chili&vanília - Hommage A Daniel Spoerri

  • .
  • 2011. június 30.

Trafik

Daniel Spoerri az egyik legismertebb svájci képzőművész, az Eat Art, azaz étkezésművészet fogalmának megalapítója. Először a befejezett vagy félbehagyott étkezések asztalait konzerváló, ún.
"csapdaképeiről", később meghökkentő bankettjeiről vált híressé. 1968-ban Düsseldorfban éttermet nyitott, a Restaurant Spoerrit, mely egyszerre volt hagyományos étterem és permanens művészeti happening helyszíne. Elsősorban mégis inkább a tematikus bankettek - például a Művészet tortából, a Világ szegényeinek konyhája, a Kannibál vacsora, a 12 csillagos asztro-gasztro-ünnep vagy a Palindrom bankett tették világhírűvé. E "társadalmi vacsorákon" az elkényeztetett és privilegizált közönség olykor kénytelen volt a "börtöntöltelékek" vagy a "szegények" ételeit fogyasztani.

Kiállításának és budapesti látogatásának tiszteletére vacsorára került sor, amelyen a művész tiszteletére főztek. Terítékre került a tarhonya, amely Spoerri kedvence, gyakran főzi is magának. A borjúnyelv-pacal-marhafartő fogástrió egyetlen állat táplálkozásához kötődő szerveire épült. A pacalos fogásnál a vendégek dobókockával dobtak, és aki ugyanazt a számot dobta, mint amelyet az utolsóként dobó Daniel Spoerri, az meglepetésként kis adag kaviárt kapott az ételre. A játék Spoerri egyik legnagyobb port kavaró bankettjére reflektált, amelyen az alacsony számot dobó vendégek szegények eledelét, a magas számot dobók a gazdagok konyhájának ételeit kapták. A legnagyobb sikert talán a záró fogásként tálalt grízes tészta aratta, amely földszínű morzsával és ehető virágokkal borított sírhalmot szimbolizált. Ha igazán stílszerű lennék, disznólábat vagy pacalkocsonya-receptet ajánlanék, maradok azonban a biztosabb terepen, egy kiváló grízes desszerttel, sírhalom nélkül. Különlegessége, hogy a grízt főzés előtt megpirítjuk.

Vaníliás grízpuding sült meggyel

Hozzávalók (4-6 adag)

5 dkg vaj

8 dkg búzadara

0,5 liter tej

1 vaníliarúd

csipetnyi só

6 dkg cukor

2 tojásfehérje, kemény habbá verve

30 dkg kimagozott meggy

1 citrom reszelt héja

2 evőkanál barna cukor

2 teáskanál étkezési keményítő

1 evőkanál meggylikőr

A grízpudinghoz a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, majd világosbarna színűre pirítjuk a búzadarát. A tejet forráspontig melegítjük a vaníliarúd kikapart magjaival és csipetnyi sóval. Hozzáadjuk a megpirított búzadarát és a cukrot. Néhány percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Kissé lehűtjük, amikor langyos, óvatosan összeforgatjuk a tojásfehérjehabbal. Poharakba vagy üvegtálkákba töltjük. A meggyhez a sütőt előmelegítjük 220 fokosra. A meggyet összeforgatjuk a cukorral, citromhéjjal, meggylikőrrel és a keményítővel. Alufóliával bélelt tepsire vagy hőálló tálba terítjük, 20 percig sütjük, végül rágrillezünk, hogy kissé karamellizálódjon. A grízpudingra halmozzuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk