Vári György

Az alpolgármester elszámoltatja választóit

  • 2012. március 12.

Publicisztika

Zuglóban nemrég a szülők próbálták elszámoltatni a kerületi alpolgármestert. A megszólított politikus azonban nem hagyta magát: fogta a kellemetlenkedő szülőket, és jól megnevelte őket.

Aki bele akar látni a magyar politikai osztály lelkébe, mindenképpen látogasson el a Zuglói Szülők Közösségének Facebook-oldalára. A tagok itt nemrég az önkormányzat szerződései közül az Egri Korona Borházzal kötött, 3 millió forint értékű megállapodásáról („Zugló boráról”) érdeklődtek. Azt kérdezték, hogy hány palackkal és milyen fajtájú bort vásároltak a kerületiek pénzén a döntéshozók, és kiknek szánták a szerzeményüket.

Rozgonyi Zoltán alpolgármester, az említett szerződés felelőse meg is sértődött a kommentfelületen, és gyorsan a szemtelenül kíváncsi választópolgárok nevelésébe fogott. Az egyik szülő kérdését – miszerint miért van erre a szerződésre szükség, amikor forráshiányra hivatkozva tervez bölcsődei térítési díjat bevezetni a kerület – Rozgonyi visszakézből „politikai hangulatkeltésnek” minősítette, hiszen tavalyi költségvetési kiadást vet össze idei tervezett bevétellel.

A szakszerű magyarázat után, amely leleplezte a Zugló ellen uszítók sötét üzelmeit, Rozgonyi továbbra is elmulasztotta tájékoztatni az érdeklődőket a borsorsról. (Nyilván nevelési célzattal tette, hogy máskor kétszer is meggondolják, belebeszélnek-e a más szerződésébe.) Amikor egy újabb hozzászóló megkérdezte, hogy kinek tegyék fel kérdésüket, ha ő „nem hajlandó válaszolni”, az alpolgármester pedagógiai célzatú megszégyenítésben részesítette „kis pajtásai” előtt a magáról megfeledkezett szülőt: „Kérem, még a Facebookon se hazudjon! Nem jó példa a gyerekek számára! Sőt rossz és szomorú! De legalább kiderül, ki kicsoda!” Ez a bejegyzés egy játékos-megbocsátó smileyval zárul, majd később Rozgonyi jelzi, hogy csupán az elv miatt ragaszkodik a nyilvános bocsánatkéréshez, ugyanis ő válaszolni ugyan nem válaszolt, de azt, hogy nem „hajlandó” válaszolni, nem mondta.

De mindez csak a ráhangolási szakasz volt. Ezután Rozgonyi végképp ledobta az ékszíjat, s azt indítványozta, hogy mielőtt válaszolna, a zuglói szülők valljanak színt világnézetükről és pártelköteleződésükről. „Minden zuglói polgárt megilletnek az információs jogok! Ez magától értetődő számomra! Minden választópolgárral udvarias és őszinte vagyok politikai hovatartozásuktól függetlenül. Az őszinteséget azonban elvárom másoktól is!” Az alpolgármestert ugyanis nem téveszti meg a „semleges” duma, hogy a szülőket csak a gyerekeik érdeklik meg az adóforintjaik megfelelő felhasználása. Nem, ő átlát a szitán. Nem arról van szó, hogy a derék Rozgonyi, mint a közmondásbéli Bodóné mindig másról beszél, mikor a bor áráról kérdik, egyszerűen csak tudja, hogy aki fideszes vezetésű önkormányzat szerződéseiről érdeklődik, az a nemzetközi liberalizmus szekértolója, a brüsszeli gyarmatosítók láncos kutyája. Számára tehát elgondolhatatlan, hogy bárki is állampolgárként, és ne pártmegbízásból érdeklődjön a közügyek iránt, hogy valakit jobban érdekelhet a családja a pártszolgálatnál.

Amikor erre az egyik szülő elmeséli, hogy ő történetesen afféle liberális volna, Rozgonyi mindjárt megkönnyebbül. „Így mindjárt érthetőbb az a néhány poszt Selmeczi Gabrielláról és Hoffmann Rózsáról (pirosblog, meg ilyenek)… szépen hangzik a semleges szülői attitűd, hiteltelenné válik, ha a hangadókról kiderül, hogy igencsak »pártos« posztokat tesznek közzé, melyek érdekes módon szinte kivétel nélkül a liberális értékrendhez állnak közel!”

Ugye értik: a mondott szülő saját Facebook-profiljának linkjeiről van szó, Rozgonyi lenyomozta. Csak épp az istennek sem érti, mi a baj: „Kérdezném, milyen, a gyermekek számára negatív befolyással bíró intézkedés történt, ami ellen szélmalomharcot kell vívni? Az, hogy bölcsődét, óvodát tervezünk építeni, hogy felújítjuk azokat, hogy nem kell a szülőknek tisztasági csomagot beküldeni?” Az alpolgármester e ponton végképp megorrol a hálátlan népre, akik nem értékelik eléggé az ő és politikustársai erőfeszítéseit. Most mondják meg őszintén: tisztasági csomag? Ezeknek? Aztán megígéri, hogy „felveszem, felvesszük a kesztyűt, és megfelelően fogjuk tájékoztatni a közvéleményt”.  

Abban biztosak lehetünk, hogy tényleg felveszik. Ezeket a helyi kiskirályokat nem olyan fából faragták, hogy hagyják, bárki is tiszta és átlátható döntéseket követeljen tőlük, hogy csak úgy be lehessen őket számoltatni a közvagyon kezeléséről. Nem, még itt is ők kérdeznek. Ők számoltatják be és el a választókat: liberális vagy, azért raksz ki bíráló cikket az üzenőfaladra a Hoffmann Rózsáról, he? A borról akarsz tudni? Talán nem tetszik a rendszer?

Ezek a járási párttitkárok minden gesztusát gond nélkül továbbvivő Csák Máték és Döbrögik úgy gondolják, hogy nekik egyszerűen jár a hatalom. Egyébként, ha nem piszkálják közpénzen finanszírozott szórakozásaikat, az Operettgálát vagy a ki tudja kinek, milyen alkalomból rendelt Zugló borát, kenyérre lehet kenni őket, de ha túl sokat kérdeznek a gondjaikra bízottak, könnyen eljár a kezük. Rozgonyi Zoltán bejegyzései tanúsága szerint ilyen vezető, e típus igazi díszpéldánya. A papcsákizmus és a meggyesizmus, valamint a mögöttük álló hatalom korlátlanságába vetett hit minden önkontrolljukat rég felszámolta, de ez lesz a vesztük is, hisz' már nem csak a zuglói szülők mernek itt kérdezni.

Figyelmébe ajánljuk