kertész lesek - ÉDEN BUDA

  • .
  • 2008. július 31.

Trafik

Már az is több a soknál, hogy létezik Budán egy hely, ami nemcsak kimondottan vegetáriánus étterem, a tetejében önkiszolgáló is. Mondhatnánk gyorsbüfének, de mivel igen látványos, vízivárosi műemlék-házban működik a Battyhány téri csarnok mögötti téren, nem mondjuk.
Inkább azt jegyezzünk meg, mekkora öröm, hogy az Éden Budát terasszal is felszerelték, az pedig kifejezetten kedvünkre való, hogy a "kiülős részt" nádfonattal lekerítették. Kétségtelenül ronda, viszont azzal az illúzióval kecsegtet, hogy elkerülhetjük a közvetlen kapcsolatot a társasházi közös képviselő Renault Thaliájának kipufogójával. (Majd ha fagy, és bemegyünk a "fedett részre".)

Amúgy is be kell mennünk, ott a pult, a pénztár és persze az ételek is. Vonzó és taszító látványosság egyaránt akad itt. A fehér/rózsaszín szójavirslit akkor sem kóstolnánk meg, ha fizetnének érte, szerencsére nem ez a jellemző. Nincs nagy választék, tálcánkra padlizsánkrémleves (450 Ft), zöldbabos tokány (550 Ft) zöldséges hajdinával (390 Ft) és az ún. biosüti (450 Ft) kerül. Valamint a mohitó (sic!) nevű, sárga (!) üdítőital (190 Ft/dl).

Budapesti vegatapasztalataink alapján állítjuk, hogy az összes eddig megismert "szaküzlet" kínálata élmény volt. Nem így az Éden önkiszolgálóé. A leves annyira ízetlen, hogy zellerkrémnek, francia hagymának vagy kézmosónak is hívhatnák. A zöldséges hajdina a "még megjárja" kategóriát képviseli, a zöldbabos tokány (esetünkben: szója) viszont alig-alig. Igaz, külsőre olyan, mint menzai rokona, ám az íze jócskán eltér tőle. Szögezzük le: a mi tokányunknak semmiféle íze nincs. Nem így a hódító "mohitó", ami gyermekkorunk méltán elfeledett frissítőjét, a jaffaszörpöt juttatja eszünkbe. A vigaszágról szakadt sárgabarackos biosütinél is ettünk már jobbat, mégis legszívesebben rá emlékezünk. Meg a mózesi idézetre, amit a pult melletti palatáblára írtak gyöngybetűkkel: "Az Úr harcol értetek, ti pedig maradjatok nyugton!"

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?