"Megunhatatlan trip" – Fülöp Adrián programszervező

  • rés a présen
  • 2014. május 8.

Snoblesse

Május 8-án kezdődik a Metamorphosis Fesztivál.

rés a présen: Hogyan emlékszel vissza az Instant alapítására?

Fülöp Adrián: Egy kis kocsmában dolgoztam pultosként, ahol a tulaj egy jó éjszakáján álmodott egy nagyot. Elújságolta nekem is, én pedig terveztem egy logót Paintben. Persze ez később nem maradt meg, de annyira megtetszett neki, hogy elvitt a kiszemelt épülethez. Tulajdonképpen rám bízta az arculatot, viszont mivel én nem vagyok se dizájner, se grafikus, felkerestem pár tehetséges barátomat, akikkel összehoztuk az Instant első, kissé talán kaotikus arculatát. A terv az volt, hogy egy összművészeti montázst hozzunk létre különböző eszközökkel, különféle stílusban alkotó művészek segítségével. Ezt próbáltuk követni a tartalomban is, próbáltunk minél több művészeti tevékenységnek teret adni, így színházi előadások, kiállítások, divat- és könyvbemutatók helyszínévé váltunk.

false

rap: Milyen korszakokra osztható a hely eddigi működése?

FA: Első ruhájában két évig szórakoztatta a nagyérdeműt. Szuhay Gergely, aki nyitás óta az Instant grafikusa és kommunikációs varázslója, ezután szabta rá az azóta népszerű elvarázsolt erdő öltönyt, a repülő nyulakat, a vaddiszkó-gömböt, a különféle baglyokat és társaikat. Ekkor készültek újabb terek és további táncterek, amelyek sokkal koherensebb egészet alkotnak, a hely tulajdonképpen egy megunhatatlan trip. Bizonyos táncterek pedig zenei szempontból akadálymentesítve lettek, hogy a szélesebb közönség is megtalálja a kedvencét. Rengeteg ajtó nyílt ki ettől kezdve, de sajnos párat be is kellett zárnunk.

rap: Idén nyárra ismét átalakítottátok a helyet. Ezúttal mi volt a cél?

FA: Átalakulásunk egy visszakanyarodás, főhajtás a régi értékeink előtt. Az Instant régen kulthely volt, a nagyközönség pedig szeret a trend után loholni. Most olyan sokan tolonganak körülöttünk, hogy eltorlaszolják a bejáratot az olyan vendégek elől, akik nekünk fontosak, így az a cél, hogy most őket engedjük előre. Mainstream, egy lépést hátra!

rap: Melyek a jelenlegi állandó programok, rezidensestek? Mennyire tudtok előre dolgozni?

FA: A hétfő mint nap jobb színben való feltüntetéséért a hetet egy improvizációs koncertsorozattal indítjuk. E sorozat, a Bandjob alkalmával a hó négy hétfőjén négy különböző stílusú zenekar improvizál. A keddek szintén koncertnapok, ismert és kevésbé ismert, de színvonalas underground zenekarokkal múlatjuk az időt. Mint minden programunk, természetesen ezek is ingyenesen látogathatók. A hét további napjain a dj-ké a főszerep, szerdán a Fish! zenekar frontembere a találó Senior Hal álnéven, csütörtökön Superman és Infragandhi közösen, pénteken pedig Vida G és népes baráti köre szórakoztat. A kisebb tánctereken pedig rezidenseink celebrálnak különféle mainstream táncmiséket.

rap: Neked melyek a kedvenc programjaid itt, és miért?

FA: Ezt a kérdést politikailag inkorrektnek érzem. Mindenki egyenlő, de az underground részleg képviselői egyenlőbbek!

rap: Milyenre tervezitek a május 8-án kezdődő háromnapos fesztivált?

FA: A Metamorphosis fesztiválra az aktuális a legjobb jelző. A modern tánczenék szinte teljes skáláját felvonultatjuk. A hazai dj-k élvonalának kétharmada megjelenik. A tört ütemeket többek közt a Zomblaze vezette ASAN kiadó teljes stábjától Dublicékon át a kötelező Palotai és Ludmilla mellett a francia trap bajnok Jurassic FightClub és a Szerbiát a nemzetközi drum & bass térképre delegáló Treo képviseli. Átugrik Ausztriából az elektroszving zseni Cab Canavaral, dj-zget mostanában Zságer Balázs is, és itt még sokáig sorolhatnám Jutasi új őrületét, a Budapest Burlesque-et vagy Infragandhit. Természetesen az egyenes ütemek szerelmesei is jóllakhatnak, jelen lesznek dj-k az Nvc-ből, a hairys dj-k, eljön Sikztah is és velünk lesz a Moti Brothers egyik fele például.

rap: Hogyan jellemeznéd a főváros éjszakai életét ma?

FA: Egy csordultig tele pohár, feszített víztükörrel, ami nem folyik ki. Megdöbbentően sok hely nyílik, sok közülük a tiszavirág-életű, sok megmarad. Elképesztően pezsgő, üdítő és színes, az biztos, hogy a főváros éjszakai élete napról napra jobban... produkál.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?