Hány választást dönt még el a BKV?

szerző
Király Dávid
publikálva
2017. febr. 03., 11:14
kommentek
7
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A fővárosi politika hetek óta egy olyan dokumentum lázában ég, amelyről a puszta létezésén kívül nem, vagy alig lehet tudni valamit. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentéséről van szó, amely állítólag számos szabálytalanságot tárt fel a budapesti 4-es metróval kapcsolatban. Állítólag, a jelentés ugyanis nem nyilvános, annak tartalmából mindössze annyit ismerünk, amennyit a kormány elárult vagy kiszivárogtatott.

Az Orbán-kormány Lázár János menedzselése mellett hetek óta egy nemzetközi baloldali bűnszervezetről beszél, amely a 4-es metró építése körül tevékenykedett, az állítólagos bizonyítékot azonban nem tárja a nyilvánosság elé. Árulkodó, hogy amikor kiderült: korábbi állításával szemben a jelentés nyilvánosságra hozatalához nincs szükség az Európai Bizottság engedélyére, az ilyesmire jobbára fittyet hányó kormány immár adatvédelmi okokra hivatkozva tagadta meg a jelentés kiadását. Mintha nem lehetne a jelentésből olyan verziót készíteni, amely megfelel az adatvédelmi előírásoknak. (Lehet.)

Itt lemondtunk egy vicces képaláírásról fény és alagút tárgykörében

Lemondtunk a vicces képaláírásról (fény és alagút)

Fotó: MTI

A kormány annyira óvta az OLAF-jelentés titkát, hogy azt hetekig a Fővárosi Önkormányzatnak sem adta át, noha a 4-es metró beruházását 21 százalékban a főváros finanszírozta, konkrétan az egyik gazdája a projektnek. Tarlós István azonban jelezte, hogy nyilvánosságra hozná a jelentést, ezzel azonban a kormány kommunikációjának sikerét kockáztatta volna. Végül a főváros megkapta a jelentést, de Tarlós ezután közölte, hogy az adatvédelmi biztostól és a Miniszterelnökségtől is kapott levelet, amelyben óva intik attól, hogy nyilvánosságra hozza a jelentést.

Az OLAF-jelentés nyilvánosságát megtagadó kormányzat egy számára nagyon kényelmes helyzetet teremtett: úgy tud korrupcióval vádolni ellenzéki politikusokat, korábbi város- és cégvezetőket, hogy azok nemcsak azt nem tudják, mi ellen és hogyan kell védekezniük, hanem azt sem, kell-e egyáltalán védekezniük. 59, 76 vagy 167 milliárd forint esetleges elsíbolása kellőképpen érdekes téma, különösen, hogy a kormánykritikus sajtó nem tud, a kormányhoz közelálló média pedig nem is akar az erősen megszűrt információk mögé nézni.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy Lázár János felrajzolt egy kottát, a sajtó jelentős része és az ellenzék pedig játszott, játszik belőle, és utóbbiak még csak nem is marasztalhatók el érte, hiszen a megszólítottak nyilván nem engedhetik meg maguknak, hogy meg se szólaljanak az ügyben, azzal ugyanis még jobban gyanúba kevernék magukat.

Ez a módszer egyszer már bevált a Fidesznek: 2010-ben feljelentések százai, perek tucatjai és a vezetőszáron elvitt Hagyó Miklós képe erodálták a baloldalt. Nem számított és valószínűleg most sem számít majd, hogy a feljelentések többsége nyomozati szakaszba sem jutott, a megvádoltak döntő többségét felmentették és még a BKV-ügy is csak az elsőfokú ítéletig jutott. Az ügyek vagy az ügynek látszó dolgok tehát csak arra voltak elegendők, hogy a korábbi kormánypártokat meggyengítve és elhiteltelenítve a Fidesz szavazatait növeljék, viszont nem is volt igény ennél többre.

Azt gondolhatjuk, a kormány nagyot kockáztat, hiszen ha az OLAF-jelentés végül mégiscsak teljes terjedelmében nyilvánosságra kerül és az abban írtak nem felelnek meg a Lázárék által elmondottaknak, az súlyos következményekkel járhat a kormány és a Fidesz számára. Az elmúlt csaknem hét évben tapasztaltak ugyanakkor nem azt mutatják, hogy Orbán Viktor kormányát és a Fideszt zavarba lehet hozni néhány hazugság leleplezésével. Legfeljebb, amikor egy újságíró rákérdez, hogy ezek szerint csak be akartak feketíteni néhány ellenzéki politikust, a kormányszóvivő majd visszakérdez: „De sikerült?”

Frissítés: péntek délben a kormány közzétette a jelentést, erről itt olvashatnak.

szerző
Király Dávid
publikálva
2017. febr. 03., 11:14
kommentek
7
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
OLAF
4-es metró
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7 jhamori
  jhamori
  2017. február 04., szombat 04:17
  A rendszerváltást követő mindenkori „elit” - legyen az MSZP, Kisgazda, MDF, KDNP – vidáman lopta az állami pénzeket. Nem lenne igazságos különbséget tenni közöttük, még akkor sem, ha a mértékben lehetnek aránytalanságok. Egy megoldás van: el kell zavarni mindenkit – hangsúlyozom: MINDENKIT – akihez a korrupció legkisebb gyanúja is tapad.

