„Szeretnénk átadni a lelkesedést” - Erdődy Orsolya igazgatóhelyettes, Budapesti Fesztivál Zenekar

  • rés a présen
  • 2016. június 14.

Snoblesse

Közösségi Hét június 15. és 24. között

rés a présen: Nemrég rendeztétek meg a hagyományos TérTáncKoncertet, amely egész évben folytatódik. Hogyan?

false

Erdődy Orsolya: Tavaly 250, idén viszont már 500, többségében hátrányos helyzetű fiatal vett részt a TérTáncKoncerten. Az ország távoli csücskeiből érkeztek, többek között Ózdról, Berettyóújfaluról, Edelényből és Cserdiből – összesen 17 település 23 iskolájából. A féléves projekt egyik csúcspontja a Hősök terén megrendezett bemutatkozás volt, de ezután sem szeretnénk „elengedni” a fiatalok kezét. Szeretnénk az önbecsülésüket erősíteni, és további táborokkal, foglalkozásokkal tudatosítani bennük azt, amit a koncert alkalmával már megtapasztalhattak: ha közösen, kitartóan dolgoznak egy cél eléréséért, akkor könnyebben, sikeresebben valósíthatják meg az álmaikat. Terveink szerint 2017 januárjában ismét elkezdődnek a táncpróbák a 2017-es koncertre.

rap: Miről szól a következő esemény, a Közösségi Hét?

EO: Arról, hogy mi látogatjuk meg országszerte a rászorulókat, a nélkülözőket, a kultúrára, zenére éhes embereket, hogy azokkal is megosszuk a muzsika varázsát, akik egyébként nem jutnának el a koncerttermekbe. Egy idősotthon lakói számára vagy egy SOS Gyermekfalu kisgyermekeinek valóságos örömünnep a BFZ érkezése. Muzsikusaink június 15. és 24. között 5240 kilométert utaznak az országban, olyan határ menti településeket is érintve, mint Sellye, Tiszaszalka vagy Bódvaszilas. Bár Sellyén egy egész régiót, az Ormánságot invitáljuk templomi koncertünkre. Pannonhalmán bekapcsolódunk a Szent Márton-évbe, emellett olyan különleges, elhagyatott épületekben is zenélünk majd, mint Bonyhád, Mátészalka vagy Kunszentmárton egykori zsinagógaépületei.

rap: Egyre több a közösségi programotok. Miért?

EO: A BFZ a közösség zenekara, a zene pedig összeköti egymással a különböző vallásokat és kultú­rákat, generációkat, gazdagokat és szegényeket. Ez közhelyesen hangzik, de mi tényleg így éljük meg. Míg Budapesten hatalmas törzsközönsége van az együttesnek, egymás után három estén is megtöltik a Müpát, és külföldön is rajongótáboraink vannak, egyre intenzívebben megfogalmazódik bennünk az igény, hogy többet találkozzunk fiatalokkal, rászorulókkal, vidékiekkel. Szeretnénk átadni a lelkesedést, amit számunkra a zene jelent. Ezért fejlesztjük folyamatosan közösségi és ifjúsági programkínálatunkat.

rap: Milyen BFZ-programokra érdemes ellátogatnunk még a nyáron?

EO: Nyáron a zenekarnak is szüksége van pihenésre, hiszen egy év alatt több mint 200 koncertet adunk. Augusztusban azonban San Sebastiánban, Santanderben, a londoni Royal Albert Hallban és Koppenhágában lép fel az együttes Mozart, Mahler, Dvořák, Stravinsky és Bartók műveivel.

rap: Ha nem BFZ-s programon vagy, a kultúra melyik szelete érdekel?

EO: Nagyon szeretem a vokális zenét, ezen belül az operát, dalesteket, de leginkább a Szent Efrém Férfikar bizánci kóruskoncertjeit. Ezek igazi kikapcsolódást, feltöltődést jelentenek számomra. A kortárs irodalom és a kortárs képzőművészet is hozzátartozik a mindennapjaimhoz, bár nagyon várom az MNG Modigliani-kiállítását is.

rap: Mi hozott téged a BFZ-hez?

EO: Szerencsés pillanatban érkezett a felkérés Fischer Ivántól és a BFZ kuratóriumától. Mindig is csodáltam a Fesztiválzenekar professzionalizmusát, jártam koncertekre, elbűvöltek a zenekarral játszó világhírű szólisták. De 2011-ben még a Klassz Zenei Iroda élén a Liszt-évet szerveztem.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?