Cirkusz gyerekcipőben

Amerikai futball Magyarországon

  • Petõ Benedek
  • 2005. december 15.

Sport

Itthon nincsenek hagyományai, különösebb eredmé-nyei sem, mégis példátlan médiaérdeklődés övezi: a meccsek a tévében is láthatók, a sportsajtó sem csak mínuszos hírekben foglalkozik vele. Ritkán fordul elő ez egy olyan sportág esetében, ahol még csak tavaly alakult meg az első néhány csapat. Varázslat történt, vagy tényleg lenyűgöző volt a négycsapatos bajnokság?

Itthon nincsenek hagyományai, különösebb eredményei sem, mégis példátlan médiaérdeklődés övezi: a meccsek a tévében is láthatók, a sportsajtó sem csak mínuszos hírekben foglalkozik vele. Ritkán fordul elő ez egy olyan sportág esetében, ahol még csak tavaly alakult meg az első néhány csapat. Varázslat történt, vagy tényleg lenyűgöző volt a négycsapatos bajnokság?

Szotyi helyett hotdogot mérnek a Népligetben a szezon utolsó, egyébként tét nélküli mérkőzésén, amit a Budapest Wolves-tartalék és a St. Lawrence Giants vív egymással. A két csapat még így sincs egy súlycsoportban: a szentlőrinciek eddigi meccseiken egyetlen pontot sem szereztek, ezt szeretnék megszakítani a legnépszerűbb és legismertebb "american football team", a Wolves fakója ellenében. Meglepő, hogy a bírók kihangosított angol szövegét a három-négyszáz néző nagyrészt szakértő módon érti és értékeli. De a laikusoknak sem kell kétségbeesniük, a mikrofonnál a mindent aprólékosan elmagyarázó ligaalelnök, Árpa Attila. Kár, hogy szavait többször elnyomja a meccs alatt folyamatosan dübörgő tuctuczene. Ennek ellenére jól szórakozunk, igaz, katartikus élményt csak a második félidő tartogat: az így is, úgy is agyonvert Szentlőrinc egy 82 yardos futás után megszerzi első pontjait. A közönség tombol, megvan a klub történetének első touchdownja, ami mindjárt hat pontot ér. A végén 58-6-ra győz ugyan a Wolves 2, mégsem ők írtak történelmet, hanem a szentlőrinci Rácz Zoltán, művésznevén: Zotya.

A Magyarországi Amerikai Futballcsapatok Ligája (MAFL) tavaly alakult meg, alapítója az ismert bokszmenedzser, Dámosy Zsolt, ám a sportág körüli felhajtás mögött az alelnök, Árpa Attila producer áll. "Ez szerelem, a legkevésbé sem üzlet. Tizenévesen, a müncheni ifiknél kezdődött, amikor pedig kamaszfejjel láttam egy San Francisco-meccset, már biztos voltam benne: az amerikai futballt nekem találták ki. Az első hazai csapat, a Budapest Wolves tavaly alakult, baráti társaságból."

Persze, ha minden ilyen egyszerű lenne, akkor Magyarországon a korfball vagy a pétanque is hasonló karriert futott volna be. Árpa szerint is

szükség volt a kapcsolataira,

de úgy véli, jóval többről van szó, mint a semmi díszcsomagolásáról, a sportág valóban élvezetes és szórakoztató. "Egyik meccsünkön, amit az általam megkörnyékezett Sport Tv is közvetített, három és fél ezren voltak kint. Persze sok múlik a szervezésen, kell a show, bevonulózene, pompomlányok, a félidőben koncertek. Ez több, mint amit jelenleg bármelyik csapatsportág nyújtani tud, tehát ez egy családi program. Tudom, hogy mindenki kiröhög, amikor ezt mondom, de ha odajön hozzám két kissrác a Farkasok mezében és arcukon a csapat színeivel, nekem ez többet jelent bármi másnál."

