Olvasói levelek

  • .
  • 2011. január 20.

Olvasói levelek

A Schiffer András-jelenség Magyar Narancs, 2011. január 6. A cikk egyik állításával ("az állami számvevőszéki vezetők jelölési szabályainak megváltoztatásával...") kapcsolatban az alábbi észrevételt kívánjuk tenni.

Nem felel meg a valóságnak, hogy az állami számvevőszéki vezetők jelölési szabályait megváltoztatták. A korábbi szabályozás hatálya 2010. május 14-én megszűnt, így azt megváltoztatni nem lehetett. A jelölésre vonatkozó korábbi 45/2009. (V. 22.) OGY-határozat 2009. május 22-től volt hatályban. A határozat hatályon kívül helyezése az új Országgyűlés alakuló ülésén elfogadott 23/2010. (V. 14.) OGY-határozattal történt 2010. május 14-én, amely az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról rendelkezik. Az újabb jelölőbizottság létrehozására vonatkozó határozat meghozatalára ezt követően került sor. Az eljárásban az ellenzéki pártok jelöltállítási jogukkal nem éltek.

Az ÁSZ új elnökének jelölése, megválasztása és hivatalba lépése a hatályban lévő jogszabályoknak megfelelően és az összeférhetetlenségre vonatkozó előírások betartásával történt. Az alelnök megválasztásával a több éve fennálló alkotmányellenes helyzet is helyreállt.

Tisztelettel:

Dr. habil. Németh Erzsébet

osztályvezető főtanácsos

Kommunikációs és Parlamenti Kapcsolatok Osztálya

Kedves Bauer Tamás!

Két oldalon át bizonygatod Szanyi Tibor tézisét, miszerint az LMP a Fidesz csatlósa. Szerinted Schiffer András "mindmáig nem képes az indokolt határozottsággal elutasítani azt, amit a Fidesz a demokratikus jogállam felszámolására tesz", mi több, "Schiffer és pártja tettestárssá válik a jogállam [Fidesz általi] felszámolásában".

Idézek Schiffer parlamenti felszólalásaiból:

"Arra szeretném kérni Lázár képviselő urat, mellőzze az érveléséből azt, hogy önök az igazság egyetlen letéteményesei, mert ez a jakobinus rendszer és más diktatúrák nyelvezete." (Június 28.)

"Kínában, Mao Ce-tung diktatúrájában megírta Mao Ce-tung a Vörös könyvet és kötelezővé tették, Líbiában Moammer Kadhafi írt egy Zöld könyvet, amit kötelezővé tettek. Kíváncsian várom, hogy Orbán miniszterelnök úr mikor ír meg egy Narancs könyvet, amit utána kötelezővé fognak tenni ebben az országban." (Július 5.)

"Amikor ilyen törvényjavaslattal találkozik az ember, kezdi az hinni, hogy önöknek nem az elmúlt nyolc év visszásságai, visszaélései fájnak, hanem az, hogy ezekből nem önök húzták a hasznot." (Október 11.)

"Ez egész egyszerűen megcsúfolása a magyar alkotmányosságnak." (Október 12.)

"(...) miután megnyomják a gombot, mélységesen fogják szégyellni magukat. Önök, akik közül nagyon sokan részt vettek a harmadik köztársaság alapjainak lerakásában, most éppen a köztársaság alapjait kívánják felszedni." (November 2.)

"Önök (...) senkiben nem bíznak, sem az Alkotmánybíróságban, sem a bíróságokban, és egyáltalán a parlamentáris demokráciában, önök a nyers erőben bíznak, a nyers erőben hisznek. (...) Az, amit itt most önök művelnek, visszamenőleg sokak szemében szentesíti Debreczeni Józsefnek a legsötétebb jövendöléseit." (November 2.)

"(...) visszaélve a kétharmados felhatalmazással, gyakorlatilag egy olyan törvényt hoznak most itt létre, aminek a számozását nyugodtan fel lehet cserélni 1984. évi akárhányas törvényre." (December 20.)

Kérdés persze, hogy Schiffer efféle felszólalásairól tudósít-e sajtó. Egyelőre úgy tűnik, ez nem érdeke a Fidesz és az MSZP által uralt médiának, hiszen a Fidesz nem örül a kritikának, az MSZP pedig a demokráciavédő szerepet magának szeretné kisajátítani. Mindezek a kritikák, amiket Schiffer a Fidesszel szemben megfogalmazott, sokszorta sűrűbbek és erősebbek, mint amivel az MSZP kormányzását illette. Schiffer nem hasonlította Gyurcsányt Maóhoz, nem mondta, hogy a szocik a nyers erőben hisznek stb. Olyan mondatot pedig egyet sem mondott Schiffer, amivel helyeselte volna a Fidesz jogállamlebontó lépéseit. Az MSZP időnkénti kritikája nem a Fidesz tetteinek helyeslése. Legutóbbi Narancs-interjújában egyenesen azt mondja Schiffer: "Ez egyszerűen aljasság, ez egy alkotmányos puccs." Nem így beszél egy tettestárs!

Szerinted az LMP-nek az európai jogállamisággal való szembenállására utal az is, hogy az LMP részt vett a korábbi kormányoknak a politikai szabadságjogok elleni visszaéléseit vizsgáló parlamenti albizottságban. Ezt visszautasítom. Az alkotmány szerint az Országgyűlés "bármely kérdés megvizsgálására bizottságot küldhet ki". A 2006. őszi tévéostromtól okt. 23-ig történt jogsértésekért viselt felelősség kivizsgálása szerintem fontos, az LMP képviselője, Szabó Tímea ebben vett részt, másban nem. (E tekintetben menti tévedésed, hogy téves sajtótudósítások jelentek meg, a valóságban Szabó szándékosan el sem ment a Gaudi-féle 2002-2010-es különjelentés tárgyalására.)

Mondvacsinált vádjaid nem látom mással magyarázhatónak, mint hogy azt szeretnéd, az LMP az MSZP csatlósa legyen; ezért vádolod azzal, hogy most a Fideszé. "Aki nincs velünk, ellenünk van." Törjünk ki végre ebből a logikából! A magyar politikai kultúrát gyatra önismeretű fanatikus férfiak csatározásai züllesztették le, akiknek zavart viselkedéseiben gyakorta fölsejlik az erőszakos, bántalmazó apa mintája, az ahhoz való viszony tisztázásának elmulasztása. Horn Gyula talán éppen azért lehetett a demokrácia legtürelmesebb kormányfője, mert - ha felemásan is, de - kénytelen volt a történelem által eléje tartott tükörben szembenézni saját korábbi erőszakos szerepével. Hogy Magyarország ki tud-e kászálódni a maga ásta gödörből, nem kis részben a saját erőszak-történelmünk feldolgozásán múlik, hiszen bizalom nélkül nincs élhető ország. Kedves Tamás, ha valamiből, akkor ebből szorulunk német behozatalra!

Üdvözöl:

Juhász Géza,

az LMP tagja, volt jogvédő

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.