Botka és a múlt eltörlése

szerző
Mikecz Dániel
publikálva
2017. febr. 22., 07:02
kommentek
9
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Botka László szombati miniszterelnök-jelölti debütáló beszédében élesen baloldali programot fogalmazott meg, miközben deklarálta azt is, hogy nem lehet a 2010 előtti kormányok politikájával azonosulnia a 2010 utáni urizálást leváltani igyekvő baloldalnak. A híradásokban persze leggyakrabban az szerepelt, miszerint Botka - nevét ki nem mondva - felszólította Gyurcsány Ferencet is, mint Orbán Viktor mellett a másik “gyűlölve szeretett” politikust, hogy vonuljon vissza a politizálástól. Gyurcsányt azonban nem csak hitelessége, megosztó személyisége miatt támadta Botka, de a volt miniszterelnök szerinte a tévedésnek bizonyult harmadikutas baloldali politizálásnak is a jelképe. Botka itt a Tony Blair és Gerhard Schröder nevéhez köthető harmadik útra utalt, ami a gazdasági egyenlőség helyett az esélyek és az identitások elismerésének egyenlőségét hirdette.

Jujj, új!

Jujj, új!

Fotó: MTI

Botka és számos baloldali kritikus szerint a harmadik út miatt nem találja helyét, veszíti el választóit a kortárs baloldal, noha az 1990-es évek végén úgy látszott, hogy ez az új baloldal hosszú időre domináns lehet Európában és Észak-Amerikában. Legkésőbb azonban a 2008-as gazdasági válság tette egyértelművé, hogy a fundamentumaitól megfosztott baloldaltól elpártoltak hagyományos választói. A gazdasági dereguláció bizonyos, mobilis középrétegek számára valódi gyarapodást hozott, de közben a neoliberalizmus bizonytalanságba taszította a hagyományos termelési, foglalkoztatási keretekhez szokott munkásokat. A Botka által is említett esélyegyenlőség ugyanakkor patologizálta a társadalmi elégedetlenségeket. Az esélyek deklarált egyenlősége miatt ugyanis az egyént kezdte el hibáztatni környezete és saját maga, ha megélhetési, érvényesülési gondja akadt. Biztos ő a hibás, hiszen az esélyek egyenlők. Messze van ez a baloldal közösségen és szolidaritáson nyugvó érdekérvényesítési hagyományaitól.

A harmadik utasság másik eleme, az identitások elismerésének egyenlősége is eltávolította a baloldalt a gazdasági egyenlőség követelésétől és a kapitalizmus kritikájától. Az egyéni önmeghatározás szabadsága, ami leggyakrabban a nemi identitás választásának szabadságára vonatkozik, valójában zavarba hozza a hagyományos dolgozó rétegeket. Az elismerés egyenlőségéhez kapcsolódóan a katedra-baloldal felfutása – elsősorban az Egyesült Államok egyetemi kampuszain – pedig olyan vitákat generált, amellyel a munkások nem tudtak azonosulni, nem értettek és nem is érdekelte őket. Sokan a baloldaltól elforduló és a bevándorlásban egzisztenciális kockázatot látó szavazók közül végül a Botka által is populistának nevezett politikai erők mögött sorakoztak fel. A Brexit és Donald Trump megválasztása kapcsán így egyre gyakrabban esik szó a hagyományos munkásosztály helyzetéről Európában és Észak-Amerikában.

Magyarországon - ahogyan arra Botka is utalt - valóban szétvált a társadalom a globális gazdaságba betagozódni képes és az abból kieső egyénekre, vállalkozásokra. A közbeszerzési hálózatok megszervezésével a Fidesz képes volt egy meghatározott támogatói körét megóvni az ilyen kihívásoktól, míg másokat a bizonytalanságok menedzselésével köt magához. A 2010 előtti politikusokkal és a harmadik utas baloldali politikával való szakítás lehetőséget adhat arra, hogy új választói tábort építsen az MSZP is. A néha kritikus, de világos nyugatos elköteleződés, a befogadó hazafiság, a gazdasági igazságtalanságok kezelése és az egészségügy, oktatás rendbetétele megmozgathat és egybe terelhet egymástól különböző társadalmi csoportokat is. A baloldali politikát „osztogatásként” láttató technokrata és liberális véleményvezéreknek pedig mára sokat csökkent a nyilvánosságban való befolyásuk. Az új baloldali politika azonban nyílt konfliktusokat is felvállal a “perverz elosztást”, tehát a szegényektől a módosabbak irányába történő társadalmi újraelosztást élvező csoportokkal. Ez élesen különbözik a Fidesz stratégiájától, amely olyan ellenfelekkel vállal ütközést, amely nem a magyar társadalom meghatározó csoportját alkotják (menekültek, Brüsszel).

