Vörösödik, nem pirul

  • 2002. november 21.

Publicisztika

Azt mondja Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi közgyűlés szocialista frakciójának vezetője - a Népszabadság tudósítása szerint, és nem pont ezekkel a szavakkal -, hogy Demszky Gábornak súlyba kéne helyeznie az arcát, mert Budapest bepirosodott, a választók túlnyomó többsége a kerületekben a szocialistáknak szavazott bizalmat, és - ezt figyeljék - "Demszky a szocialisták támogatása nélkül nem lehetett volna főpolgármester".

n Azt mondja Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi közgyűlés szocialista frakciójának vezetője - a Népszabadság tudósítása szerint, és nem pont ezekkel a szavakkal -, hogy Demszky Gábornak súlyba kéne helyeznie az arcát, mert Budapest bepirosodott, a választók túlnyomó többsége a kerületekben a szocialistáknak szavazott bizalmat, és - ezt figyeljék - "Demszky a szocialisták támogatása nélkül nem lehetett volna főpolgármester".

Talán a budapesti választási kampány bokros teendői miatt kerülte el Gy. Németh figyelmét az a tény, hogy a fővárosi szocialisták nem Demszky Gábort támogatták, hogy mást ne említsünk, saját főpolgármester-jelöltet indítottak Demszky Gábor ellenében, és ennél azért vannak hatékonyabb támogatási formák is. Egy bizonyos Gy. Németh Erzsébetet, aki avval kábította saját pártját és azokat a Demszky-szimpatizánsokat, akik az országgyűlési választáson az MSZP-re szavaztak, hogy nem csak ő nyerhet, de jelöltségéből pártja is profitálni fog, mégpedig egy teltebb, pirospozsgásabb közgyűlési frakció képében. Ezzel szemben október végén nem csak Gy. Németh perecelt egy nagyot, de a fővárosi MSZP-frakció is kisebb lett, mint volt az elmúlt négy évben. Azért, mert az áprilisi szocialista szavazók Demszkyt akarták főpolgármesternek, és mert nem tetszett nekik a budapesti MSZP gerillaakciója az SZDSZ és a kormánykoalíció ellen. A fővárosi szocialista szavazók Gy. Némethtel szemben Demszkyt és a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíciót ruházták fel legitimitással.

Gy. Némethnek tehát vagy nem tűnt fel, hogy elindult a választáson, és két hónapig nem tudta, hogy hol van és mit csinál, és miért nézi az a sok ember, vagy hazudik. Az effajta nyilvánvaló, bődületes hazugságoknak, amelyekről nem csak a hazugságot hallgató, de a hazugságot mondó is tudja, hogy azok, és utóbbi azt is tudja, hogy az előbbi tudja, hogy ő tudja, kétségtelen hasznuk, hogy hirtelen nem lehet rájuk mit mondani, és így a hazudozót előnyhöz juttatják a vitában. Szerintem az esőt a postás hozza ki, de kíváncsi vagyok a véleményedre.

Mennyit ér egy ilyen hazugság?

Az októberi választáson megbukott Gy. Németh és frakciója, miután ilyen pompásan felhergelték magukat, nem írták alá a koalíciós megállapodást a liberálisokkal, nem választották meg a főpolgármester helyetteseit, majd a fővárosi jobboldali ellenzékkel együtt leszavaztak egy, az Erzsébet téri gödör újrahasznosítására irányuló szabaddemokrata javaslatot. Viszont azt követelik, hogy ők állíthassák a város pénzügyeit és nagyobb beruházásait felügyelő főpolgármester-helyettest (a helyettesek személyére egyébként a főpolgármester tesz javaslatot, és a közgyűlés választja meg őket). A fővárosi MSZP arra, hogy Atkári Jánosnak (aki ezt az állást idáig betöltötte) miért kéne mennie, és hogy mit csinált rosszul, semminő magyarázattal nem szolgált, illetve csak annyival, hogy Atkári biztos nem adna pénzt a jogosítvány megszerzésének ingyenessé tételére, és még néhány hasonló eszement ötletre. Azt sem tették világossá, hogy e posztra miért épp Bakonyi Tibort, az MSZP budapesti gazdasági alelnökét, azaz pénztárnokát, azaz pénzfelhajtóját találták meg. De a főváros kiadásainak felügyeletében, nagy volumenű beruházásainak irányításában és az EU-ból érkező támogatások kezelésében a fővárosi szocialisták képtelenek nem a nagy lehetőséget meglátni. És ez többet ér a város zökkenőmentes működtetésénél (Budapestnek egyelőre nincsenek "miniszterei"), a választók akaratánál, a minimális lojalitásnál, ami elengedhetetlen feltétele lenne a baloldali és a liberális párt együttműködésének. Nem csak a fővárosban, de a kormányban is - és ezért a budapesti MSZP nem csak Demszky, de Medgyessy Péter gondja is.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.