Magyarnak kinézők

  • Herényi Károly
  • 2012. december 10.

Publicisztika

De ha Konrád az MMA elnöke szerint nem magyar, annak ellenére, hogy magyar földön, magyar apától magyar anya szülte, magyar az anyanyelve és az állampolgársága, akkor mi lehet? Hát zsidó.

Ha a Fidesz és a KDNP elhatárolódott a Jobbiktól, Gyöngyösitől és Vonától, akkor most el kell határolódnia saját magától, illetve saját emberétől, Fekete Györgytől. Az elnök kinyilatkozta, hogy milyen lesz az általa vezetett hivatalos magyar kultúra, kik és milyen kritériumok alapján lehetnek a Magyar Művészeti Akadémia tagjai. Annak a szervezetnek, amelyet – ­legalábbis Fekete így fogja fel – hitbizományba kapott Orbántól, sőt amit még az alaptörvény nevű tákolmányba is beemeltek.

Nevezett alapfeltételként előírja az életműből kimutatható nemzeti elkötelezettséget, a magyarságtudatot, az egyházak tiszteletét és más egyebeket. Hogy ki felel meg előírásainak, természetesen ő vagy ők döntik el.

Konrád György ne törje belépésen a fejét, ha akarna sem léphetne be. De esélytelen Kertész Imre, Gulyás, Spiró, Nádas, Závada, Tarr, Fischer, hogy Alföldiről említést se tegyünk. Fekete fejében ők legföljebb magyarnak kinéző valamik. Erről tesz tanúbizonyságot az Index-interjúban: „Számolni kell azzal, hogy Konrád Györgyöt is magyarnak tekintik külföldön, bármit is írjon rólunk”, mondja riadalmat sejtetően.

Feketének igaza van. Konrádot magyarnak tekintik, aminek előfeltétele, hogy ismerik. Például tudják róla, hogy író. Sőt olvasták is, hiszen műveit az angol, a német, az orosz, a francia, az olasz és a spanyol mellett összesen tizenhárom nyelvre fordították le. Annyira ismerik magyarként, hogy 1990–93 között a Nemzetközi Pen Club elnökévé, majd 1996-ban két ízben – első külföldiként – a Berlin–brandenburgi Művészeti Akadémia elnökévé választották. Az olvasottabb külföldije azt is tudja, hogy magyar földön, 1933-ban, magyar apától magyar anya szülte. Magyarul ír, sőt véleménye is van hazájáról, amit nem rejt véka alá – miért tenné –, ami egyébként Fekete tudatában és köreiben hazaárulásnak minősül. De szigorúan csak ott. A világ normális részén a hallgatás, a sunyin összekacsintó vigyorgás a szánalmas bűn.

Konrád György, aki az egyik legismertebb magyar író a világon, nem kell Feketének és az MMA-nak. Ha egy német írókollégája megkérdezné őt erről, mit felelhetne? Legfeljebb annyit, hogy én a hivatalosságok és Fekete elnök szemében nem vagyok magyar.

De ha Konrád az MMA elnöke szerint nem magyar, annak ellenére, hogy magyar földön, magyar apától magyar anya szülte, magyar az anyanyelve és az állampolgársága, akkor mi lehet?

Hát zsidó. Gyökértelen, hazátlan, nemzetietlen zsidó. Nem magyar zsidó, mert az elnök fogalomtárában ez az összetett kifejezés nem ismert. Ilyen meghatározás az elnöki fejben nem létezik. Vagy magyar, vagy zsidó.

A fenti mondat pusztán annyit jelent, hogy a listát, amit Gyöngyösi képviselő a parlamentben indítványozott a magyar-izraeli kettős állampolgárokról, azt az MMA elnöke a fejében már össze is állította. Nem a kettős állampolgárokról, a zsidó művészekről és alkotókról. Lássuk be, Gyöngyösi képviselőhöz képest ez már előrelépés.

Hovatovább, ha Orbán, Semjén, Rogán és Harrach nem határolódik el Feketétől, akkor teljességgel fölösleges volt elhatárolódni Gyöngyösitől. Sőt.

Igaz, felettébb kínos dolog elhatárolódni attól – szemben Gyöngyösivel –, akinek a kinevezését, megválasztását, odajuttatását fent nevezettek egyhangúlag és lelkesen támogatták. Még fájdalmasabb, hogy nemcsak elhatárolódni kell tőle, hanem ki is kellene rúgni.

„Dehogy határolódunk el az elnök úrtól! Ő is a mi kutyánk kölyke. Kit érdekel a Nemzetközi Pen Club vagy a Német Művészeti Akadémia. Majd talán ők mondják meg nekünk, hogyan vélekedjünk Konrádról meg a többi idegenszívűről? Ennél több tiszteletet várunk tőlük. Akárcsak az EU-tól és az IMF-től.”

Figyelmébe ajánljuk