snoblesse oblige

  • 2003. november 20.

Snoblesse

Haász István Munkácsy-díjas festőművész legújabb munkái:
Haász István Munkácsy-díjas festőművész legújabb munkái:
Snoblesse Oblige

galeri

Múzsák csíkjaA Magyar Iparművészeti Egyetemen tanító művész monokróm felületű, geometrikus egységekből építkező relief-festményei december 20-ig láthatók.

(Vadnai Galéria, Bp. V., Mérleg u. 12.)

Kokoro: Kígyós Borbála december 6-ig látható kiállításának darabjait, az ősi kimonófestés technikájával készült selyemkollekcióját három kontinens hagyományai - a japán zen filozófiája, a New Orleans-i jazz szabad improvizációi és az európai hagyományok - inspirálták. A kiállítást kárpitozott bútorok, festett porcelánok, ágytakarók, ruhák egészítik ki.

(Dorottya Galéria, Bp. V., Dorottya u. 8.)

A modern magyar festészet legszebb képei: A kiállítást a Kieselbach Tamás által szerkesztett Modern Magyar Festészet 1892-1919 című reprezentatív album megjelenése alkalmából rendezik meg.

A reprodukált művek legjavában, több mint kétszáz, eddig Budapesten nem látottremekműben lehet gyönyörködni november 28-ig.

(Kieselbach Galéria, Bp. V., Szent István krt. 5.)

Szentendre mint múzsa: A szentendrei képzőművészet évszázada sorozat negyedik kiállításán szereplő műveket az köti össze, hogy valamennyiük ihletője és témája a dunakanyari kisváros.

A 36 művésztől kiállított mintegy 150 képet a születése óta a városban élő Deim Pál festőművész válogatta, és február 29-ig láthatók.

(Művészetmalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.)


konc

Zenétől megtáltosodva

A Fonó egyszerűen Fonodások(k)nak elnevezett havi rendes Kelet- Nyugat zenei seregszemléje most november 22-re esik. Szombaton 20.00-tól ennek keretében és erre jellemzően meghökkentő műfajpárosítást hallhatnak. Elsőként XXI. századi urbánus népzenészek játszanak kelet-európai népzene-rap ötvözetet Balkán Fanatikz néven, az exbarbarós Yorgosz Tzortzoglou vezetésével, valamint Fibula és MC Yammin rap- és táncjátékával.

Később az Arasinda együttes mutat be török népzenét, majd a Kárpát Mőbiusz (Cziránku Sándor, Csik István), a már majdnem táltoszenekar nyitogat zenei rendszereket a tizenkét fokú térben.


kiállítás

Pszichotárlat

A Közép-európai Kulturális Intézet (Bp. VIII., Rákóczi út 15.) öt hetet szentelt a Művészet és pszichoanalízis témájának, és ebből az időből hátravan még egy kicsi. December 12-ig a lelki mélybúvárkodás alábbi kikötőiben időzhet a közönség:

A "Képek. A bécsi Freud Múzeum Gerald Zugmann fotóin" című kiállításon hatalmas fekete-fehér fotók láthatók Sigmund Freud egykori lak- és munkahelyéről, a bécsi Berggasse 19. számú házról. A kiállítás kuriózuma Franz West Dívány című bútorszobra, azaz acélfekhelye, a Freud Múzeum kortárs művészeti gyűjteményének darabja.

Az "Arcok. Művészet és pszichoanalízis Triesztben a két világháború között" összeállítás tematikus válogatás a trieszti Revoltella Múzeum és magángyűjtők tulajdonában levő Arturo Nathan-, Cesare Sofianopulo- és Vito Timmel-festményekből. Mindhárom művész sajátos kapcsolatban állt a pszichoanalízissel s annak Triesztben élő művelőivel és ihletettjeivel. A többit a képek mesélik el. Még belépő sem kell hozzá.


