chili&vanília - A fűszermesterről

  • .
  • 2011. július 28.

Trafik

Szumák, rózsa, csokoládé, ánizs, narancsvirág - csak néhány fűszer, amely megjelenik Lior Lev Sercarz egzotikus keverékeiben. Mind mögött egy-egy történet, hangulat, személy és inspiráció.
A 39 éves fűszermester New York egyik legérdekesebb és legeredetibb gasztronómiai figurája. Izraelben nőtt fel, gasztronómiai pályafutását is itt kezdte, később beutazta Olaszországot, Belgiumot, Dél-Amerikát, majd a lyoni Paul Bocuse Intézetben szerzett szakácsdiplomát. Olivier Rollinger Michelin-csillagos francia séf mellett szeretett bele a fűszerek világába, ma pedig New Yorkban él, és megvalósította azt, amiről 12 évig álmodozott: művészeti galériával egybekötött fűszerműhely tulajdonosa és a város legnevesebb konyhafőnökeinek fűszerbeszállítója. Fűszeres kekszeit egyedi, kortárs grafikákkal nyomott fémdobozokba csomagolja, a kollekció félévente cserélődik, a művek pedig megtekinthetők a 11. sugárúton található galériában, amely egyben sütödeként és irodaként is szolgál.

Ugyanitt lehet megvenni a fűszerkeverékeket is, amelyeket helyben készít - leginkább személyre szabottan, például séfek, cukrászok és bártenderek számára. Bárcsak ajánlhatnám mindenkinek, hogy látogassa meg, és tankoljon fel különleges és egzotikus fűszereiből! Jobb híján arra biztatom az ínyenceket, hogy kísérletezzenek bátran a szerencsére már itthon is hozzáférhető különleges fűszerkeverékekkel - például az alábbi módon. A sárga vajbabot nehéz elképzelni sütve, de garantálom, hogy egy kísérletet megér, ugyanis zseniális.

Currys sült vajbab

Hozzávalók (2 adag)

50 dkg vajbab

4 evőkanál olvasztott vaj

4 evőkanál olívaolaj

2 teáskanál currypor vagy más izgalmas

fűszerkeverék (pl. Raz el Hanout)

só, bors

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A vajbab szárát lecsipkedjük (a hegyes végét nem szükséges). Összeforgatjuk az olvasztott vajjal és az olívaolajjal, majd megszórjuk a fűszerkeverékkel, az is egyenletesen érje mindenütt. Kiterítjük egy sütőpapírral vagy alufóliával leterített sütőlapra. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 15-20 percig sütjük, amíg a vajbab aranyszínűre, enyhén ropogósra sül. Magában is kiváló (sült burgonya helyett például), de halak vagy sült csirke köreteként is remek.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.