étel, hordó - KÜLVÁROSI KÁVÉHÁZ

  • .
  • 2011. február 24.

Trafik

Van abban valami búbánatos, hogy az Újpest-kép a Dózsával, vagyis a rendőrséggel fonódott össze. Mindezt tovább gyalulta az embertelen arcú szocializmus, amikor az egykori önálló városra úgy nyomta rá bélyegét, hogy a panelprogramra a külső Váci út felelt.
Ha szaggal kellene leírni a hivatalosan IV. kerületnek mondott vidéket, csak annyit mondunk: bőrgyár.

Pedig Újpest egyáltalán nem a lila majomsággal startolt, a XIX. század végére - azért valamelyest a bőrgyárnak is köszönhetően - már jelentős városként vette ki részét a kapitalizmus építéséből, így hát természetes, hogy miként belvárosa, pályaudvara, kikötője, önálló polgársága is volt. 1866-tól ide járt ki az első lóvasút, később az egyessel jelölt villamos.

A rendszerváltásig nem illett a polgári Újpestet emlegetni, a benézés, törőcsikezés járta, Zámbó nem volt Jimmy. Ellenben olyan tökös munkásmozgalmi emlékművet is keveset láthatott a szocreálon edződött néző, mint amilyet a lakótelep tövébe állítottak. Bizony-bizony úgy tűnik, a szocialista Újpest maradandó sérüléseket okozott.

Ezért is volt vakmerő húzás úgy tizenöt évvel ezelőtt az István út és a Deák Ferenc utca összefolyásánál klasszicizáló nagykávéházat nyitni. Noha a szellemes Külvárosi elnevezés mást sejtetett, szó sem volt viccről, az újpestiek pontosan "úgy lakták be" a helyet, ahogy azt a tulajdonos elképzelte. De ennél is meglepőbb, hogy ennyi év után is megtartotta pozícióját a Külvárosi. Ahogy mondani szokás: színfolttá vált, lám-lám, így is lehet a jövőt alapozni.

Az érdeklődésre jellemző, hogy vasárnap délután lokálpatriótának látszó kedélyes összejövetelbe botlunk, épp csak egy asztal szabad, felszolgálóból viszont kettő is jut: egy férfi és egy nő, egyikre sem lehet panasz. Mint ahogy a maceszgombócos liba- vagy a tárkonyos bárányragulevesre (790-790 Ft) sem. Liba van benne, meg bárány, a lapszemléző törzsasztalos bizonyosan rajongani is tudna értük, mi inkább úgy fogalmaznánk, bárcsak ez lenne az átlag. A sajtban sült jércemell burgonyapürével (1880 Ft) viszont legfeljebb leírva tűnik jó ötletnek - a sajtbunda annyira sós, hogy másra nem is emlékszünk, pedig inkább a jérce lett volna - persze nem ebben a csomagolásban - értékelhető. A baconba göngyölt sertésszűz burgonyafánkkal (2300 Ft) ugyanazt hozza, mint a levesek, az éhség csillapítására maximálisan megfelel, bizonyosan nem lesz lelkiismeret-furdalása sem a készítőnek, sem a fogyasztónak. De ne legyünk telhetetlenek, a Külvárosi kávéház így is átlagon felüli.

Figyelmébe ajánljuk