chili&vanília - Jön a gránátalma

  • .
  • 2010. szeptember 23.

Trafik

Mangó, licsi, passiógyümölcs, gránátalma, datolyaszilva, pomelo, kumquat - csak néhány éve bukkannak fel néha-néha, amióta könnyebben hozzájuk lehet jutni. Pedig ősszel-télen nemcsak kiváló vitaminforrásként szolgálnak, hanem rendkívül mutatósak is, könnyű dolgunk van velük.
Némi kreativitással igazán elegáns fogásokat készíthetünk belőlük.

A gránátalma mind felhasználását, küllemét, mind szimbolikus jelentését tekintve is az egyik legizgalmasabb gyümölcs. Eredetileg Perzsiából származik, számos vallás és kultúra meghatározó gyümölcse, a görög mitológiától kezdve a zsidó vallásig, amelyben a termékenység szimbóluma. A zsidó újévkor Ros Hásánakor ez az egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcs. A közel-keleti konyha népszerű, fontos és gyakran használt hozzávalója, elsősorban Iránban, Irakban és Szíriában főznek vele. Vagy a rózsaszín, kristályszerű, savanykás-édeskés magokat használják, vagy a gyümölcs levét, vagy a szinte fekete, sűrű gránátalmaszirupot, amelyet a szárított magok főzésével és az ebből keletkező folyadék sűrítésével állítanak elő. Ez utóbbi egyébként minden közel-keleti élelmiszereket forgalmazó boltban kapható pár száz forintért.

A rózsaszínű magokat szórhatjuk gyümölcssaláták, pudingok, desszertek, fagylaltok tetejére, de sós kreációkban is nagyon dekoratív és finom, például az alábbi spenótos ételben - próbálják ki, meglepődnek!

Spenót gránátalmával és pirított dióval

Hozzávalók (2-3 adag)fél kg friss spenót, megtisztítva4 evőkanál olívaolaj2 evőkanál citromlésó, bors1 gerezd fokhagyma, lereszelveegy marék dió, megpirítvafél gránátalma magjaifél csokor újhagyma, felkarikázvaegy csokor korianderzöld,

finomra aprítva

A friss spenótot megtisztítjuk: a leveleket letépkedjük a vastag száráról, majd alaposan átöblítjük. Egy fazékban egy evőkanál olajat hevítünk, rádobjuk a spenótot, épp csak annyi időre, hogy összeessen: ez mindössze néhány másodperc alatt bekövetkezik. Szűrőbe helyezzük, hogy minél több lé kicsöpögjön belőle, amit eresztett - ha szükséges, még kinyomkodjuk. Összeforgatjuk az olívaolajjal, citromlével, sóval, borssal és a lereszelt fokhagymával. Nagy lapos tálra terítjük, és gazdagon megszórjuk a durvára vágott pirított dióval, a gránátalmamagokkal, a vékony karikákra szeletelt újhagymával és a korianderzölddel. Aki az utóbbinak nem barátja, használjon helyette friss petrezselymet.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?