feszt

Szabad fogások

A tavaszi Impro Fesztivál résztvevői ismét összejönnek a színpadon november 21-22-én, 20.00-tól a MU Színházban (Bp. XI., Kőrösy J. u. 17.) Dráma, bohózat, költészet és még sok minden egyéb lesz egyszerre ezen a progresszív táncszínházi eseményen. Az első nap a "szabadnap", amikor a táncosok - Francia Gyula, Gál Eszter, Hargitay Ákos, Isabelle Lé, Nagy Andrea, Michaela Pein, Szabó Réka, Nina Umniakov - és a zenészek - Ágoston Béla, Benkő Róbert, Grencsó István, Hárságyi Péter, Márkos Albert, Mezei Szilárd, Sőrés Zsolt és Hans van Vliet - szabadon improvizálnak duókra. A második nap pedig "kötött nap" lesz, amikor ugyanezek a művészek szintén improvizálnak, de most szabadon választott kötöttségekkel, kalapból sorsolt triókra.


kultúrház

Összművészeti mozgóbüfé

KulTurné 2003 címmel zenés, filmes, irodalmi és életformahakni indult 3 zenekar vezetésével.

A Sziámi, a Kimnowak és a Hiperkarma ad közös koncerteket országszerte december közepéig. Ez már önmagában sem unalmas, de más műfajokat - független filmeket, intermediális munkákat, animációs filmeket és irodalmat - is társítanak a zene mellé.

November 21-én Győrött, a Petőfi Ifjúsági Házban Czifrik Balázs, Király Levente és Szálinger Balázs írók lesznek a koncert előtti vendégek, majd 28-án Pécsett, az Ifjúsági Házban Háy János, Nagy Gergő és Legát Tibor emeli jelenlétével az esemény fényét.


buli

November kiemelkedő zenei eseménye lesz 26-án, a Kultiplexben (Bp. IX., Kinizsi u. 28.) egyedülálló audiovizuális show-jával fellépő német Al-Haca Soundsystem. Az Arnd Wollmann és MCC által alapított dj-kollektíva évek óta híres a hip-hop, house, dancehall, dub és breakbeat összetevőiből álló sajátos hangzás megteremtéséről. Aktuális albumuk az "inevitable", amelyen olyan közreműködők vállaltak szerepet, mint az itt is fellépő Mc Rqm, valamint még jó néhány dublégiós.

Európai turnéjuk során itt lesz az egyetlen magyarországi fellépésük, amely beatek és varázslatos soundok kavalkádja, live act és parti is lesz egyben. További hasznos info a www.dancehall.hu webcímen.


kabaré

Orálmorál

A Tütü Tangó Szerelmei sorozat keretében a Literával közösen ismét megszervezik a M`orális élvezetek, avagy A gondolat a szájban születik című szókimondó irodalmi kabarét a Trafó pincéjében (Bp. IX., Liliom u. 41.) november 24-én, 20.00-tól. A kibeszélőest főszereplői a nyelv virtuózai: írók, költők és színészek, vagyis Kemény István (bujócskaszakértő és költő), Mészáros Sándor (Kemény István-szakértő és -kritikus), Harcos Bálint (mészárlás- és Karafiáth Orsi-szakértő), Vágvölgyi B. András (haditudósító és Távol-Kelet-new age ügynök), Till Attila (repülésikatasztrófa-szakértő, kettős ügynök) és Garaczi László (urban varrior). A nap dizőzei: Ruttkai Bori, Karafiáth Orsi, Bárdos Deák Ági és Kari Györgyi, de lesznek még polgári engedetlenkedők, akik játszanak a tűzzel. A zenei rendező Vajdai Vilmos.

Az este Ruttkai Bori és új zenekara, a Specko Jedno koncertjébe fullad.


bajnokság

Hip-hopra fel!

November 22-én, 17.00-tól az Events Hallban (Bp. III., Hajógyári sziget) rendezik a hazai DMC dj-bajnokságot, ahol a meghívott sztárvendég, a De La Soul nevű hip-hopcsapat koncertezik. Természetesen jelen lesz a hazai élvonal is, nemcsak a zsűriben ténykedve, hanem tudását is bemutatva a nagyközönségnek. Az eseményt az Animal Cannibals vezeti, és a versenyszámok között látható lesz a hazai világbajnok breakcsapat is. Mind a nevezés, mind a belépés ingyenes. Bővebb infó a www.dmchungary.hu oldalon.


