Ókovács és Blaskó nyílt színen alázott meg egy egész társulatot, de ez senkit nem zavar

szerző
Urfi Péter
publikálva
2015. jún. 12., 17:37
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vajon létezhet az a pont, amikor a magyar színházi szakma azt mondja, hogy ebből elég volt? Vagy tényleg bármit meg lehet velük csinálni?

Vannak hülye nézők. Vannak bekiabálós nézők. A két halmaznak van metszete.

Mindazt a kellemetlenséget, amelyet a hülye bekiabálós nézők okozhatnak, a műszaknak, a társulatnak és a többi nézőnek kezelnie kell valahogy, meg kell találni az adekvát megoldást: tudomást sem venni róla, lepisszegni, vagy ha máshogy nem megy, kivezettetni a teremből. Előfordul az ilyen.

Az Újvidéki Színház Bánk bán-előadását is megzavarták agresszív és ostoba nézői bekiabálások, itt azonban minderre nem volt lehetőség. Ugyanis most maguk a rendezők, a hatalom birtokosai hőzöngtek a nézőtéren.

Ókovács: itt még a helyén maradt

Itt még a helyén maradt

Fotó: MTI

A Válasz.hu, az Origo és a Népszava tudósításából rekonstruálható, mi történt, mi csak a lényegre szorítkoznánk.

Az előadást interaktív jelenet zárta. „A játék lényege az volt, hogy a nézők akkor hagyják el a nézőteret, ha olyan kijelentést hallanak, amelynek valós bekövetkeztekor elhagynák Magyarországot. A 23 felvetés között volt olyan, hogy »650 forint lesz az euró«, de elhangzott még az is, hogy »embargó lenne Magyarország ellen«, »kilépnénk az unióból«, »NATO-bombázás lenne Magyarországon« vagy »félkatonai szervezetek tartanának etnikai tisztogatást az országban« stb.”

Egy idő után Ókovács Szilveszter, az operaház főigazgatója „felállt, és kiabálni kezdett: kifejtette, hogy szerinte inkább arról kéne megkérdezni a közönséget, hogy valóban erről szól-e Katona József Bánk bán című drámája, szerinte ugyanis a darab nem ilyen problémákat boncolgat”.

Ezután „Szigethy Gábor színháztörténész az erkélyről közbeszólt, és dilettánsnak minősítette az előadást”.

Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Színház igazgatója pedig „az egész játék végén tette hozzá, hogy szereti a hazáját, és akkor, ha mindez bekövetkezne, akkor kell csak igazán itthon maradni, és leginkább mindig itthon kell maradni”.

*

Szigethy két éve a Teátrumi Társaság megbízásából a POSZT egyik válogatója volt, korábban a Nemzeti Színház igazgatóváltásának hazug színjátékában volt mellékszereplő. De nála érdekesebb a két másik úr.

A Vidnyánszky Attila elnökölte Magyar Teátrumi Társaság (MTT) a POSZT egyik szakmai tulajdonosa. Blaskó és Ókovács a Teátrumi Társaság tagszínházainak igazgatói, és egyben a POSZT szakmai zsűrijének tagjai – kétszeresen is hatalmi pozícióból beszéltek tehát.

Hagyjuk most, mennyire bántó Blaskó kijelentése mindazoknak, akik a délszláv népirtások elől menekülve elhagyni kényszerültek a hazájukat. Hagyjuk most, milyen szellemi kvalitásokat jelez Ókovács kiabálása, ti. hogy valaki azt gondolja, ő aztán tudja, mi a darab üzenete és a szerző mondanivalója – mindenki más meg hülye, és kussoljon. Ez legyen a nevezett urak problémája, meg azoké, akiknek velük kell együtt dolgozniuk.

Ami ennél sokkal égetőbb kérdés, hogy vajon mikor jön el az a pont, hogy a magyar színházak megunják a folyamatos megaláztatást, és otthagyják ezt a fesztivált, amelyet Vidnyánszky Attila elfoglalt, és a saját képére formált. Most a zsűri két tagja, két nyíltan kormánypárti hatalmasság zavarta meg az előadást. Mert nem tetszett nekik. Ha legközelebb feláll valaki a Teátrumi Társaság vezetői közül és fél óra után kiürítteti a termet, az már elég durva lesz? Vagy ha egy másik lángeszű rendező előre megmondja, hogyan kell értelmezni a klasszikus darabokat? Vagy csak kihúzat pár sort? És ha mindezekért senki nem kér bocsánatot, az elég felháborító lesz?