  Továbbá: az ellopott milliárdok azért valahol megvannak. Ezeket elég könnyen vissza lehetne szerezni, csak akarni kellene. És a Mancsnak nem kellene sápítoznia a jogállamra és egyéb kifogásokra hivatkozva: vannak esetek, amire még a jog sincs felkészülve. Én speciel népbíróságokra bíznám a vétkesség eldöntését – akár esküdtszéki formában – a pénzek visszaszerzésére pedig van megfelelő, humánus módszerem. Az utóbbi sajnos szellemi termék, aminek ára van.
 2. 6 fortin
  fortin
  2017. február 03., péntek 23:38
  Na dehát nyilvánosságra került és látszik, hogy lézerjani kivételesen igazat mondott. Tisztelt cikkíró, nem kellene vmit nyöszörögni emiatt?
 3. 5 Cyrano
  Cyrano
  2017. február 03., péntek 19:45
  Cheyenne nagyon be van csípődve neked a Gyurcsány.
  Azért nem ártana néhány tényt figyelembe venned:
  Gyurcsány a Puch-féle bagázs miatt szakított végleg az mszp-vel, ebben Puch nyilatkozatai nagyon nagy szerepet játszottak. (Azóta is Puchnak ő a főellenség - szerinted miért?)
  Most pont Megyót sározza a fidesz (nyilván hálából, mert benyalt Orbánnak).
  2010-ben és 11-ben is feljelentették az előző kormányokat metró ügyben és a nagyon ügyes, fürge (ha az ellenzékről van szó) hatékony, szorgos ügyészségünk nem lelt semmit.
  Azt ugye nem akarod mondani, hogy Polt hagyta futni Gyurcsányt? (Miközben a hazug Sukoró feljelentés kapcsán 5 mázsa irat született.)
  Ja miskolci panel (még csak nem is érted miért), akkor költözött oda, amikor még messze ő volt a legelutasítottabb. Mégis ment, egy Skodával (nem páncélozott luxusautó konvojjal, a te pénzedből), és testőrök nélkül. Majd akkor regélj, ha Vityában (akár bukása után is) lesz ennyi bátorság.
  Ja, hogyne lépjen hátra.
  Én is indulok a New Yorki maratonon, ha az összes, nálam jobb visszalép.
  Mesélj, nyuszafül ki a fax fogja leváltani Orbánt? Az Együtt? Mind a 7 tagjával? A liberálisok? Mind a hárman? Ja tudom, az lmp...Viktor hátsójából kikandikálva.:(
  Tudom már, a Momentum.:(
  Máris látszik, hova vezetett a sok öntelt, kioktató nyilatkozat.:( Még ezt a szaros aláírás gyűjtést is képesek lesznek elbaxni.

 4. 4 Cheyenne
  Cheyenne
  2017. február 03., péntek 16:59
  Olybá tűnik, hogy Puch cégein keresztül csorogtak a pénzek a maszophoz. Feri majd kiáll és szentferences pózban mond akármit. A lényege az lesz, hogy nem ő sosem. Szóvel ezek akarják leváltani EZEKET..

  De fidesznyikek, lesz még rólatok is elentés, ebben bízom. Bár abban már nem, hogy híveiteket ez kicsit is elbizonytalanítaná..

  De addig is Feri menjen egy miskolci panelba, és ott Puchkal meg többi tiszta szentekkel egy rákleves fölött vonja le a megfelelő következtetést: na, húzzunk el a retkesbe.
  Nélkülül könnyebb lesz seggbe rúgni orbánisztán gazembereit.
 5. 3 Cheyenne
  Cheyenne
  2017. február 03., péntek 16:48
  A jelentés nyilvános, kedves szerző, nyomni kéne egy kettőpontnullát.
 6. 2 Világos
  Világos
  2017. február 03., péntek 15:15
  A rejtélyek a részletekben vannak ettől félnek. Milyen ügy lehet korrupciómentes?
  Pont a meetróépités lenne tiszta. Ezek a politikusoknak már betegségük a pénzszerzés.
  Kölcsön kapnak a barátoktól ? A mi körünkben még 1000 Ft-ot is nehéz szerezni.
  Ezek fertőzött mérgezett hajlamok már beépült a rendőrség ügyészség.
  Egy kiút van : Eltávolitani öket, minél meszeb a péztől., visszatérni a normativ
  rendszerre. A pályázati rendszer a lopás melegágya. Budapestiek legyenek kemények.
  Ha nem járhatnak a rosz utakon és a FIDZESZ járóköveken.
 7. 1 yoyo
  yoyo
  2017. február 03., péntek 14:13
  az utolsó bekezdés a kulcs, míg romániában tizenmilliók miatt van országos felháborodás, itt százmilliárdos ügyek körül sunyít a nemzet.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Republikon Intézet

A Republikon Intézet blogján több szerzőtől jelennek meg cikkek. A megjelent írások nem feltétlenül tükrözik az Intézet álláspontját.

Republikon Intézet
Szerző adatlapja
Összes blog Itt