Az első magyar pilótajáték története – Aranyos Margit balladája

  • Stemler Miklós
  • 2015. június 21.

Riport

Tribuszerné megtalálta a tökéletes rejtekhelyet: az Országos Rendőr-főkapitányság közelében bérelt szobát. A nagy magyar szélhámosnő kalandjai e heti nyomtatott kiadásunkban! Részlet.

Tribuszerné megtalálta a tökéletes rejtekhelyet: az Országos Rendőr-főkapitányság budapesti épületének közelében bérelt szobát. Bujkálása évei alatt saját bevallása szerint azon dolgozott, hogy nyomára jusson annak a több mint 800 millió forintnak, amely a nyomozó hatóság és a saját számításai közötti különbség volt, és amely különbséget szerinte a már az ügy kirobbanása után kiállított és visszadátumozott hamis szerződések okozták. Mindezt egy 1999 tavaszán nyilvánosságra került videofelvételből tudjuk, amit az akkor másfél éve szökésben lévő Tribuszerné bátyja juttatott el a Komló Tv-hez. Vélt igazát Tribuszerné azért sem tudta bizonyítani, mert néhány hónappal ezután a rendőrség elfogta. A 24 ezer befektetőt 1,35 milliárd forintos kár érte, a betett pénzükből összesen 24 százalékot kaptak vissza.

Tribuszerné menti az irháját (jobbra lent)

Tribuszerné menti az irháját (jobbra lent)

Fotó: Müller Andrea/PécsMa.hu

Tribuszerné 2005-ben szabadult. Szabadlábra kerülése után egy ideig – állítása szerint – a televíziós személyiségből multi level marketing guruvá avanzsált Kósa L. Adolf mellett dolgozott, bár bejelentett munkaviszonnyal nem rendelkezett. 2008-ban végül jött az újabb nagy terv, ami miatt most újra börtönben ül.

Játszd újra, Margit!

„Margitka egyfajta Robin Hood volt: összeszedte a pénzt, és elosztotta a szegények között” – válaszolja egyik beszélgetőtársunk arra a kérdésre, hogy Tribuszerné a 24 ezer károsult és több mint egymilliárd forintos kár után miként csalhatott ki újra pénzt emberektől.

Tribuszerné visszatérése idején Komló szomorú árnyéka volt önmagának, a bányák bezárása után ezrek hagyták el a várost, a 2008-as pénzügyi válság utáni Elcoteq-csőd pedig megadta a kegyelemdöfést. A második Tribu-ügy paródiája volt csupán a 90-es évek nagy balhéjának – bár ez nyilván nem vigasztalja azt a 11 embert, aki 22,7 millió forinttal ragadt bent.

Margitka 2009-ben költözött a Komlóhoz tartozó Mecsekjánosiba, ahol egy családi házat bérelt. A szomszédok szerint az asszony nem sok vizet zavart, csendes volt és visszahúzódó, ám közben elkezdte újraépíteni üzleti körét. Igaz, lényegesen szerényebb méretben. Az egyik történet szerint egy foltvarró vállalkozás beindításához kért kölcsönt, amiért évi 60 százalékos kamat járt, amennyiben valaki egymillióval csapott bele a tuti üzletbe; félmillióért csak 30 százalék volt a juss. Másokat egy állítólagos német cég megbízottjaként keresett meg.
A történet e pontján valószínűleg nem meglepő fordulat, hogy sokan egy fillért sem láttak végül.

Tribuszerné a legváltozatosabb indokokkal nyert újabb és újabb haladékot a fizetésre. A birtokunkba került SMS-ek alapján egyszer a bank zárt be, másszor a pénzt megforgató cég magyar és német vezetőségének a látogatása miatt nem tudott fizetni. Egyszer egy adóhatósági vizsgálat is közbejött, Tribuszerné ennek elhúzó­dásáról a cég magyarországi vezetője, Rakonczay Ádám üzenetének továbbításával számolt be – a rendőrség a nyomozás során nem akadt a hangzatos nevű személy nyomára, ahogyan társának, Czifrai Ödönnek sem. 2010 novembere végén aztán nem volt több halasztás, Tribuszerné a Budapestről futárral hozatott pénzzel várta befektetőit otthonában – ám pechére a pénzt hozó férfi öt perc múlva visszatért és egy konyhakéssel fenyegette meg a védtelen asszonyt. A rendőrség néhány hónapos nyomozás után arra jutott, hogy sem a futár, sem az állítólagos német cég nem létezik.

A 63 éves nő most a pécsi börtönben tölti a csalásért és a hatóság félrevezetéséért kapott négy és fél éves büntetését. Az előzetesben töltött időszak beszámítása (az elsőfokú bíróság most gondosabban járt el, mint 1996-ban) és megromlott egészségi állapota miatt hamarabb szabadulhat.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.