Kááár... - A madárinfluenza Magyarországon

  • Jakab Béla
  • 2005. december 8.

Publicisztika

Frank Furedi brit szociológus könyve, A félelem politikája a napokban jelent meg a londoni könyvesboltokban. Furedi fő állítása szerint a társadalmi szinten jelentkező félelem és a közvetlen tapasztalat között megszűnt a kapcsolat.

Frank Furedi brit szociológus könyve, A félelem politikája a napokban jelent meg a londoni könyvesboltokban. Furedi fő állítása szerint a társadalmi szinten jelentkező félelem és a közvetlen tapasztalat között megszűnt a kapcsolat. Ma mindentől félünk, amit a tele-vízió kellő intenzitással sulykol - legyen az SARS, Y2K vagy madárinfluenza. Sokszor nincs módunk mérlegelni sem - a képernyő mindent és mindennek az ellenkezőjét képes hitelesíteni. Szeptember 11. után pedig a szabadságunkat is kockára tesszük a biztonság ígéretéért. E démoni erőtérben felpörög a félelemipar - a politika, a média, a gyógyszergyártók, a biztosítótársaságok, a környezetvédő csoportok mind ebben a rendszerben építik fel funkciójukat és anyagi forrásaikat. A madárinfluenza tényleges kockázat, de a félelem kultúrájának lényege az, hogy még itt sincs, de máris "termel" a haszonélvező csoportoknak. Az általános pánik a legjobb üzlet: elég a riadót megfújni, s mindenki mozdul.

A hazai háttér november utolsó napján kezdett megvilágosodni. Az ÁNTSZ ekkor kereste meg a kormányt javaslatával, miszerint "kétmilliárd forintos beruházással öt-tízszeresére növelhető az oltóanyag-termelés. A H5N1 vírus elleni vakcinából húszmillió adagra lenne megrendelés, az árbevétel 100 milliárd forintra rúgna. A mostani feltételek szerint az államnak ebből 10 százalék jutna. Bővítés nélkül a gyártásra jogosult Omninvest Kft. csak a hazai lakosság védelméhez elegendő oltóanyag-mennyiséget tudja előállítani." Azaz tegyen be a kormány kétmilliárdot, és tízet kap vissza. Ez aztán a bomba üzlet, ilyen egyszer van egy évszázadban!

Mielőtt rajtunk is eluralkodna az a bizsergető eufória, amit az Egészségügyi Minisztérium, a Cipruson bejegyzett Omninvest Kft., valamint az ÁNTSZ vezetőinek sajátos együttese érezhet, ismerkedjünk meg azzal az eseménysorral, amely az előterjesztésig vezetett.

*

2005. július 15., péntek Indonéziában három ember életét vesztette, feltehetően madárinfluenza miatt. Az áldozatok állítólag nem kerül-tek kapcsolatba baromfikkal, ezért nagy volt a félelem, hogy megjelent a vírus emberről emberre terjedő változata. (origo.hu)

2005. szeptember 13., kedd Az Országos Epidemiológiai Központban sikeresen lezárultak a kísérleti vakcinával végzett állatkísérletek. A vizsgálatok igazolták a H5N1-es vírus elleni oltóanyag immunológiai hatásosságát.

2005. szeptember 19., hétfő Világméretű madárinfluenza-járvány veszélyére figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet főigazgatója arra hívta fel a világ figyelmét, hogy a betegség a Föld minden táján veszélyt jelent, mert kialakulásának feltételei adottak. Ezért a világ minden országának járványellenes tervet kell kidolgoznia.

2005. szeptember 26., hétfő A televíziók kamerái előtt madárinfluenza elleni vakcinával oltatja be magát Rácz Jenő egészségügyi miniszter, Bujdosó László országos tiszti főorvos és Kökény Mihály kormánymegbízott.

2005. szeptember 27., kedd Szén-dioxiddal gázosítottak el ötven kiöregedett baromfit egy kísérlet során a hatósági állatorvosok Magyarországon. A szárnyasok percek alatt, szenvedés nélkül múltak ki. Az állatorvosok azt tesztelték, hogyan lehet gyorsan és kíméletesen végezni a madarakkal, ha ezt elrendelik. Az eseményről tudósítottak a híradók.

2005. október 12., szerda "Hárommillió magyar halhat meg a járványban" - ezzel a főcímmel jelenik meg a Blikk. A kijelentés Rácz Jenő egészségügyi minisztertől származik.

2005. október 13., csütörtök Az országos főállatorvos teljes határzárat rendelt el a magyar-román határon. A határozat alapján semmilyen baromfit vagy ezekből készült terméket nem szabad behozni az országba.

2005. október 14., péntek Az Egészségügyi Minisztérium közzétette a madárinfluenza-világjárvány esetére készített válságtervét. Kilencezer házi- és kétezer vadmadarat vizsgálnak meg az állat-egészségügyi hatóságok, hogy kiderítsék, nem jelent-e meg Magyarországon is a madárinfluenza kórokozója. A lezajlott vizsgálatok szerint Magyarországon nincs madárinfluenza-járvány.

2005. október 17., hétfő A kormány valamennyi magyar állampolgárnak felajánlja a madárinfluenza elleni ingyenes oltást, ha lesz elegendő oltóanyag - jelenti be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

2005. október 19., szerda Emberi fertőzés esetén is hatásos a madárinfluenza elleni oltóanyag - állítja az egészségügyi miniszter. A kifejlesztett vakcina azonban csak a madárról emberre terjedő vírus ellen véd.

2005. október 21., péntek A járványveszélyről elhangzott, több esetben szakmailag vitatott, esetenként valótlan állítások hetek alatt egymilliárd forintot meghaladó veszteségeket okoztak a baromfiágazatban. Világossá vált a hazai közvélemény előtt az, amit a szakemberek már korábban tudtak: a magyar baromfiipar lehet a nagy vesztese a pániknak.

2005. október 24., hétfő A Népszabadság közli Mészáros János akadémikus nyílt levelét, amelyben a madárinfluenza miatti hivatalos félretájékoztatás veszélyeire hívta fel Rácz Jenő figyelmét. Mészáros János korábban az Állatorvos-tudományi Egyetem járványtani tanszékét, majd az MTA Állatorvos-tudományi Kutatóintézetét vezette.

2005. október 26., szerda A Magyar Broilerszövetség közleményben fejezi ki sajnálkozását amiatt, hogy Rácz Jenő és az egészségügyi kormányzat a gyakori sajtószerepléssel, a látványos próbavakcina-oltással felerősíti a pánikot, ami a magyarországi baromfifogyasztás súlyos visszaeséséhez vezetett.

2005. október 28., péntek Madárinfluenzával kapcsolatos, éjjel-nappal hívható zöldszámot hozott létre az Országos Mentőszolgálat, az Egészségügyi Minisztérium és az ÁNTSZ.

2005. november 8., kedd Eddig közel 20 millió forintos kiadást okoztak az állat-egészségügyi hatóságoknak a madárinfluenza-pánik miatt elrendelt ellenőrzések. A hatóságokhoz csak a fővárosban a megelőző két hétben 1200 bejelentés érkezett. Magyarországon egyetlen gyanús esetben sem mutatták ki a madárinfluenzát - adja hírül az MTI.

2005. november 9., szerda Kisari János, a Magyar Tudományos Akadémia tagja Mészáros János akadémikussal azonosan nyilatkozva több lapnak állítja: "Rácz Jenőék beoltatása látványos blöff volt. Semmi értelme annak az oltóanyagnak, amit kifejlesztettek - az ebben felhasznált vírus ugyanis sohasem fordul elő emberben. A H5N1 vírustörzs kizárólag madarakat betegít meg."

2005. november 16., szerda "Akár 500 milliárd forintos bevételt is hozhat Magyarországnak a madárinfluenza elleni védőoltás eladása" - replikázik Rácz Jenő egészségügyi miniszter a köztévé híradó-jában.

2005. november 17., csütörtök Batiz András kormányszóvivő cáfolja Rácz Jenő állításait, kijelentvén, hogy a bevételt nem lehet megbecsülni, és mindössze ötezer adag oltóanyag megrendeléséről van szó.

