A Sínai-félsziget eddigi legvéresebb terrortámadása volt az egyiptomi mecsetben elkövetett merénylet, már 235 halottról tudni

  • narancs.hu
  • 2017. november 25.

Terror

Egyiptom légicsapásokkal üt vissza.

Legalább 235 ember meghalt és több mint százan megsebesültek, amikor bombákkal és lőfegyverekkel támadást intéztek egy mecset ellen az egyiptomi Sínai-félszigeten, Bir al-Abed városánál. Egyelőre nem tudni, kik az elkövetők, a véres tett után elmenekültek. Még egyetlen sem csoport sem vállalta magára a merényletet. De az tény, hogy Egyiptomban 2013 után élénkült meg a dzsihádisták aktivitása: az Iszlám Állam rendszeresen követ el támadásokat az egyiptomi hatóságok ellen, több száz rendőrt, katonát és civilt öltek már meg.

A mecsetben a szufizmus követői gyülekeztek rendszeresen, őket pedig a dzsihádista csoportok – köztük az ISIS is – eretneknek tekinti.

Úgy tudni, a támadók hasonlóan öltöztek be, mint a mecsetet védő biztonsági erők tagjai, negyvenen lehettek, egy robbanás után a mecsetből kimenekülőkre kezdtek lőni, majd a sebesülteken segítőkre és a mentőautókra is golyózáport zúdítottak.

Ez az egyiptomi civilek ellen valaha elkövetett legvéresebb merénylet.

Az egyiptomi államfő, Abdel-Fatah el-Sziszi kíméletlen válaszcsapással fenyegette meg az elkövetőket, több forrás szerint a légierő péntek este légicsapásokat mért azokra a hegyvidéki területekre, ahová a merénylők visszahúzódhattak.

(MTI, BBC, The Guardian)

Figyelmébe ajánljuk