Erõsségük a semmit gondolás

  • 2004. december 9.

Publicisztika

Kijevet felfedezték maguknak a lengyel turisták - az elmúlt két-három hétben az ukrán fõvárosban megfordult egy hivatalban lévõ meg egy volt elnök (Kwasniewski, Walesa), egy volt kormányfõ (Jerzy Buzek), néhány parlamenti delegáció és még sokan mások, épp hogy a négy páncélos és a kutya nem tûnt még fel a Hrescsatyikon. És nem okvetlen múmiát nézni mentek a Lavra székesegyházba. Walesa Juscsenkóval az oldalán fellépett a Függetlenség téren, a pár száz ezer alkalmi sátorozó elõtt; Kwasniewski - Javier Solana, az unió külügyi referense és Borisz Grizlov orosz parlamenti elnök társaságában - közvetítõként részt vett azon a tárgyaláson, amelyen a két ellenérdekelt fél elõször próbált meg egyezségre jutni a választás megismétlésérõl.

A lengyel részvétel az ukrán válság megoldásában - egészen pontosan az az aktív támogatás, amit a lengyel politika Juscsenkónak nyújt - több szempontból is nagy jelentõségû. A lengyel-ukrán közös múlt körülbelül annyira zaklatott, szövevényes és árnyakkal teli, mint bármelyik két szomszéd népé Kelet-Európában, a szerbé és a horváté, a románé és a magyaré, you name it. Kettejük közül mindig a lengyel volt az erõsebb; övék volt az állam, amely a XVI. századtól 1945-ig - részben vagy egészben, mikor mennyire - magában foglalta Ukrajnát is, õk voltak a földesurak, arisztokraták, gazdatisztek, adminisztrátorok, rendõrök, katonák -az ukránok meg a leginkább állati sorban tengõdõ jobbágyok, akik a brutális elnyomásra nem kevésbé brutális felkelésekkel válaszoltak. (Az utolsó lengyel-ukrán háború a második világégés alatt zajlott.) De a legerõsebbek rendre az oroszok lettek: Lengyelország és Oroszország szerény számítások szerint is háromszor osztotta fel Ukrajnát, és mindig valami borzalmas, szuperkegyetlen háború végén.

Az elmúlt hetekben viszont lengyel zászlók lengtek Juscsenko táborában, s a választás megismétlését követelõ tömeg azt skandálta: köszönjük, Lengyelország, köszönjük, Olek, köszönjük, Lech! Mindez nem elõzmények nélkül való. A történelmi megbékélés erõs szándéka volt az 1990-ben szabaddá vált Lengyelországnak, bármilyen kormány is vezette épp az országot. Ukrán és lengyel történészek közösen igyekeznek feldolgozni a múlt legsötétebb fehér foltjait; az ukrán-lengyel barátsági szerzõdést már 1992-ben, teljes konszenzussal fogadták el; a kölcsönös gesztusoknak se szeri, se száma; Kwasniewski mind-végig különleges kapcsolatokat ápolt Kucsma ukrán elnökkel. A lengyel szerepvállalást a válság megoldásában s az ukránok reakcióit e folyamat szimbolikus megerõsítésének láthatjuk.

Mindez még akkor is örvendetes, ha Varsó természetesen nem minden önérdek nélkül cselekszik. Lengyelország az unió keleti kapujának a szerepét szánja saját magának, nyilvánvaló gazdasági és politikai elõnyök reményében. Ami nem okvetlenül tetszik például Németországnak vagy Franciaországnak, hisz õk - és fõként a magát Putyin elnök feltétlen hívének és barátjának tudó Schröder kancellár - inkább Oroszországot szelídítenék és nyugtatnák és kényeztetnék; és üzletelnének vele. (A lengyel politika egyik dédelgetett rémálma, hogy Németország és Oroszország a feje fölött megállapodik valami nagyobb disznóságban, õk meg elesnek: elõbb bizonyos komolyabb összegektõl, aztán meg a harcmezõn.) A lengyelek tehát Kijevben - egy kicsit legalább -a saját játékukat is játsszák: ha Ukrajna uniós tagságát senki nem is gondolja komolyan, abból nem lehet baj, ha Putyin elnök képe kap egy újabb ördögi árnyalatot.

Ez persze inkább csak rosszmájúság a részünkrõl; sõt, irigység. A lengyel politika ugyanis nagy vehemenciával és hatékonysággal állt a jó oldalra. Ha végül relatíve békésen rendezõdik az ukrán válság - amire minden esély megvan -, abban az õ kezük is benne lesz; és csodák csodájára az Európai Unióé is. Hisz Brüsszel a legelsõ pillanattól és tõle merõben szokatlan hevességgel tette nyilvánvalóvá: nem fogja elismerni a csalással hatalomra jutó Janukovicsot. Mindehhez képest kellene mérlegre tennünk azt, amit a magyar külügyi kormányzat mondott, gondolt, végzett e téren - ám sajnos ez nem áll módunkban. A magyar kormány ugyanis Ukrajna ügyében e tevékenységek egyikét sem gyakorolta. Az új külügyminiszterbõl beiktatása óta körülbelül annyi látható, amennyit Gyurcsány Ferenc a különféle külföldi látogatásain készült fotókon nem takar el belõle; a külügyi apparátusból érkezõ vékonyka hangok meg legfeljebb azt csipogják, hogy beh' jó lenne, ha minden jó lenne, és hej, de meg kéne egyezni. Mintha a Marson csaltak volna ordenáré módon; s mintha nem egy szomszédos ország sodródott volna a politikai erõszak és a széthullás szélére. Mintha még mindig az lenne a legfõbb irányelv: nem avatkozunk a Szovjetunió belügyeibe. Mintha üres agyú és beszari apparatcsikoknak kéne Magyarország szerepérõl dönteniük az Európai Unióban.

Márpedig az nagy szégyen lenne - miránk nézve is.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.