Van Magyarországnak olyan focicsapata, amelyik ott lesz jövőre az orosz vébén

  • narancs.hu
  • 2017. december 8.

Sport

Hajléktalanokból, menekültekből, romákból áll.

Magyarország is ott lesz a jövő évi labdarúgó-világbajnokságon, amit 2018. június 14. és július 15. között rendeznek meg Oroszországban. Igaz, nem a nemzeti tizeneggyel, hanem az Oltalom Sportegyesülettel (róluk itt írtunk bővebben), akiket több mint 100 csapatból válogattak be azon kevesek közé, akik részt vehetnek a Football for Hope Festivalon.

A FIFA 2005-ben indította útjára a Football for Hope mozgalmat, ami mára a szervezet legfontosabb programjává nőtte ki magát: pénzügyi, természetbeni és informális támogatást biztosít olyan civil kezdeményezéseknek, amik a labdarúgáson keresztül szeretnének előremutató társadalmi változásokat elérni. A program első 10 évében a FIFA 450 kezdeményezést támogatott 78 országban. Időközben nonprofit platformmá is vált: olyan civil szervezetek cserélhetnek tapasztalatot, fejleszthetik közösen módszereiket általa, amelyek az Oltalom Sportegyesülethez hasonlóan a futballt használják a társadalmi változások elősegítésének érdekében.

A Football for Hope mozgalom 2012 óta segíti az Oltalom Sportegyesület munkáját, akik felnőttek és gyerekek életét teszik teljesebbé a futball segítségével. Rendszeres edzéseik által mélyszegénységben élő, hajléktalan emberek, javítóintézetben élő, illetve menekült fiatalok kapnak lehetőséget arra, hogy a sport és szociális szolgáltatásaik (álláskeresés, nyelvoktatás) segítségével formálhassák sorsukat.

A Football for Hope Festivalt 2005 óta minden labdarúgó-világbajnokság alkalmával megrendezik. A vb-hez hasonlóan (a pályázó szervezetek széles köre és kiemelkedő tevékenysége folytán) erre is meglehetősen nehéz kvalifikációt nyerni. „2017-ben 6 nemzetközi bajnokságon álltak pályára magyar mezben sportolóink, a Homeless World Cupon idén már 12. alkalommal szólt nekünk a Himnusz. Nagy öröm számunkra, hogy 2018-ban újabb világeseménnyel bővíthetjük nemzetközi szerepléseink sorát” – tette hozzá Rákos András, az Oltalom Sportegyesület elnöke.

Védekező futball

Van egy csapat, ahol nem az számít, ki rúgja a legtöbb gólt, ahol nem lehet káromkodni, ahol együtt rúgja a bőrt cigány, menekült, hajléktalan vagy jómódú fiatal. Az Oltalom Sportegyesületben a fair playről és egymás elfogadásáról szól minden.

Figyelmébe ajánljuk