Ho-ho-ho-Hó Má-má-má-Márton

  • 2014. július 9.

Snoblesse

+ Jégkorszak + Bánkitó + fürdőszobapop (ami nem gardróbpop).

Kicsoda ez a Hó Márton és mit akar a fürdőszobádtól? Nos, a Narancs eljárt az ügyben és kiderítette:

false

Magyar Narancs: Valamiféle korszellem hívta létre két éve a Jégkorszakot?

Hó Márton: Nyilván benne volt a névválasztásban a kétezres évek globalizációs paráztatása, de nem volt annyira tudatos névválasztás, csak ez a név passzolt hozzám. Régebben újságíróként dolgoztam ezen a néven, többek között a Narancsnak is. Az első időszakban duóban játszottunk rengeteg helyen (kisebb klubokban, rádióadásokban), ez volt a két szál gitáros lo-fi időszak, amiben Szőke Barna, a Qualitons gitárosa volt a társam. Aztán nagyjából fél év alatt összeállt a Jégkorszak teljes zenekaros felállása (Horváth Kristóf basszusgitárral, Gulyás Kristóf dobbal csatlakozott), a bemutatkozó koncert 2010. december 27-én volt Péterfy Bori & Love Band előtt a szomorú véget ért West-Balkánban. Kezdetben azt mondtam mindenkinek, hogy gardróbpopot játszunk, de talán jobban jellemzi a zenénket a fürdőszobapop címke.

Van még kérdés Hó+Jégkorszak-ügyben? Rendben, menjünk tovább:

Magyar Narancs: Mikor érzed magad inspirálva?

Hó Márton: Elég sok minden hatott rám, és nem is elsősorban zenék vagy zenészek, nyilván nem tudok mindenkit felsorolni. Az egy szál gitáros singer-songwriterek közül Nick Drake (a Pink Moon lemezt mindenkinek ajánlom!), Bob Dylan, José Gonzalez, Laura Marling, Bon Iver, Sean Carey, a hazaiak közül Cseh Tamás, Víg Mihály, Bérczesi Róbert, Kristóf Norbert. Aztán vannak örök kedvenc zenekarok (Radiohead, Sonic Youth, Animal Collective, Nick Cave & The Bad Seeds), de rajtuk kívül talán fontosabbak azok az írók, filmrendezők, akik valamilyen úton úgyis hatnak rám, ha nem veszem észre: Kundera, Mrozáek, Murakami Haruki, Kurt Vonnegut, Lars von Trier vagy Fliegauf Benedek. Na, meg van néhány film is, például az Elveszett jelentés vagy a Donnie Darko. Bárki vagy bármi lehet inspiráló, egy kiállítás vagy installáció ugyanúgy, mint egy ismeretlen lány a metrón.

Kérdés még? Ha nincs, akkor már csak a szolgálati közlemény van hátra: Hóék ezúttal a Bánkitó Fesztiválon tolják a kontentot a lo-fi-indie vonal még nagyobb dicsőségére.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?