77 forint óránként

  • 2001. november 15.

Publicisztika

A "kormányzati kommunikációként" eufemizált pofátlan hazudozásnak, a nép előre megfontolt és folytatólagos átverésének a jelek szerint nincs határa: az a megalázó és kicsinyes huzakodás, amit a "polgári" kabinet művel a tűzoltókkal, ékes bizonyítéka ennek.

n A "kormányzati kommunikációként" eufemizált pofátlan hazudozásnak, a nép előre megfontolt és folytatólagos átverésének a jelek szerint nincs határa: az a megalázó és kicsinyes huzakodás, amit a "polgári" kabinet művel a tűzoltókkal, ékes bizonyítéka ennek.

A tűzoltói tevékenység 1996 óta minősült fokozottan veszélyesnek; ez nyilvánvaló túlzás, amit a jelenlegi kormány orvosolt is, amikor a szakmát kivette e kategóriából. Ez azzal járt, hogy az addig a készenléti szolgálat idejére alanyi jogon járó veszélyességi pótlékot a továbbiakban bevetési pótlékként kapják a tűzoltók. Azok, akik ténylegesen is részt vesznek az akciókban. A többinek coki. Illetve dehogy, hiszen 30-40 százalékkal megemelik az átlagosan bruttó 55-60 ezer forintos alapbért, és így mindenki nagyon jól jár: a tűzoltók többet keresnek majd, kivéve azokat, akik még többet.

Ezt sugallja legalábbis a propaganda.

De ez nem igaz.

Azok a tűzoltók, akik nem vesznek részt bevetésen és elesnek a pótléktól (a mindenkinek járó veszélyességi pótlék átlagban fejenként 13 770 forint volt), a változtatás előtti időszakhoz képest néhány ezer forinttal kevesebbet visznek haza. Azoknak egyébként, akik szolgálatban vannak, és az a szerencse éri őket, hogy tűzesethez vonulhatnak ki, a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint nettó 77 forint/óra bevetési pótlék jár; adott esetben tehát óránként nettó 77 (hetvenhét) forintért mentenek értéket és emberéletet, kockáztatva életüket és testi épségüket.

Egyébként a belügy szerint a tűzoltók politikai sugallatra kavarnak, meg becsapja őket a saját szakszervezetük, amelyik ráadásul fondorlatos módon zsarolja a tűzoltói lét jobbításán éjjel-nappal fáradozó minisztert. Ezt lehetett olvasni azon a hatalmas kivetítőn, amit a Kossuth téren demonstráló tűzoltók szomszédságában állíttatott föl a belügy. (Orwell, 2001-ben.) Meg aztán azért nem bírt a tárca a fővárosi tűzoltóknak járó pótlékokról hétfőn megegyezni a kifizetést megelőlegező budapesti önkormányzattal, mert - a Pintér minisztert ez ügyben amúgy fél éve hajkurászó - Demszky Gábor, a csalafinta a "pénteki munkaidő lejárta előtt egy perccel" küldött egy újabb szerződéstervezetet a BM-be - Pintér ezzel magyarázta ugyanis, hogy hétfőn miért mondta le az utolsó pillanatban a főpolgármesterrel tervezett találkozót.

No de Pintér úr! Mi van itt?

Van egy szakma, amelynek közalkalmazott képviselőit az állam egy istennek sem bírja megbecsülni. Félreértések elkerülése végett: egyik kormány sem törte magát eddig ezért. De a jelenlegi garnitúra még hülyének nézi és rágalmazza is őket - miközben épp a minisztérium fenyegette retorziókkal azokat a tűzoltókat, akik részt mernek venni a tüntetésen.

Szó nincs itt politikáról, még ha egyik-másik ellenzéki párt természetesen le is csap a lehetőségre, hogy ennek kapcsán bemoshat a kormánynak. De nincs szó agresszív követelőzésről sem: a tűzoltók fellépése fegyelmezett. Ha pedig a kormány képtelen rendezni a helyzetüket, akkor legalább ne mocskolja őket.

Figyelmébe ajánljuk