„Intellektuális tankolás” - Herboly László ütőművész

  • rés a présen
  • 2016. augusztus 26.

Snoblesse

Európai Hidak fesztivál szeptember 21 és 28 között a Müpában

rés a présen: Miről szól neked az Európai Hidak fesztivál?

Herboly László: Amikor ez a fesztivál néhány éve elindult, nem sokat törődtem a tematikájával. Érdekesnek és újszerűnek hatott, de elsősorban a megoldandó zenei feladatot láttam benne. A mostani Európai Hidak már a negyedik ilyen évadnyitányunk, így volt lehetőségünk „megszokni”, hogy minden évben egy másik érdekes világba csöppenünk. Az elmúlt évek cseh, német és osztrák tapasztalatai már kellő bátorságot adnak a tudatos „ajtónyitáshoz”, mely idén Franciaország kulturális gazdagságát tárja elénk. Így válik egy részt vevő művész számára egy feladat intellektuális tankolássá. Szinte nincs semmi dolgunk, csak figyelni, és „elszenvedni” azt, hogy egyre gazdagabbak vagyunk.

false

rap: Milyen produkcióval kerültél a programba?

HL: Összesen négy koncerten játszom a Budapesti Fesztiválzenekarral. Szeptember 23-án, 24-én és 26-án Fischer Iván vezényel egy nagyon franciás, nagyon színes előadást Satie, Dutilleux, Ravel és Debussy zenéjével – ez igazi párizsi kavalkád lesz. 25-én pedig egy nem kevésbé izgalmas kortárs produkcióban zenélek Ilan Volkov vezényletével. Aki szereti a különcséget, az érdekeset, a speciálisat, s mindezt „franciául”, annak nem szabad kihagynia ezt a zenei élményt.

rap: Milyen fontosabb programjai vannak még a fesztiválnak?

HL: Az Európai Hidak 2016-on fellép a BFZ barokk együttese is a nemzetközi hírű francia régizene-specialista, Hervé Niquet irányításával. De ne feledkezzünk meg az öt Grammy-díjas zongorista-zeneszerzőről, Michel Legrand-ról sem, 21-én ő nyitja meg a fesztivált! 27-én az egészen egyéni hangzású Jean-Luc Ponty dzsesszhegedű-virtuóz zenél nekünk, a hetet pedig a legendás Juliette Gréco zárja.

rap: Hogy lettél ütős?

HL: A családban voltak zenészek, ezért arra voltam kárhoztatva, hogy zongorázzak és szolfézsra járjak, de nagyon nem szerettem. Sokkal jobban érdekelt a foci. Aztán egy kürttanár egy kis csellel rávett, hogy menjek dobolni a fúvószenekarba. Először nem értettem, mi keresnivalóm lenne ott zongoristaként, de amikor elmesélte, hogy a csapat Kubába készül, ahol félmeztelen afrikai nők várnak, belevágtam. A zenekarban végre nem egyedül zenéltem, hanem többen csináltuk a zajt, innentől kezdve pedig minden tetszett. Kubába azóta sem jutottam el.

rap: Milyen rangja van ma Magyarországon az ütősmesterségnek?

HL: A legösszetettebb, legsokoldalúbb hangszercsoport, az információáramlás felgyorsulásának köszönhetően pedig az elmúlt 50 év legdinamikusabban fejlődő „szakága” a zenében. Mára elkerülhetetlen, hogy egy ütős specializálódjon hangszerre és zenei stílusokra. Hogy ez ad-e rangot, nem tudom. Sokkal inkább alázatos munkát igénylő feladatot ad.

rap: Kivel mutatkoznál szívesen a színpadon az ideáljaid közül?

HL: Van akkora színpad? Nehéz lenne felsorolnom. De ha már, akkor most adódna a lehetőség: szívesen beszállnék Legrand zenekarába, és örömmel játszanék Jean-Luc Ponty oldalán is akár.

 

Az Európai Hidak 2016 a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénye, az idei francia napok szeptember 21-től 28-ig tartanak.

Figyelmébe ajánljuk