étel, hordó - Lánglovag

  • .
  • 2011. február 17.

Trafik

A különféle szakmák étkezési szokásairól számos megemlékezés készült, de receptekkel is jól el vagyunk látva. A "szénégető" spagettitől a "vadász" felvágottig hatalmas a választék, a bányászfolklór szerint a "zsíros deszka" gondolata a mélyben született, viszont népdalból tudjuk, hogy a szolgalegénynek csak vereshagyma jut. A tűzoltókkal kapcsolatban azonban nem lehetünk biztosak.
Ha jellegzetes ételt kellene mondani, egyszerűen csak szendvicsre szavaznánk, úgyhogy izgatottan kerestük fel a Lánglovag (korábban: Szt. Flórián) nevű létesítményt, hátha okosabbak leszünk.

Ami a környezetet illeti, meglepetésünkre szolgált, hogy a XI. kerület ipari övezetében, a Fehérvári út és a Szerémi út között - a pontos cím: Temesvári utca 3. -, ahol civil háztartásoknak nemigen találjuk nyomát, tipikus lakossági kisvendéglő működik. Igaz, vasárnap zárva, szombaton meg mindent fél áron adnak, ám megjelenésében még így is igencsak távol áll azoktól a helyektől, ahová csak kiugrik ebédszünetkor a dolgozó. Azért ne gondoljanak kispolgári miliőre, a Lánglovag helyén eredetileg talán raktár lehetett, amit gondos kezek alakítottak át emberi tartózkodásra alkalmassá. A hangulatot a fehérre festett épület homlokzatára fújt gázalárcos (XXI. századi?) tűzoltó arcképével, illetve a bejárat fölött díszelgő sisakkal (XIX. század?) igyekeztek feldobni, odabent viszont a szocializmus időszakából való egyenruhák keverednek olyan kortárs festményekkel, amilyeneket külvárosi plázák földszintjén árulnak, közvetlenül az elemcserélő órás és fülbelövő ékszerész mellett.

A kiszolgálás példás, a választék bőséges, különlegességeket nem nagyon találunk, de a fokhagymakrém sajtos ropogóssal (330 Ft) igazán jó rajt egy ilyen pályán. És persze örömünkre szolgál az őszinteség is. Miután a bécsi szeletre (1850 Ft) esik a választásunk, a pincér közli, hogy sertésszűzből készült, ami valóban korrekt eljárás, bár talán egyszerűbb volna az egyébként hatalmas, ám nem különösebben emlékezetes étket mondjuk rántott pecsenyének nevezni. Noha fellelhetők olyan, speciálisnak tűnő darabok is, mint a tűzoltó borzas vagy lánglovag csülök, nekünk inkább az igen nagy bátorságra valló borókás, vörösboros szarvaspörköltre (1890 Ft) esik a választásunk szalonnás dödölével, és - láss csodát! - nem bánjuk meg. Ha mindezt egy erdei lakban, kandallótűz mellett szolgálnák fel, maga lenne a megtestesült téli románc, így csupán egy finom ebéd. És nem csak ezen a szinten.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)