*

A madárinfluenza - a ma ügyeletes világdémon - 1878 óta ismeretes. Európában már több állatjárványt is okozott, legutóbb 2003 márciusában Hollandiában, ahol a H7N7-es típusa 83 embert betegített meg. 'k felgyógyultak, de egy állatorvos meghalt. Magyarországon 1969-97 között többször előfordult, de a nálunk szokásos szigorú állat-egészségügyi módszerekkel minden esetben gyorsan leküzdötték, emberi áldozat nem esett. A H5N1 embereket kizárólag a siralmas délkelet-ázsiai körülmények között (összekapcsolt emberi és állati lakótér, nagy népsűrűség, a szigorú állatorvosi felügyelet hiánya stb.) fertőzött meg. A madárinfluenza vírusa sütési-főzési hőmérsékleten megsemmisül: "Közvetítő nélkül nem is fertőzhet embert. Csak akkor válhat veszélyessé, ha olyan sertésbe jut, amelyet előzőleg humáninfluenza-vírus már megbetegített - akkor jöhet létre a mutáns, ami képes az embert is megbetegíteni, aki társaira is ráragaszthatja a vírust." (Kisari János, Világgazdaság) Vagyis: a faji határokat elvben átlépheti ugyan a madárinfluenza, de ez még nem történt meg Magyarországon. És addig több beavatkozásra alkalmas "lépcső" adódik az állat-egészségügyi területen. A H5N1 madárinfluenza-vírusból vakcinát gyártani értelmetlen, hisz ez a vírus "tisztán", azaz anélkül, hogy tovább mutálódna, emberben nem fordul elő, és nem is fog. Következésképp ezzel embereket oltani indokolatlan, fölösleges - állítják független kutatók itthon és külföldön.

*

A madárinfluenza súlyos ügy, kockázata tagadhatatlan - eszemben sincs a veszélyeket lebecsülni. Szerencsétlen esetben van realitása a rossz forgatókönyvnek, hiszen elképesztő méretű és ütemű a globalizáció, és az ázsiai nyomor következményei egy napon betörhetnek a londoni, budapesti otthonokba. A WHO a rossz forgatókönyvet prezentálja, mely szerint a világ-járvány elkerülhetetlen. De azt senki, sem a WHO, sem az ENSZ, de még a legpesszimistább kutatók sem állítják, hogy kizárólag ennek van esélye, s a megelőzésnek, az okos védekezésnek nincs. A madárinfluenza "embergyilkos" változatának megjelenésétől való félelem mindenesetre az első riadalom után oszlani látszik. Ahol "csak" állatepidemiológiás eseményként értékelték, ott a szakértők tárgyilagos véleményét emelték kormánypolitikai szintre (Németország, Svájc, Ausztria, Hollandia, a skandináv országok). Angela Merkel új egészségügyi minisztere, Ulla Schmidt nem nyilatkozott a ma-dárinfluenzáról: "Ez nem humán-egészségügyi probléma" - hárí-totta el az érdeklődést. Úgy látszik, nem kívánta a német lakosság agyát felcsinálni ezzel az üggyel - van elég baja a társadalombiztosítási reformmal. Októberben Bush elnök kétmilliárd dolláros állami madárkórűzési programról beszélt - ma viszont a Fehér Ház szóvivői e témáról nem ejtenek több szót.

Pandémia elleni vészterv persze mindenütt készül, nekünk is van ilyenünk. Ez helyes is. De az egészségügyi kormányzat elszánt virológiai PR-kampányát, amellyel egy csapásra világhatalom lettünk a madárkór elleni küzdelemben, mégis nehezen lehet érteni. Szinte nincs olyan nap, hogy szérumügyben ne nyilatkozna a szakminisztérium vagy a kormány képviselője, lehetőleg az m1 esti híradójában. A tévénéző pedig nem tudja, kinek higgyen. A feldúlt egészségügyi miniszternek vagy a jó kedélyű Laci bácsinak, a híres szakácsnak, aki a biztonságos és egészséges magyar paprikás csirkét kínálja a baromfigyártók által készíttetett filmecs-kében. Laci bácsi nincs egyedül a gyakorlatias megközelítéssel - a Magyar Állatorvosi Kamara honlapot hozott létre (www.madarinfluenza.bpallatorvos.hu), hogy az ügyben érdeklődők hihető érveket és tényeket is megismerhessenek.