Botka politikájában ugyanakkor nem látszik még az általa is hangsúlyozott demokratikus elem. Az állampolgári részvétel bővítése, az alulról szerveződő kezdeményezések támogatása ugyanúgy a baloldali követelésekhez tartozik, mint az egyenlőtlenségek csökkentése. Ebből a szempontból az is további magyarázatot érdemelne, hogy miért nem támogatja az MSZP miniszterelnök-jelöltje az előválasztást. Botka mellett szól azonban, hogy Magyarországon az általános politikai passzivitás arra enged következtetni, hogy sokan a pártoktól várják el a politikai cselekvést.

Botka programjának a megvalósítása ugyanakkor nem csak a választók akaratán múlik. Egyrészt a töredezett baloldalon a sikeres indulás feltétele a többi, kevésbé egyértelműen baloldali párttal való megegyezés. Másrészt az sem tudható jelenleg, hogy mekkora támogatottsága van ennek a programnak a szocialista párton belül, továbbá rendelkezésre állnak-e azok a tudások, intellektuális kapacitások, amelyek annak képviseletéhez szükségeltetnek.

szerző
Mikecz Dániel
publikálva
2017. febr. 22., 07:02
kommentek
9
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9 szegedi789
  szegedi789
  2017. február 22., szerda 20:35
  Biztos, hogy a Maszopnak, igen annak a Maszopnak, 2008-ig lettek voltak "fundamentumai", vagy ha voltak is, azt biztos csak a harmadik út, (kicsit nagyon távolról rugaszkodik neki a szerző a témájához, hol van már a harmadik út ?), neoliberalizmus szüntette meg ? 2008 előtt már nem az osztogatás-megszorítás táncát járta az ország ? Úgy, persze nehéz megszólítani "középosztályt", "nyugdíjasokat" ... Pontosabban azok már nem hisznek neked ...
  Az pedig talán a leglényegesebb, nem az előválasztásos mantra, amiről láthatóan nem tudunk leszakadni, hogy a mostani rezsimet hogyan lehet leváltani olyan gárdával, mely soraiban bőven akad olyan, akinek megéri a szalonellenzéki lét, sőt már megvan a maga biznisze, kapcsolati hálója ? Ez Botka nélkül is igen nagy rejtélynek ígérkezik ...
  Ahogy a Momentum most a frászt hozhatja az elempére és a többi kispártra, az is érdekes körnek ígérkezik, hogy egy külön induló dékában lesz-e annyi Gyurcsány-fan, aki ellenáll a kormányváltás szent üzenetének hangoztatása közepett az emeszpére való átszavazás gondolatának, amire a felmérések látnak egy csöpp esélyt ... Bár a két párt közötti átjárhatóság valószínűleg nem változta majd a jól belakott szemétdomb alapterületén ...
  A kérdés tehát marad (mindörökre ?)hogy jönnek a fidesz árvák és a bizonytalanok a balközép térfélre ? ? ? De a Maszop állapota azért egy elég nagy kérdés ...
 2. 8 Cheyenne
  Cheyenne
  2017. február 22., szerda 17:25
  A legnagyobb szarban Feri mellett szegényhülye DumberFodor Gábor van: hovaafaszba kéretőzhet be listás helyre, hogy jövőre se kelljen dógoznia..
 3. 7 rworse
  rworse
  2017. február 22., szerda 16:27
  Nem gondolom, hogy pártpolitikussal az élen ne nyerhetne ugyanolyan eséllyel az ellenzék, mint külsőssel.
  Botka szövege viszonylag koherens, nagyjából a 2000-es évek közepe óta az első eset, hogy baloldali politikus elméleti alapvetésekkel támogatja meg a programját. Végre. Lehet vitatkozni ezekről az elméleti alapvetésekről, de végre-valahára, hogy vannak.
 4. 6 Világos
  Világos
  2017. február 22., szerda 15:21
  Akinek jó ami most van az elégedett. Akinek nem azt minden megoldás érdekel és
  még ez tünik eddig valamirevalónak.
  Óvatosnak kell lenni a most alakuló pártokkal: Nyugdijas, Momentum stb.
  Lehet, hogy most ez a FIDESZ stratégiája, beCSERKÉSZNI az embereket.
  Pénzzzel mindent meg lehet oldani.
  Amivel számolni kell a baloldalnak azért van tábora és egy ideig lesz is még.
  Az LMP hozzáállására most jósolom: Kiesnek.
 5. 5 Rumata
  Rumata
  2017. február 22., szerda 14:39
  Botka "programhirdető" beszéde annyira siralmas és gondolatszegény, hogy még azt sem érdemli meg, hogy az ember a benne elhangzó durva hazugságokat és csúsztatásokat a helyére tegye.