feszt

Három nap együttlét

Idén már ötödjére rendezi meg a tízéves Odeon az Utolsó Csepp Fesztivált, avagy a Művészeti Iskolák Találkozóját, 27-29-e között. Közel harminc iskola művésznövendékei és tanárai találkoznak egymással és a közönséggel. Két helyszínen, a Trafó Kortárs Művészetek Házában (Bp. IX., Liliom u. 41.) és az Odeon-Lloyd moziban (Bp. XIII., Hollán Ernő u. 7.) kínál megszámlálhatatlan mennyiségű programot, színházi, táncszínházi produkciókat, koncerteket, filmvetítéseket, kiállításokat. Látható lesz a Vörösmarty Gimnázium színjátszó csapata, a Színház- és Filmművészeti Egyetemről Lukáts Andor növendékei és Bodza iparművész vidám ruhái színészeken. A táncművészetet a Duncan-Dienes (Orkesztika) Iskola képviseli többek között. Az Odeon-Lloyd moziban a Filmtett nevű, határon túli nyári filmestábor és a Fekete Doboz Roma Média Iskola alkotásai tekinthetők meg.

Természetesen lesz buli is: szombaton Yonderboi a Trafóban.

Bővebb infó: www.odeon.hu


konc

Príma prímás

Lajkó Félix, a népszerű szabadkai prímás improvizatív zenéje közelebb áll a komoly zenéhez, mint a dzsesszhez, de éppúgy megtalálhatók benne a klasszikus zene, a magyar és más kelet-európai népzenék motívumai, a dzsessz és a blues, mint a "vendéglátós" muzsika. Sokan egyszerűen sajátos hangköltészetnek nevezik a Lajkó-féle hangzást.

Sok neves együttes és egyéniség invitálta eddig közös munkára. Így lett tagja Szabados György együttesének, a Makúznak és Boris Kovac zenekarának, a Ritual Novának. Számos alkalommal koncertezett a világhírű japán bhutótáncossal, Min Tanakával és a francia Noir Désir zenekarral. Több koncertet adott Alexander Balanescuval és Boban Markovic rézfúvós roma zenekarával. Most saját formációjával lép fel ismét a fővárosban, november 25-én, az A38 fedélzetén (Bp. XI., Petőfi híd, budai hídfő).


irodalom

Vizet! Vizet!

Peter Finch walesi költő harmadik magyarországi fellépésének apropója a Konkrét Könyvek gondozásában megjelenő Water/Vizet című kétnyelvű verseskötet megjelenése, amelyet Kovács Kinga, a Tilos Rádió Sanyi nevű dj-je válogatott és fordított. A november 22-én, 21.00-kor a Merlin Színházban (Bp. V., Gerlóczi u. 4.) és november 23-án, 22.00-kor a pécsi Uránia moziban (Pécs, Hungária u.) kezdődő, jazzpartiba foglalt multimediális költői esteken a hangaláfestést Sanyi és Atesz biztosítja, az álló- és mozgóképeket pedig Andrew Wood, Iris Lemonade és Lee Unflyable.


klasszik

Helybenjárás

November 21-én óceánon túli vendég lép fel nálunk, nevezetesen Barbara Bonney. A világhírű énekesnő koncertje 19.30-kor kezdődik a Zeneakadémián (Bp. VI., Liszt F. tér 8.). Műsorában Mozart, Berlioz és Liszt művei mellett bécsi operettek részleteit is hallhatjuk.

Másnap, szombaton szintén külhoni művész ad elő a Zeneakadémián. Grigory Sokolov Bach és Beethoven darabjaiból állította öszsze 19.30-kor kezdődő zongoraestjét.

Vasárnap 19.30-kor nagyzenekari est lesz ugyanitt. A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság Hollerung Gábor vezényletével Schumann kevésbé ismert darabját, az Éden és a Prérit adja elő.

Hétfőn ugyanitt (és persze 19.30-kor) a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad koncertet Kocsis Zoltán dirigálása mellett, kedden pedig a Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus szólaltatja meg Mozart Requiemjét - a karmester ez alkalommal Kobayashi Ken-Ichiro.

További klasszik a Café Momusban (www.momus.hu).

Figyelmébe ajánljuk