chili&vanília - A nyers valóság

  • .
  • 2011. július 7.

Trafik

Szinte nem találni olyan szegletét a világnak, amely ne büszkélkedhetne olyan népszerű ételekkel, amelyek az alapanyagot a maga nyers valójában használják fel. Kezdhetnénk a sort akár a különböző, nyers húsból készülő tatárokkal vagy carpacciókkal.
A halak megint egy külön tételt képviselnének, nyilvánvalóan Japánnal az élen, folytatva minden olyan országgal, amely rendelkezik tengerrel és ezáltal friss hallal. Az olaszoknál carpaccio, a japánoknál szasimi, Latin-Amerikában pedig tiradito, vagy ceviche (ejtsd: "szevicse"). Utóbbi a teljesen nyershez képest azért némileg csalás, mivel a citrusos pác, amellyel a nyers halat összeforgatják, reakcióba lép a húsával, végső soron megmarja, vagyis megfőzi. Dél-Amerika - azon belül is elsősorban Peru és Equador - jellegzetes étele a latin-amerikai konyha térhódításával egyre inkább a nemzetközi gasztronómiába is bevonult. Ami a történetét illeti, világra szóló legendákat nem szükséges keresni: a napi fogás azonnali elfogyasztásának szüksége hozta létre. Hat alapeleme a következő: falatokra vágott friss, nyers hal (vagy más tenger gyümölcse), citrus (citrom, zöldcitrom, narancs, grépfrút vagy ezek keveréke), só, hagyma, csili, zöldfűszer (leggyakrabban koriander). Ezt a hűsítő, tüzes-jeges fogást általában jéghideg sörrel kísérik, de állítólag másnaposság ellen/után is kiváló - kiváltképp az összegyűlt csípős-savanyú pác, amelyet tigristejnek (leche de tigre) neveznek. Rengetegféle ceviche létezik, még az országok között is jelentős különbségek merülnek fel mind az elkészítésben, mind a tálalásban. Peruban főtt kukorica és édesburgonya jár mellé (édességük lenyugtatja a csilitől és citromtól felajzott ízlelőbimbókat, valamint laktatnak), Equadorban gyakran pattogatott kukoricával vagy ropogósra sütött speciális helyi óriási szemű kukoricával és bővebb lével tálalják. Hondurasban kókusztejjel készül a marinád. Az alábbi recept amolyan barátkozós ceviche, mivel a garnélát megpároljuk.

Gyömbéres görögdinnye-garnéla saláta (ceviche)

Hozzávalók (4 adag)

6 darab nyers garnéla, megpucolva

25 dkg görögdinnye, apróra kockázva

fél lila hagyma, finomra aprítva

fél dl zöldcitromlé

1 kis csilipaprika kimagozva, finomra aprítva

1 teáskanál friss gyömbér lereszelve

fél csokor friss korianderzöld

A garnélákat forró vízben néhány másodperc alatt megfőzzük (amíg rózsaszínűre váltanak), majd apróra vágjuk. A dinnyét apró kockákra szeleteljük, összekeverjük a garnélával, majd hozzáadjuk a lila hagymát. Összekeverjük a zöldcitromlevet, a csilit és a gyömbért. Ráöntjük a dinnyére, végül hozzáforgatjuk a friss korianderzöldet.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk