kulthírek

  • .
  • 2007. június 28.

Trafik

kulthírek
LOVE PARADE A RUHR-VIDÉKEN Búcsút intve 1989-es szülőhelyének, Berlinnek, ahol az utóbbi években már túl sok gond akadt a szervezéssel, öt évre a Ruhr-vidékre tette át színhelyét a Love Parade. Idén augusztus 25-én Essen utcáit vehetik birtokba a techno rajongói - millió fölötti tömeget várnak -, azután Dortmund, Bochum, Duisburg és Gelsenkirchen következik. Az 5,3 milliós lélekszámú Ruhr-vidék közel hatvan város elől nyerte el a rendezés jogát, vetélytársai között volt Barcelona, Szentpétervár és München is.

DUCHAMP-EMLÉKEST Június 28-án Marcel Duchamp-emlékestet rendeznek az Artpool P60-ban: 17 órától levetítik az 1987-es Duchamp-szimpózium vágatlan videofelvételét, Márta István, Szemző Tibor, Rácz Zoltán és Wilheim András koncertet ad Galántai György hangszobrain, majd szigorúan - Duchamp-hoz híven, sakkórával mért - öt-öt perces időtartamban előadások következnek (az előadók névsora és egyéb Duchamp-vonatkozások az artpool.hu címen).

WOODY ALLEN AZ OPERÁBAN Dolgos nyara lesz Woody Allennek: júliusban Barcelonában kezdi forgatni új filmjét Scarlett Johansson, Rebecca Hall, Penelope Cruz és Javier Bardem főszereplésével, a munka augusztus végéig tart majd. Aztán irány Los Angeles, ahol Puccini Triptichonjának egyik egyfelvonásosát, a Gianni Schicchit rendezi. Az előadás másik két darabját (A köpeny; Angelica nővér) szintén filmrendező, az Ördögűző óta ismert William Friedkin viszi színre. Premier szeptemberben.

GYÁSZ 68 éves korában elhunyt Hank Medress amerikai énekes. Ha a neve nem is cseng ismerősen, a hangjára milliók emlékeznek: ő énekelte a Tokens nevű doo-wop zenekar The Lion Sleeps Tonight című világsikerét, melyet egy tradicionális zulu dalból alakítottak át popslágerré. Pályáját tizenévesen kezdte, 1955-ben alapított vokálegyüttesének menedzserként tagja volt Neil Sedaka is. A 70-es években sikerre segítette Tony Orlandót (Knock Three Times), a 80-as években pedig a New York Dolls énekese, David Johansen szvingénekesi alteregója, Buster Poindexter megszületésénél bábáskodott. A 90-es évektől az EMI kanadai zeneműkiadóját vezette.

DOCUMENTA 12 Röviddel a Velencei Biennále után (ottani riportunk a június 14-i Narancsban) a németországi Kasselben megnyílt az európai artturizmus idei másik nagy célpontja: a szigorúan kisbetűvel írt documenta száz napon át, szeptember 23-ig várja a kortárs művészet iránt érdeklődőket, 1955 óta immár tizenkettedik alkalommal. A két kurátor, Ruth Noack és Roger M. Buergel által kiválogatott több mint 500 képzőművészeti alkotás együttese a kapcsolódó programokkal, például filmvetítésekkel együtt három kérdést kíván felvetni: A modernitás a mi antikvitásunk? Vajon mi az élet? Mi a teendő? Természetesen nem kötelező ezeken rágódni a Museum Fridericianum, a Neue Galerie, a documenta-Halle, az Aue-Pavillon és a Schlachthof kulturális központ termeiben, valamint a Wilhelmshöhe-kastélyban és annak parkjában, de nem is tilos. Budapesten járva Roger M. Buergel tavaly még nevek említése nélkül valószínűnek mondta, hogy lesz(nek) magyar művész(ek) is Kasselben (Narancs, 2006. április 20.), a rendezvény honlapja (documenta12.de) szerint azonban a kiállítók között nincs magyar. A rendezvény 19 millió eurós költségvetésének felét városi, tartományi és szövetségi források, másik felét szponzorok és jegybevételek adják. Illusztrációnkon a documenta legelső katalógusa, a 2002-ben kibocsátott 10 eurós érme, a Martha Stutteregger tervezte idei embléma, valamint a documenta 12 tán legtöbbet fotózott alkotása: az osztrák Peter Friedl The Zoo Story című munkája, a Brownie nevű zsiráf, amely a Jordán folyó nyugati partján fekvő Kalkilija állatkertjében a 2002-es izraeli támadástól pánikba esve egy vasrúdnak rohant, összeesett, és a szíve felmondta a szolgálatot.

GLASTONBURY Killers, Who, Arctic Monkeys, Kasabian, Kaiser Chiefs, Kooks, Bloc Party, Paul Weller, Björk, Arcade Fire, Amy Winehouse, Gogol Bordello, Manic Street Preachers, Waterboys, Billy Bragg, Rufus Wainwright, Iggy And The Stooges, Babyshambles, Chemical Brothers, Mika, Toumani Diabaté, John Fogerty, Tinariwen, Mahala Rai Banda, Coldcut, Dreadzone, az Exodus 30. évfordulóját ünneplő Marley Brothers, sőt Holy Fuck, The New Pornographers - csak néhány név a hétvégi Glastonbury fesztiválról, melynek több mint 150 ezer látogatója ezúttal sem úszta meg hatalmas eső és sár nélkül. De akadt más is: Banksy, a nemzetközi hírű brit gerilla-művész ezúttal térplasztikát alkotott a helyszínen. Mobilvécékből megcsinálta a maga Stonehenge-verzióját, melyet a képen látható módon tulajdonba vett és méltó módon, graffitivel díszített Glasto népe, ráadásul a trónolásra utaló szójátékkal nevet is adott neki: Throne Henge. Banksy szokásos frappáns közleménye: "Sok kissé ócska műemlék van, ez viszont tényleg egy rakás szar."

AUKCIÓK HETE Eredményes hetet zárt a két nagy londoni aukciós ház: a Christie's 237 millió, a Sotheby's közel 205 millió font összbevételt és több kiemelkedő eredményt regisztrálhatott. Francis Bacon 21,6 millió fontért elkelt 1978-as önarcképe bizonyult a legdrágábbnak Monet Waterloo-hídja és egy 70 éve nyilvánosságot nem látott vízililiomos festménye előtt, melyek 17,9, illetve 18,5 millió fontért cseréltek gazdát. Damien Hirst Lullaby Springjéért 9,6 millió fontnál állt meg a licit - élő művész alkotásáért árverésen ennyit még nem adtak. Szintén rekordot jelent Natalia Goncsarova Almaszedése: 4,9 millió fontjával a legdrágább alkotás, amelyet női művész munkájáért aukción fizettek.

Figyelmébe ajánljuk