  Ez az a pont, amikor az MSZP végképp kiírta magát a haladó politikai erők közül.
 6. 4 yoyo
  yoyo
  2017. február 22., szerda 13:32
  És vajon ki volt az a túlfizetett észkombájn, aki bedobta ezt az "Új esély" faszságot?

  Valamikor réges régen a Bochum feljutott az első osztályba. A klub kiadott egy kislemezt, az A oldalon a "Nem fogunk kiesni", a B oldalon pedig a "Bentmaradunk!" című dalt énekelték a csapat játékosai.
  Sajnos végül nem jártak sikerrel, de becsületükre legyen mondva, hogy a tudásukhoz, tehetségükhöz legközelebbi célt tűzték ki. Így nem akkora szégyen a vereség.

 7. 3 yoyo
  yoyo
  2017. február 22., szerda 10:30
  a kép pedig eszméletlenül szép.

  Az MTI nyilván nem törte magát halálra, hogy ne legyen nyomasztó, depresszív, szinte érezni a hallgatóságon a döghalál jelenlétét. A főalak pedig a megvilágításnak és a mélységélességi tartomány kitűnő megválasztásának köszönhetően pont úgy néz ki, mintha egy furnérlapra felkasírozott poszter lenne.

  Roppant mozgósító erejű felvétel.
 8. 2 yoyo
  yoyo
  2017. február 22., szerda 10:25
  Independent:

  amit írsz, nyilván nem alaptalan, viszont ez is egy klasszikus dogmává merevedett féligazság.

  a 2014-es "teljes baloldalra" leadott szavazatszám nem valamilyen fátum, egyszerűen a választások előtti hiteltelen tökölődés és erőtlenség jogos büntetése.

  Magyarországon különösen jellemző, hogy az emberek szeretnek beállni a várható győztes mögé.
  Ha egyetlen egyszer egy közvéleménykutatás valamelyik erőnél markáns elmozdulást mutatna, mert történetesen épp akkortájt sikerült valamilyen komolyan vehető lépést tenni, akkor utána várhatóan egy csomó bizonytalant, passzívat is képesek lennének átcsábítani. És ez lavinaszerűvé válhat.

  Hogy Magyarországon ilyenre még nem került sor, az az ellenzék súlyos szegénységi bizonyítványa.

  Odáig nem mennék vissza, hogy a fidesz erős eszköztárának hátterében is ott vannak egyes levitézlett politikai erők (mivel soha nem lett volna ilyen erős a fidesz, ha...).

  De az nem lehet egy politikai mozgalom hivatkozása, hogy ugyan igazságtalan és torz rendszert hozott létre a hatalom, nem lehet leváltani, mert nem engedi - na ezért tényleg menjenek el a picsába.


 9. 1 Independent
  Independent
  2017. február 22., szerda 09:48
  Ehhez elég a 4 alapművelet is. A 2018-as választást pártemberrel az élen NEM lehet megnyerni, a kb. 40% bizonytalant pártemberrel nem lehet meggyőzni. Csupán a baloldali "biztos pártszavazók" voksai, még ha az összes egy irányba is szavaz- NEM elegendőek Orbán Viktor leváltásához, ahogy 2014-ben SEM voltak elegendőek ! A kb. 40% "bizonytalant" kell meggyőzni, azokat, akik pártemberekre NEM FOGNAK SZAVAZNI. Az egykori közös (MSZP-DK) elképzelések szerint egy párton kívüli, feddhetetlen, tekintélyes jelöltet kell álltani, aki mögé a legszélesebb körből fel lehet sorakozni. KÜLÖNBEN JÖN A 2014-ES MESTERHÁZIS BUKTA. Olyan emberekről beszélek mint például Majtényi, Kaltenbach, Gémesi, vagy akár Wittinghof, Erős felhatalmazással, akár írásossal mint amihez Bajnai is ragaszkodott -jogosan- alakítsanak kormányt, a pártok meg csatázzanak a Parlamentben. De a gond az, hogy a szocik nem akarnak kormányváltást, mert nem tudnának mit kezdeni a közjogi helyzettel (kétharmados törvények), a 2018 után markánsan csökkenő EU-támogatásokkal, a szinte összes közbeszerzés felülvizsgálatával, stb. Nagyobb a kockázat mint az elérhető nyereség. Az elkövetkező demokratikus kormánynak nagy esélye van a bukásra, lássuk be, és aki bukik az örökre bukik. A szocik az ellenzéki hegemóniára hajtanak csupán, az jóval kisebb kockázattal elérhető nyereség.. Akárcsak 2014-ben... Nekem ez viszont kevés.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Republikon Intézet

A Republikon Intézet blogján több szerzőtől jelennek meg cikkek. A megjelent írások nem feltétlenül tükrözik az Intézet álláspontját.

Republikon Intézet
Szerző adatlapja
Összes blog Itt