Vagy akkor is azt fogják mondogatni maguk elé a tisztelt művészek, hogy nekik a közönség a fontos és a szakmaiság?

szerző
Urfi Péter
publikálva
2015. jún. 12., 17:37
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  blogtalan
  2015. június 12., péntek 18:06
  Harmatgyenge cikkecske...
 2. 2
  reuters
  2015. június 12., péntek 18:33
  Vannak hülye nézők? Vannak.
  Vannak hülye újságírók/kritikusok? Vannak.
 3. 3
  fercsibercsi
  2015. június 12., péntek 18:53
  Így kell bánni a hazaáruló komcsi "színészekkel"!
 4. 4
  takonyhabony
  2015. június 12., péntek 20:01
  Ez a szemét, mocskos, tolvaj fideszes banda mindenhova bekever, okoskodik, szart kever. Nem nyugszanak a tetvek. Baján állítólag megverték a főiskolai kancellárt, mert annyira szemét, aljas, pofátlan. Itt Szegeden is áll a bál, utálják a kancellárt.
 5. 5
  Cyrano
  2015. június 12., péntek 20:43
  Ann Ban, maga olyan sötét, hogyha elröpül maga mellett egy varjú, atomvillanásnak látszik.

  Egy köztársaságban nem "hatalma" van valakinek. De akinek csak indulata vannak, és a feje olyan végtelenül üres, mint a magáé, az csak ennyire képes. :(
  Erre épít a fidesz.

  Nem mellékesen, jó lesz ha megtanulja: mindkét esetben jobboldali kormányok teremtették meg a lehetőséget a vörös hatalomátvételhez. Ha nem taszítják a jobboldali kormányok olyan szakadékba az országot, amilyenbe a két háború vitte, akkor máshogy alakult volna az ország helyzete.
 6. 6
  Cheyenne
  2015. június 12., péntek 20:51
  Az illető urak a közönség soraiban foglaltak helyet. Abban a pillanatban, amikor dramaturgiailag helyzetbe lettek hozva mint szereplők, ők így játszották el a szerepüket. Az előadás által felkínált dramaturgia ezt lehetővé tette, sőt mintegy kivívta eme reakciókat. Szerintem, egy igazán erős előadásnak, éppen ezeket a dramaturgiailag előhívott reakciókat is el kell viselnie. Éppen amiatt a mozgásba hozott drámai interakció miatt, ami a lényege az efféle beépített improvizációnak.
  Egy jó előadásnak a fenti urak reakcióit a megfelelő helyre kell tudnia beágyaznia. Mint ahogy a Bánk bán más negatív szereplői miatt sem kiáltunk fel: megalázták a társulatot. A dramaturgia ebben az esetben mindenkit szereplővé tett a nézőtéren: aki szöveges szerepet választott, megtehette. "Alakítása" az egész előadás részévé vált. Gertrúd seregi aktívak. Megfelelő iróniával kellene kezelni eme urak kissé ripacsosra sikerült előadását. De a lényeg: a történelem színpadán efféle politikai ripacsok mindig is voltak. Beleillettek a tablóba? Ha jól volt kitalálva az improvizációs határsáv, akkor igen.

  A színházi botrányok mindig is hozzá tartoztak a színháztörténethez. Nálunk ez is szalonszerűvé vált. De ismétlem: az urak csak eljátszották az uralkodóosztály kínos szerepét, árnyalták azt, és még hangsúlyosabbá tették Tiborc panaszát.
 7. 7
  blogtalan
  2015. június 12., péntek 21:20
  Perényi Balázs a mai szakmai beszélgetésen (az ő javaslatára került a darab a POSZT versenyprogramjába):

  „Ha egy interaktív előadásban a közönség visszaszól, az nem botrány. Tehát azokat az újságírókat, akik úgy szeretnék még ezt tovább boncolgatni, hogy mekkora botrány volt, arra biztatnám, hogy az interaktív színház természetével egy kicsit kerüljenek közelebbi viszonyba, egy kicsit kutakodjanak.”
 8. 8
  Ann Ban
  2015. június 12., péntek 22:12
  ==>takonyhabony

  Nyugi, móricka, még elvisz a gutaütés! (Persze, már, ha kellesz annak is....:-))))
  Pedig, kár lenne a magadfajtákért, mert mi lenne velünk síkhülyék nélkül? Még egy egészségeset se tudnánk röhögni ott, ahol mindenki normális.....
 9. 9
  Ann Ban
  2015. június 12., péntek 22:15
  ==>Cheyenne

  Na, ezt már szeretem. Amikor a szart felpofozzák pástétomnak.....Mi hát a kultúra, ha még ez se....:-))?
 10. 10
  Blama
  2015. június 12., péntek 22:55
  Gyurica úr22 perccel ezelőtt


  A későbbi, esetleges félreértések elkerülése érdekében:

  nemecsek, te egy szemét, közönséges rágalmazó és tanulatlan hülye vagy.

  a szemét jelző értelmét nem kell különösebben kifejtenem.

  a rágalmazónál az összes gyurcsányistáskodásod mutatja, ki is vagy.

  a tanulatlan helyett írhattam volna faragatlant is, de még szimplábban fogalmazva: binkót uis.

  mindegyik igaz és helyes, senki sem vitathatja létjogosultságát, ha elolvassa ezt a mondatodat:

  "A köztársaság a zsarnokság alternatívája. Még a diktatórikus hatalomgyakorlás is simán belefér, a képviseleti (parlamenti, prezidenciális, félprezidenciális stb.) hatalomgyakorlás pedig végképp.
  A hatalomnak nem a köztársaság, hanem az anarchia, illetve a kiteljesedett kommunizmus az alternatívája."

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk