ZSINÓRPADLÁS

Snoblesse Oblige extra 2022/40.

  • Narancs
  • 2022. október 5.

Színház

Évadnyitó színházi programajánló

„Túléltük Tiberiust, Caligulát és Nerót, csak közben eltelt az életünk.”

(Catullus)

október 7., péntek, 10.00  Száz éve a Városmajorban – kiállítás

Szabadtéri tárlat az elmúlt évszázad repertoárjából, archív fotóiból, plakátjaiból, valamint korabeli sajtómegjelenéseiből a Városmajori Színpad indulásának 100. évfordulójára. Megér egy sétát, még október végéig látható. (Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

október 7., péntek, 19.00  Csalóka szivárvány – bemutató

„Olyan problémát taglal, ami a jelenünk része. Nem politikai, hanem lételméleti kérdést, amely érdekes módon a Hamlethez is nagyon közel áll: ki vagyok én? Adott egy lehúzó közeg – mivel Ady városában vagyunk, ezt úgy is jellemezhetném, hogy »a gaz lehúz, altat, befed« –, és ebben van egy férfi, akinek nagyobb álmai vannak, mint amit ez a közeg megenged” – mondja a darab rendezője, Telihay Péter a 125 éve született Tamási Áron darabjáról. Másnap is, aztán még október 17-én és 20-án. (Nagyváradi Szigligeti Színház, Nagyvárad/Oradea, 6. Piaţa Regele Ferdinand I.)

 

október 7., péntek, 19.00  Liliom – bemutató

A nagyvárosi parkolóház sötétjében egy fénycsóva csap le két egymásba kapaszkodó sziluettre. „Jó estét kívánok, rendőrség!” A két alak összerezzen, kényelmetlenül bámulnak bele a reflektorfénybe. Molnár Ferenc történetét a fiatal alkotók a saját jelenükbe helyezték, a 21. század emberének problémái, vágyai, traumái közé. Igazi kortárs színház, akkor is, ha kő. Julit Józsa Bettina, Liliomot Patkós Márton alakítja, rendezte Kovács D. Dániel. Másnap is látható, és október 25-re már jegy is akad. (Örkény Színház, Bp. VII., Madách tér 6.)

 

október 7., péntek, 19.30  Solness – bemutató

„Jön a fordulat. Tudom. Érzem. Már jön, aki azt fogja kiabálni: Félre! El az útból! És csak özönlik a többi is utána, és azt üvöltik mind: »Félre! Helyet! Helyet! Helyet!« Meglátod, a fiatalok mindjárt bekopognak az ajtómon, és…” Henrik Ibsen nálunk Solness építőmester címen ismert drámáját Gáspár Ildikó fordította és rendezte. A címszerepben Mácsai Pál, a többi szerepet Hámori Gabriella, Bajomi Nagy György, Pogány Judit, Polgár Csaba, Zsigmond Emőke, Szaplonczay Mária e. h. játssza. (Örkény Stúdió, Bp. VII., Asbóth u. 22.)

 

október 7., péntek, 20.00  Moby Dick, vagy a fehér bálna – bemutató

Fekete Ádám ismét önéletrajzi ihletésű, ám fantáziában és kreativitásban bővelkedő előadást hozott. Most a férfilélek pokolra szállását énekeli meg barátaival, kedvenc kamaszkori olvasmánya segítségével. Zsótértól Labodáig mindenki benne lesz, és másnap is látható, ha az ember nem férne be. (Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk