chili & vanilia - Halak, lazac, wok'n roll

  • .
  • 2009. február 26.

Trafik

Kínából származik, de Délkelet-Ázsia más országaiban is elterjedt, évszázadok óta használják. A wok ma már nálunk is elég népszerű, egy jó wokkal az egész háztartást el lehet vinni, komplett menüket lehet varázsolni.
Ki mondta, hogy csak a szójás-gyömbéres zöldségeket lehet benne készíteni? Az üzletekben többfajta anyagból gyártott wok kapható: öntöttvas, alumínium, rozsdamentes acél vagy akár teflonbevonatú. Utóbbit lehetőség szerint hagyjuk, mert nem alkalmas 200 ·C hőfok fölötti főzésre. Aki picit is komolyan szeretné venni, annak inkább a hagyományos, öntöttvasat, ill. még inkább az ázsiai hozzávalókat áruló boltokban vagy kínai piacokon kapható olcsó, vékonyabb, egyszerű acélból készítettet érdemes beszereznie, ugyanis leginkább ezek alkalmasak arra a funkcióra, ami a wok legnagyobb erőssége: az ételek legmagasabb hőfokon történő, hirtelen pirítása. Igazán gáztűzhelyen, nyílt lángon lehet jól használni, az elektromos, illetve kerámialapos tűzhelyeket sajnos soha nem lehet olyan erősre felhevíteni, ami a tökéletes végeredményhez kellene.

A pirításhoz a serpenyőt zsiradék nélkül kell forróra hevíteni, hogy szinte füstöljön. Ekkor öntünk bele egy kevés olajat (mogyoró-, kukorica-, esetleg napraforgó-, de soha ne olívaolajat!), majd rádobjuk a pirítandó zöldséget/húst. Rázogatva, kevergetve percek alatt elkészül. A pirításon kívül nyugodtan ki lehet próbálni mást is: párolórács vagy ráilleszkedő bambuszpároló segítségével például fantasztikus párolt hal vagy zöldség készülhet szemtelenül rövid idő alatt.

Zöldfűszereken gőzölt lazacfilé

Hozzávalók (4 személyre):

4°15 dkg-os lazacfilé

1 nagy csokor friss petrezselyem

1 nagy csokor bazsalikom (vagy pl. kapor)

5-6 szál újhagyma

fél citrom, karikákra szeletelve

A wokban vizet forralunk, annyit, hogy a párolóedény alja ne érjen a vízhez. Közepesre vesszük a lángot, hogy a víz csak gyöngyözzön. Használhatunk bambuszpárolót, vagy a wok rácsát (ekkor a tetejét rá kell tenni). Ha bambuszpárolót használunk, azt mindig ki kell bélelni sütőpapírral vagy salátalevelekkel, hogy ne ragadjon le az étel. Az aljára (vagy a rácsra) tesszük a friss fűszernövényeket, a citromkarikákat, a kettévágott újhagymákat, majd ráfektetjük a megsózott halszeleteket. Rátesszük a fedőt, és 7-8 percig pároljuk, hogy átjárják az aromák.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.