Időközi választást!

Publicisztika

Toller László országgyűlési képviselő, Pécs volt polgármesterének a gondnokság alá helyezését kezdeményezte egy magánszemély, a hét elején pedig egy egyszemélyes szervezet feljelentést tett az úgymond szabálytalanul folyósított tiszteletdíj miatt.

Toller László országgyűlési képviselő, Pécs volt polgármesterének a gondnokság alá helyezését kezdeményezte egy magánszemély, a hét elején pedig egy egyszemélyes szervezet feljelentést tett az úgymond szabálytalanul folyósított tiszteletdíj miatt.

Toller 2006 júniusában szenvedett autóbalesetet; miután a képviselő tartós egészségkárosodást szenvedett - országgyűlési feladatait azóta sem, és nagy valószínűséggel a jövőben sem képes ellátni. Mivel az országgyűlési képviselő nem visszahívható, mandátuma vagy a következő általános választásokig érvényes, vagy addig, míg maga le nem mond róla; vagy míg választójogát - például egy jogerős bírósági döntés következtében - el nem veszíti. A Tolleréhoz hasonló esetben pedig az egyéni választókörzetben csak akkor lehet új választást kiírni, ha előbb megtörténik a képviselő cselekvőképtelenné nyilvánítása. Amikor tavaly novemberben a pécsi magánszemély Toller gondnokság alá helyezését kérte az illetékesektől, ezt a folyamatot indította el. Megtehette volna ezt korábban a politikus családja, a pártja vagy az ellenzék is, de egyik sem vállalkozott rá. A családot vegyük is ki a képből, hiszen nyilván ők lesznek az utolsók, akik feladják annak reményét, hogy Toller fölépülhet. Az is elfogadható, hogy az MSZP néhány hónapig ugyancsak nem lépett; ennyivel tartoztak Tollernek is és a hozzátartozóinak is. Az sem meglepő, hogy a Fidesz sem erőszakoskodott, hiszen azt sokan értelmezték volna úgy, hogy gátlástalan politikai előnyszerzésre használja ki a népszerű helyi politikus tragédiáját. (Toller 1994 óta zsinórban nyert Pécs 3. választókörzetében, 2002-ben és 2006-ban már az 1. fordulóban; a várost két cikluson át vezette, és minden esélye megvolt a triplázásra.)

Tavaly ősszel a Fidesz már fölvetette, hogy e problémát rendezni kellene, az MSZP azonban elzárkózott ettől. E patthelyzetet oldotta föl a kezdeményező magánszemély, aki novemberi bejelentését - nyugalma érdekében - névtelenül tette meg. A kezdeményező szóhasználata, fordulatai egyértelműen arra utalnak, hogy személyében nem a városi MSZP egyik alapszervezeti tagja elégelte meg a de facto képviselőtlenséget.

Mindenki azt gondolhat tehát, amit akar. A Fideszről is meg az MSZP-ről is. Az előbbiről azért, mert - jó szokása szerint - megint egy civil akció mögé bújik. Az utóbbiról azért, mert abbéli félelmében, hogy egy szimbolikus (mert masszívan szocialista) választókörzetet elveszíthet, szándékosan jegeli az ügyet, és közben "jó ízlésről" beszél.

A balesetet követő néhány hét múltán mindenki számára világosak voltak a sérülés következményei. Eltelt másfél év, és egy választókörzetnek továbbra sincs egyéni képviselője. Tehetetlenségből, rosszul értelmezett humánusságból, rideg politikai számításból - mindegy. Ennek a morbid történetnek véget kell vetni. A jogállamiság és a választók iránti felelősségérzet azt követeli, hogy időközi választást írjanak ki Toller László mandátumáért.

És ezt követeli a Toller László iránti tisztelet is.

Figyelmébe ajánljuk