10 milliót nyert saját pályázatain Zalán János – Eperjes Károly a Pesti Magyar Színházban

  • Hamvay Péter
  • 2015. június 16.

Színház

Hat színházi altémában ötben nyert a Pesti Magyar Színház az NKA Színház- és Táncművészeti Kollégiumának pályázatán. A grémium elnöke Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, aki szerint a siker kulcsa a jó pályázat. Azt is elárulta, hogy Eperjes Károly a Pesti Magyar Színházban tanácsadóként dolgozik.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Színház- és Táncművészeti Kollégiuma legújabb pályázatán hat színházi altémából ötben szerepelt sikeresen a Pesti Magyar Színház. Az új produkciók altémában a színház A konyha című előadását 3 millió forinttal támogatta a testület. A kollégium vezetője a miniszteri hatáskörben, a Magyar Színházi Társaság tiltakozása mellett kinevezett Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója. A 3 milliós támogatás messze kiemelkedik az általában fél-egy milliós összegek közül. A második legnagyobb summa is kevesebb, mint a fele a kollégiumot vezető direktor színházának juttatott összegnél.

false

 

Fotó: Pesti Magyar Színház


Nagyon magas szintű projektekkel pályázhat a Pesti Magyar Színház, hiszen a forgalmazási altémában is elhozta a legmagasabb, ezúttal 2 millió forintos összeget. Ebben a projektben nemcsak az elnök, hanem az egyik kollégiumi tag is érdekelt volt. Ő pedig nem más, mint Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője. A második legsikeresebb pályázó is félmillió forinttal elmaradt a nyerő páros, Zalán–Zsuráfszky projektjétől. A koprodukcióban létrehozandó új előadások témájában is hasított a korábban a színházi világgal elsősorban szinkronstúdióján keresztül kapcsolatot tartó elnök színháza. Igaz, itt a Soproni Petőfi Színházzal közösen bemutatandó Chioggiai csetepaté a maga 3,5 millió forintos támogatásával csak a második legtöbb pénzt tudta felmarkolni. A külföldi társulatok, művészek fogadása kategóriában alighanem elmulasztott pályázni az elnök, így ott nem szerepel a Pesti Magyar Színház a nyertesek között, ám a következő, a kihívásokkal élők színházi programjaira beadott pályázatuk 400 ezer forintot fialt. Ebben a kategóriában kisebbek a kiosztandó összegek, úgyhogy ez is elég volt az – igaz, a Kolibri Színházzal megosztott – első helyhez. Az utolsó színházi altémában, a  színházi nevelésben is indult a Kisváros egykori Gróf András hadnagyát oly emlékezetesen alakító Zalán János teátruma, és meglepő módon, itt is sikerrel. Azt talán már ki is találták, hogy ezúttal sem a sor végén kellett kullogniuk, hanem a legmagasabb, 1 millió forintot kiérdemlő négy színház között találjuk őket. Ráadásul a színház-pedagógia olyan elismert műhelyei mellé zárkóztak fel, legalábbis a lóvé tekintetében, mint a Kerekasztal Társulás és Káva Kulturális Műhely. Ha azt gondolná valaki, hogy a kollégium által lefedett egyéb területek (tánc- és cirkuszművészet) terén egyáltalán nem rúghat labdába egy drámai színház, csalatkozniuk kell a kicsinyhitűeknek. A Honvéd Táncegyüttesnek csak sikerült rongyos 1,4 millió forintot kapnia, hogy épp a Pesti Magyar Színház tágas színpadán mutathassa be ifjúsági és folklórelőadásait. Így legalább nem lesz üres a színház, ugyanis a korábbi repertoár a jövő évadra jócskán eltűnik.

A mérleg szerint tehát – ha nagyvonalúan a legutolsó tételt nem is számítjuk, pedig terembérlet vagy bevételmegosztás révén vélhetően itt is részesedik a pénzből a Pesti Magyar Színház – épp 9,9 millió forint üti a színház markát. Ha ehhez hozzávesszük, hogy idén áprilisban „szakmai működése és épületeinek felújítása érdekében” 200 milliós gyorssegélyt kapott a teátrum (http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK15049.pdf), bátran mondhatjuk, hogy Zalán János színháza jól teljesít.

Lapunk megkérdezte a direktort, mi a titka, hogy ilyen jól szerepeltek a pályázaton: „Sikerünk »titka« véleményem szerint az, hogy több, részletesen és pontosan megfogalmazott szakmai pályázatot nyújtottunk be, melyek mögött valódi teljesítmény áll. A nyertes pályázatok között szerepel egy saját produkció, egy koprodukció és egy színház-pedagógiai témakörben beadott szakmai anyag – ilyen témakörökben korábban is nyertünk pályázatot” – válaszolta kérdésünkre a direktor. Hozzátette: „Boldog vagyok, hogy új témakörben, a kihívással élők (vakok és gyengén látók) számára is elnyertünk támogatást, így Magyarországon elsőként audionarrációval láthatjuk el előadásainkat a teljesebb élmény átélésére.” Szerinte „a  támogatás mértéke egyáltalán nem kirívó: más színházak ugyancsak egyszerre 4-5 témakörben nyertek támogatást ugyanezen az NKA-pályázaton”. És megnyugtatott minden kétkedőt, minden a legszabályosabb módon történt: „A pályázatokat az NKA illetékes kollégiuma bírálta el, melynek ugyan tagja vagyok, de – az NKA szabályainak megfelelően – azon pályázatok elbírálásában, melyben érintett volt az általam vezetett intézmény, nem vettem részt.”

A színészként végzett Zalán János nem a színpadon, hanem az üzleti életben vált sikeressé. Bor Zoltánnal közösen – akit Balázs Péter a Szolnoki Szigligeti Színház gazdasági igazgatójának nevezett ki 2007-ben – szinkronstúdiót alapított, így lett 1994–2004 között a Masterfilm Ltd., majd  1998-tól a Masterfilm Digital Kft., 2000-től pedig a Digital Media Services Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. 2005-től a Eurosport, 2007-től a Eurosport2 magyarországi ügyvezető igazgatója is. 2013. december 16-tól pedig az akkor még L. Simon László vezette NKA Színház- és Táncművészet Kollégiumának miniszteri hatáskörben kinevezett vezetője lett. 2014 szeptemberében, 2015. január 1-jei hatállyal, a Pesti Magyar Színház igazgatójává nevezték ki. Azóta számos színész és más munkavállaló elhagyta a színházat, viszont számos új taggal bővült a teátrum, így például sikerült megnyerni Eperjes Károlyt, hogy művészeti tanácsadóként dolgozzon  a Pesti Magyar Színházban.

Figyelmébe ajánljuk