Inkább hagyjuk

Publicisztika

A hírek szerint a Magyar Televízió március legvégétől naponta jelentkező félórás műsort indít "Magyarország választ" címmel - feltehetően a még szélesebb körű közszolgálatiság jegyében. Ebbe a napi fél órába nyilván nagyon sok minden belefér, vagy még annál is kevesebb. A hír például arra is következtetni enged, hogy a közszolgálati televízió nem készül miniszterelnöki vitára - mondjuk az éppenséggel nem derül ki, hogy evvel szemben mire készül. Komoly, felelős tájékoztatásra aligha, mert arra nyilván nem lenne elég hatszor-hétszer fél óra.

A hírek szerint a Magyar Televízió március legvégétől naponta jelentkező félórás műsort indít "Magyarország választ" címmel - feltehetően a még szélesebb körű közszolgálatiság jegyében. Ebbe a napi fél órába nyilván nagyon sok minden belefér, vagy még annál is kevesebb. A hír például arra is következtetni enged, hogy a közszolgálati televízió nem készül miniszterelnöki vitára - mondjuk az éppenséggel nem derül ki, hogy evvel szemben mire készül. Komoly, felelős tájékoztatásra aligha, mert arra nyilván nem lenne elég hatszor-hétszer fél óra.

A kereskedelmi televízióktól ugyebár csak korlátos mértékben várhatunk el közszolgáltatásokat, azokat is jobbára csak addig, amíg beleférnek valamilyen - adott esetben: választási - show keretei közé. Így tehát az a helyzet látszik kialakulni, hogy a televízióból tájékozódó tömegek (magyarul a többség) ez alkalommal is elsősorban az érzelmi alapú szavazás lehetőségével élhet csupán - finoman szólva, brutálisan csorbul a választói joga. Mert mi is lenne megfelelőbb alkalom az ország helyzetének - ha mégoly felületes, de mégis valós, később számon kérhető közlésekre alapozott - megismerésére, mint a választás előtti pár hét, a kampány időszaka? Végig lehet masírozni az összes húsba vágó kérdésen, a külpolitikától az egészségügyön, az oktatáson, a lakhatáson át egészen az energiaellátásáig tényleg mindenen. Jönnének a parlamentbe pályázók szakértői, valahai és majdani miniszterek, vezérek és igazgatók, s elmondanák, ők hogyan képzelik, s hogyan csinálnák, ha meghatalmazást kapnának rá. Nem jönnek, a fél órába valószínűleg a politikus politikusok és politológusok férnek bele csak, akik majd elmondják, hogy ez ettől átvett ennyit, az attól annyit, és ezért tart itt az ország, a válság kellős közepén, veszélyes külső és belső hatásoknak kitéve. Oszt' vagy "Hajrá, Fradi!" vagy "Hajrá, MTK!" elvtársak, tessenek az urnákhoz fáradni.

Azt többé-kevésbé tudjuk, hogy Orbán Viktor nem fog miniszterelnöki vitán szerepelni. A saját szempontjai szerint igaza is van - csak elbaltázhatná jelenlegi pozícióját. De így van ezzel az egész Fidesz is. És kétségkívül sok mindennek kellett történni ahhoz, hogy a legesélyesebb párt ezt az antikampány-taktikát megengedhesse magának. De a Fidesz egy politikai párt, azt csinál, amit a törvények megengednek neki. Ha akar, nem kampányol, majd a szavazók eldöntik, hogy ez mennyire jön be nekik.

A magyar közszolgálati televízió viszont nem engedheti meg magának, hogy ne kampányoljon, mert azt a választók épp azért tartják el, hogy biztosítsa a nekik szükséges információkat. Kötelessége lenne ezért megtartani a miniszterelnök-jelöltek vitáját: aki elmegy, elmegy, aki nem, magára vessen. Ha nem ezt fogja tenni, úgy tudni fogjuk: nem eltartói érdekeit, hanem a rövid távú sajátjait tartja szem előtt. Hogy a Magyar Televízió már választott, és a Fidesz nyert nála, és most éppen avval van elfoglalva, hogy kitalálja az új gazdi nem is annyira eltitkolt gondolatait. Nem akarunk mi olyan nagyon zajos kampányt, gyerekek. Csak megzavarná a fejeket.

E logika szerint Magyarországon örökké a politika seggéből fog kilógni a tömegtájékoztatás, és nem nyelvvel előre. Ennél még az is jobb lenne, ha felhagynának az egésszel.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?