rés a présen

Alabárdos katonaként dolgoztam itt először

Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója

  • rés a présen
  • 2013. július 20.

Színház

rés a présen: Hogyan lett Gyulán igazgató?

Gedeon József: Gyulai vagyok, a szüleim tízéves koromban vittek először a Várszínházba, 17 évesen alabárdos katonaként dolgoztam ott először, majd statisztaként színpadra is kerültem 1973-ban. Akkor csapott meg a színpadok jellegzetes enyvszaga, amely a díszletekből áradt. Ez végleg fogva tartott, később évekig Debrecenben is statisztáltam. 1991-ben egy merész ötlettel leptem meg Sík Ferenc művészeti vezetőt: dzsesszfesztivált akartam szervezni a Várszínházban. Azóta az idén rendezem a 22. fesztivált, amelyen most Miles Davis egykori zenésztársai is játszanak. 1995-ben pályázat útján kerültem a Várszínház élére. Azóta több száz előadást szerveztem ide, 1995-től nemzetközi Shakespeare Fesztivált is rendezünk.

rap: Hogyan készülnek az idén 50 éves Várszínház megünneplésére?

GJ: Június 22-én indul a jubileumi szezon. 50 nap, ötvennél több előadás, napi programok augusztus 11-ig. A megnyitón látványos fényfestés lesz a várfalon, tűzijáték, A néma levente ingyenes színházi előadása, másnap konferencia és gála neves színészekkel. Négy bemutatónk lesz: a Hamlet Bocsárdi László rendezésében, megismerhetik Krasznahorkai László gyulai témájú írásait, ősbemutató lesz Zalán Tibor művéből a gyulai vár 1566-os védelméről és egy zenés darab a Beatlesről. A IX. Shakespeare Fesztivált világhírű előadásokkal, színészekkel és hazai produkciókkal július 4-15. között rendezzük meg. Lesz irodalmi humorfesztivál, dzsessz- és bluesfesztivál is. A gyerekeket pedig meseelőadásokkal várjuk.

rap: Melyek voltak az elmúlt tizennyolc év legemlékezetesebb eseményei?

GJ: Minden előadáson bent ülök, mert szeretem a színházat. Ez az életem. A legjobb az, amikor a gyerekek tekintetét láthatom az ingyenes bábelőadásokon. A harmadik Shakespeare Fesztiválon kaptam egy varázsszőnyeget a türkmén Anna Malétól, amelyre, ha ráfeküdtek a sivatagban, a skorpió nem marta meg őket. Az a titok, hogy a szőnyeg széle büdös bakkecskeszőrből készült, amit ki nem állnak a bogarak. Hát ennyit a csodáról. Ami azért van a színházban is, mint például a japán no színház Téli regéje vagy a mágikus dél-koreai Szentivánéji álom.

rap: Minek köszönhető a Shakespeare Fesztivál nagy sikere?

GJ: Rögtön az elsőre olyan nagyágyúk jöttek, mint Purcarete és Korsunovas. A Craiovai Shakespeare Fesztivál igazgatójával, Emil Boroghinával megalakítottuk az Európai Shakespeare Fesztiválok Hálózatát, ami azóta is remekül működik. Sokat jelent a tanácsadó testület állandó támogatása, és a visszhang a neves brit és német színházi lapokban, magyar szakfolyóiratokban.

rap: Mik lesznek az idei nagy dobások?

GJ: Egy orosz sikerelőadás jön Moszkvából, a Vahtangov Színház játssza a Szeget szeggel című darabot Jurij Butuszov rendezésében, ami a The Guardian szerint Nagy-Britanniában a tavalyi év színházi eseménye volt. Kitűnő lengyel színház lesz az edinburgh-i díjakkal elhalmozott Lear dalai a Song of the Goat előadásában. Steven Berkoff világhírű angol színész Shakespeare cselszövőit eleveníti meg. Az említett Bocsárdi László-rendezésen kívül lesz még két Hamlet Zsótér Sándortól és Kiss Csabától. Négy Szonettek-előadás, közte Diana Krall és Caroll Vanwalden koncertje. És még sok más program, amiért érdemes Gyulára jönni július 4-15. között.

rap: Mi az, amit a kulturális programok mellett ajánlana a Gyulára látogatóknak?

GJ: A vármúzeum, Erkel Ferenc szülőháza és a nagy kedvenc, a Ladics-ház az ugyancsak kihagyhatatlan 100 éves cukrászda mellett.

rap: Most milyen szerepet választana a várjátékokban?

GJ: A pénzverdés szerepét...

Figyelmébe ajánljuk