Squat Wars Ep. 2: Budapest Strikes Back

  • 2012. szeptember 19.

Snoblesse

Prága után Budapest lakatlan tereiről és a beléjük költözött civil közösségekről szól a Lakatlan című előadás-sorozat a MÜSZI-n.


A KÉK – Kortárs Építészeti Központ Lakatlan című előadás-sorozatának középpontjában az üres terek állnak, azok a már és még nem használt nagyvárosi épületek, ahová a civil, közösségteremtő akarat – hol engedéllyel, hol a squat-nagykönyvben foglaltak szerint – új életet hozott létre. Múlt alkalommal a prágai helyzet volt terítéken, ezúttal a budapesti: Landwehr Klára, a Királyutca-Dizájnutca Klaszter vezetője számol be az üres ingatlanok ideiglenes hasznosításáról. Egy ilyenről, a hajdani zsidó kaszinó romjain kivirult civil közösségről lapunk munkatársa is tudósított, amikor részt vett a zsidó negyed bejárásán: „Az egykori zsidó kaszinó helyén, vagyis a Nyár utca 29.-ben működő közösségi térbe még csak hálni sem jár a kapitalizmus. A fűtetlen, de a piacgazdaságtól jól szigetelt tér festői vidék, s nemcsak azért, mert a foglalt házak majd minden hangulati és ideológiai kelléke fellelhető a félhomályban, de azért is, mert az 1924-ben kaszinóként és vendéglőként nyitott (utóbb üzemi célokat is szolgáló) földszintet és első emeletet egy ifjú festőművész kapta kölcsön »közösségteremtés céljából« az ingatlan tulajdonosától.”

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.