Sajnálom, de a jövőre vonatkozó, szükségszerűen bizonytalan latolgatásokkal szemben egyetlen biztos pontot fedezhetünk fel eddig e történetben. Annál is inkább, mert az ellenségről nemcsak azt nem tudjuk biztosan, hogy támad-e egyáltalán, de azt biztosan nem tudjuk, hogy milyen lesz.

Ez a szilárd pont pedig a kormány elé terjesztett ÁNTSZ-javaslat, melyről a bevezetőben tettem említést. Tehát. Egy magáncégnek, az Omninvest Oltóanyag-termelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft.-nek - amely a Pilisborosjenő, Fő u. 7. alatt működik, és egy magyar állampolgár mellett a Sumpter Pharmaceuticals Limited (Ciprus, Larnaka, Makarios III Avenue, 1st floor, Office 106) a tulajdonosa - az ÁNTSZ (Országos Tisztifőorvosi Hivatal, 1097 Budapest, Gyáli u. 7.) a magyar kormánytól kétmilliárd forintot próbál kijárni: befektetésre. Madárinfluenza elleni vakcina gyártására. Azaz a magyar és külföldi tulajdonú magáncégnek egy állami hatóság akar pénzt felhajtani állami forrásból. A kérdésen kívül, hogy vajon mi készteti erre az ÁNTSZ-t (nyilván a leküzdhetetlen felelősségtudat), még számos, józan ésszel nehezen értelmezhető mozzanat tarkítja a vállalkozást. Ha a kormány oltóanyagot akar gyártatni, vajon miért nem a közbeszerzési törvény szerint jár el? Készült-e hatástanulmány a gyógyszerről, vizsgálták-e esetleges mellékhatásait? És ki fizeti vissza a kétmilliárdot, ha a madárkór valahol elmarad a kanyarban? Vagy a miniszter 500 milliárdos bonmot-ja önbeteljesedő jóslatként jár majd körbe a világon, és hajtja az Omninvest üzletkötőjéhez a megrendelőket? És vajon miért nem jutott eszébe egyetlen bank sem az Omninvestnek, ha ilyen fantasztikus üzletre van kilátása? Nincs az az ügyvezető igazgató, aki ne terítene bársonyszőnyeget, ha a cég őt keresné a vakcinafejlesztés finanszírozása végett. S végül az ÁNTSZ-előterjesztésről hírt adó napilap a következőket írja: "Tisztázni kell, hogy a gyártó, a vakcinát fejlesztő állami szervezet (az Országos Epidemiológiai Központ - a szerk.), valamint az alapvírust biztosító Egészségügyi Világszervezet milyen arányban tulajdonosa a készítménynek. Az ÁNTSZ már jelezte a WHO illetékes laboratóriumának, hogy megvenné az alapvírus tulajdonjogát. Ha ez bekövetkezik, az oltóanyagból származó bevétel mostani állami része is növekedhet." (Népszabadság, november 30.) Ha tehát a WHO nem adja el az alapvírust (és kinek? az ÁNTSZ-nek? az Omninvestnek? a kormánynak? öreganyámnak Pomázon?), akkor a világjárvány kezdetéig nem gyártható a híres magyar vakcina.

E sorok írásáig emberre veszé-lyes madárinfluenza-járvány sem Magyarországon, sem Európában nem ütötte fel a fejét. A világmé-retű katasztrófáról szóló jóslatok nem légből kapottak, s terjesztői közt sok jóhiszemű, tudományos igazáról meggyőződött szakembert találunk. Még akkor is, ha nem muszáj összeesküvés-elméletekben hinni ahhoz, hogy a szélhámosság-komponenst itt-ott ne zárjuk ki. Kevés örömre ad okot az, hogy a magyar oltóanyag történetében mégis ez utóbbi tűnik a legfontosabbnak.

Figyelmébe ajánljuk