Érdekes módon Árpa Attila azonban nem csak propagandistaként lelkesítő, sokan abból a megfontolásból állnak be egy csapatba, hogy végre "szétverjék a pofáját a médiagecinek". Van, ahol csak azért alakult egy csapat, hogy legyalulják Árpát, a divatmajmaival együtt. A Budapest Wolves amúgy simán nyerte a most még csak négy klubból álló magyar bajnokságot, szó szerint lemosták ellenfeleiket, s miután eredményesek voltak az osztrák kettőben, jövőre az ottani első osztályban indulnak. De a lelkesedés itthon is ragályosnak tűnik. A következő bajnokságban már lehet, hogy tíz alakulat is elindul, sőt Belgrádban az első válogatottmeccsre is sor kerülhet. "Nem laposodik el, mint a rugby és a baseball, ha kell, a személyem a garancia erre" - biztosított bennünket Árpa, bár nem derült ki, hogy a tervei közt szereplő "tíz legjobb testű és legjóképűbb Wolves-játékos leánybúcsúkra megrendelhető chippendale-csomagja" akcióban ő maga is részt venne-e.

Az első magyar bajnokság ezüstérmese a Debrecen Gladiators lett. A csapat alapítója és edzője egy ideházasodott belga ruhakereskedő, de hogy mindezt nem Rejtő Jenő találta ki, arról az egyik gladiátor, Halász Tamás győzött meg: "Pár fiatal elkezdett labdázgatni, próbálgatták a tévé hatására a sportot, 17-18 éves srácok, majd megjelentek a bátyók és az ismerősök, elkezdtek a neten is csevegni egymással, melyik csapat hogy áll az NFL-ben (National Football League, a legnépszerűbb liga Amerikában, döntője, a Super Bowl máig az öt legnézettebb tévéműsor egyikének számít), ki milyen poszton játszana. Ezt megtudta edzőnk, Karim Trabelsi, aki korábban európai félprofi ligákban játszott. Megszervezte a csapatot, indultunk a bajnokságban. A gerincet főleg

testépítők, biztonsági őrök és kidobók

alkotják, de azért ne gondolj valamiféle buta, kigyúrt állatokból álló kivégzőosztagra! Ebben a sportban az elmélet legalább olyan fontos, mint a fizikai állapot. 100-150 különböző formációt kell ismerni és automatikusan alkalmazni a meccs közben, mert különben utcai harc lenne a pályán."

A gladiátorok a Nagyerdei Stadionban játsszák meccseiket, az önkormányzattól nem kapnak semmiféle támogatást, pedig a Nagykanizsa ellen a hideg ellenére is kiballagott ezer néző. De valóban lúzerek? "A döntőben 46-0-ra kaptunk ki a Wolvestól, ez nagy különbség, de nem megalázó. Nem adtunk könnyű pontokat, nem futottak szét bennünket, nem voltunk bohócok, maximum gyengék egy ilyen erőpróbához. Talán úgy kellett volna küzdenünk, mint a Győr ellen. 'k simán vertek minket az alapszakaszban, de az elődöntőben már lerendeztük őket."

Így lett az idei bajnokság bronzérmese a Győr Sharks. A Rába-parti csapat érdekessége, hogy az edzői, Boda Gábor és Grátz Vilmos a Wolves játékosai. A Cápák keresték meg őket, tudnának-e segíteni. Szívesen vállalták, ami azért jelzi, hogy a bajnokságban még nincsenek kiegyenlített erőviszonyok. "Hetente kétszer járunk le edzést tartani, kezdetben a helyi Széchenyi Egyetem pályáján építgettük a főleg ottani diákokból verbuválódott együttesünket, miután pedig kitessékeltek onnan a gondnokok, hogy túl nagy kuplerájt csinálunk, így kerültünk jelenlegi helyünkre, a Külső Bácsai úti sporttelepre. A sportágat mindenki hobbiból űzi, nemhogy megélni nem lehet belőle, de a felszerelés is 60-80 ezer forintnál kezdődik. Persze, ha tudunk, segítünk, például használt szereléssel, hogy aki jelentkezik, legalább kipróbálhassa magát. De a hobbi itt nem azt jelenti, mint máshol, nálunk kőkemény feltételek vannak. Fontosnak tartom a megfelelő fizikai alapot, a kézilabdás, a kosárlabdás, esetleg a baseballos múlt komoly előnyt jelent. Másfelől a legveszélyesebb csapatsportágnak tartom az amerikai focit, leggyakrabban a boka és a térd sérül. Egy tehetséges játékosunkat azért vesztettük el, mert meccs után nem tudott felállni és bemenni a munkahelyére, ahol választás elé állították: vagy abbahagyja ezt a »hülyeséget«, vagy mehet kapálni."

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?