolyásé, a kapcsolatoké, vagy éppen a mesterséges botránygenerálási képességé.Minden piaci szereplőnek lehetősége van nem piaci eszközöket alkalmazni, de az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. eddig is és a jövőben is munkájának minőségével kíván versenyezni, és bízunk benne, hogy ezen a tanácsadói piacon is lezajlik majd az a megtisztulási folyamat, amelynek a végén azok maradnak versenyben, akik tisztességes eszközöket alkalmaznak.

A verseny hatékonyságát mi sem mutatja jobban, mint az, hogy cégünk mintegy feleannyiért készíti el a MÁV Zrt. társadalmi felelősségvállalási jelentését, mint konkurensünk tavaly a MÁV Cargóét; mindezzel végül az adófizetők, megrendelőink járnak elsősorban jól.

Nekünk, RTG-nek és általában a "kis" CSR tanácsadó cégeknek érdekünk a verseny, és a jövőben is örömmel indulunk el különböző pályázatokon. Akkor is, ha ez másoknak nem tetszik.

Maradunk lelkes olvasójuk:

üdvözlettel,

Tóth Gabriella és Radnai Tamás, az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. alapítói

Helyesbítés

Lapunk tandíjmellékletében (2008. febuár 7.) tévesen állítottuk, hogy Csapó Benő az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal elnöke. A testületet Fazekas Károly, az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének az igazgatója elnökli, amelynek Csapó professzor is tagja. Az érintettektől elnézést kérünk.

A szerk.

Figyelmébe ajánljuk