chili&vanília - Sárgaborsó és koriander

  • .
  • 2010. április 29.

Trafik

Azt hiszem, a sárgaborsó annyira jellegtelen, hogy még arra sem méltatjuk, hogy igazán szenvedélyesen utáljuk. Mert a paradicsomos káposzta vagy a finomfőzelék legalább heves érzelmeket képes kiváltani, de a sárgaborsó? Magam sem sorolnám a kedvenceim közé, de nem azért, mert nem szeretem, hanem mert egyszerűen megfeledkeznék róla.
Kivéve, ha rántás nélkül, jól fűszerezve kerül elém. Sohasem értettem, hogy a sárgaborsót hogy juthat eszébe bárkinek is berántani. Hiszen önmagában olyan tömény és sűrű, hogy a liszt csak tovább erősíti az enyhén csirizes jelleget. Viszont sok friss zöldfűszerrel egészen új életet kezd élni - legyen az koriander, petrezselyem vagy menta. Kétféleképpen számíthat legnagyobb sikerre: vagy teljesen natúr módon (nem is pürésítve), kevés citrommal és nagyon jófajta olívaolajjal meglocsolva, amolyan salátaként; vagy zöldcitrommal, rengeteg korianderral, csiliolajjal és fűszerekkel. El lehetne még akár kalandozni indiai irányba is, az ő sárgaborsó-főzelékük a matar dal - ebbe a főzés végén kerül a tisztított vajban pirított fűszerkeverék. Vannak egyébként csúcséttermeink, amelyek előszeretettel használják, természetesen korszerűsítve, többnyire salátaként, néha könnyű főzelékként. Az alábbi recept elsősorban köret, nagyon jól passzol harcsához vagy vegáknak ropogósra kisütött hagymakarikákhoz.

Sárgaborsó-főzelék korianderral és csiliolajjalHozzávalók (2-4 adag)30 dkg sárgaborsó8 dl leszűrt zöldség- vagy húsleves1 fej egész hagyma, egészben6 gerezd fokhagyma, héjastulsó, borsfél zöldcitrom leve1 csokor friss korianderzöld finomra aprítvacsiliolaj

A sárgaborsót megmossuk, átválogatjuk. Kuktában felmelegítjük a húslevest, hozzáadjuk a sárgaborsót, a hagymát és a fokhagymagerezdeket (héjastul). Sózzuk, borsozzuk. Kuktában kb. 30 perc alatt puhára, de nem pépesre főzzük. A hagymát és fokhagymát eltávolítjuk, majd szűrőkanállal egy tálba kivesszük a megfőtt borsó kb. felét. A többit robotgéppel simára pürésítjük, majd összekeverjük az egész borsóval. Zöldcitrommal és sok finomra aprított korianderzölddel ízesítjük. A tetejére csiliolajat locsolunk, amelyet vagy készen veszünk, vagy magunk készítünk el: semleges olajat hevítünk, majd ráöntjük a csilipehelyre. Állni hagyjuk, majd leszűrjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?